24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VOT UNANIM PE ONORARIILE AVOCATILOR – Proiectul senatorilor Robert Cazanciuc si Daniel Fenechiu privind interdictia taierii cheltuielilor de judecata de catre instante a fost votat in unanimitate. Senatul a adaugat si posibilitatea decontarii cheltuielilor de deplasare (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 December 2023 10:48
Vizualizari: 6620

Proiectul initiat de catre senatorii Daniel Fenechiu de la PNL (foto dreapta) si Robert Cazanciuc de la PSD (foto stanga) privind necenzurarea onorariilor avocatiale a trecut de Senat cu unanimitate de voturi marti, 12 decembrie 2023.Este vorba despre proiectul care obliga judecatorii sa acorde cheltuielile de judecata constand in onorarii exact asa cum sunt dovedite prin documente. Altfel spus: initiativa de act normativ pune capat practicii unor judecatori de a cenzura dupa bunul plac onorariile – indiferent daca este vorba despre avocati alesi sau aparatori din oficiu.

Nu doar Cazanciuc si Fenechiu sunt autorii proiectului, ci si parlamentarii PNL Cristian Niculescu-Tagarlas (senator), Gabriel Andronache, Olivia-Diana Morar si Cristina Traila (deputati).

Toti cei 67 de senatori prezenti marti in plen si-au dat votul favorabil, neexistand nicio impotrivire sau abtinere. Camera Deputatilor este for decizional.

Lumea Justitiei a prezentat proiectul inca din luna noiembrie, impreuna cu expunerea de motive (click aici pentru a citi). In plus fata de forma initiala, Senatul a introdus prevederea ca si cheltuielile de transport sa fie decontate, in conformitate cu protocolul tripartit dintre UNBR, Parchetul General si Ministerul Justitiei (vezi facsimil).

 
Redam mesajul de pe Facebook al vicepresedintelui UNBR Daniel Fenechiu dupa votul din Senat:


Stabilirea prin lege a prezumtiei de proportionalitate a onorariului avocatial in raport de valoarea / complexitatea cauzei / activitatea desfasurata de avocat, dublata de reglementarea in Codul de procedura civila a regulii ca instanta va reduce cheltuielile de judecata reprezentand onorariu de avocat doar la cererea partii interesate – nu si din oficiu, ca pana acum – si doar cand acesta este vadit disproportionat in raport cu valoarea / complexitatea / activitatea desfasurat de avocat si tinand seama si de circumstantele cauzei, va elimina practica reducerii abuzive de catre anumiti judecatori. O eventuala reducere a cheltuielilor de judecata reprezentand onorariu de avocat va fi motivata prin raportare la criteriile prevazute de legislatia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului.

Modificarea legala va permite justitiabilului sa-si recupereze cheltuielile de judecata reprezentand onorariu de avocat integral fara arbitrariul unor judecatori iar posibilitatea unei cai de atat in orice ipoteza este o garantie”.

Comentarii

# Ioana M. date 17 December 2023 11:32 +42

Atunci sa fie obligatoriu ca aceste cheltuieli de judecata sa fie cunoscute si de partea adversa, depuse ca orice inscris si nu aruncate in dosar in ultimul moment . Mai sunt situatii in care, avocatul isi include cheltuielile de deplasare in onorariu. Cum se va face distinctia, avand in vedere ca acel contract de asistenta juridica este confidential?

# Exceptia de neconstitutionalitate va intra in cartea recordu date 17 December 2023 11:44 +2

Ca cea mai rapida excepție de neconstituționalitate invocată din oficiu de instante, după cea cu salariile eșalonate la calendele grecești.

# Cârcotaș date 17 December 2023 12:58 -4

Care va fi sancțiunea pentru reducerea onorariilor in continuare din oficiu? Judecătorii lucrează la stat, nu contează cât lucrează, banii le vin în ziua de leafă. În același timp sunt foarte îngrijorați cand un avocat câștiga intr-un dosar mai mult decât leafă lor pe juma de an. Am văzut pe culoare cum își arătau reciproc cât incasase un avocat intr-un dosar și comentând. Dacă nu exista sancțiune vor admite în continuare cererea părții adverse și se vor bucura să taie. Legea nu înlocuiește bunul simț, nici imparțialitatea, nici temperarea invidiei.

# DODI date 17 December 2023 14:03 +82

Nici după 30 de ani nu se gândește nici un reprezentant al justiției române să depună un proiect de lege privind răspunderea magistraților. Ar fi cazul totuși pentru că deținem recordul la sentințe date aiurea și la cauze sesizate la CEDO.

# Pt Cârcotaș date 17 December 2023 14:19 +2

Vreți o sancțiune speciala pt încălcarea acestei dispoziții? Judecatori sanctionati pentru reducerea onorariului vadit disproportionat si executori judecatoresti sanctionati pentru indrazneala de a pune in executare hotarari judecatoresti definitive! Viitorul suna promitator!:lol:

# maxtor date 17 December 2023 20:01 +1

"...si Cristina Trăilă " -să trăilă bine!

# Pt Carcotas si Ioana:da' profitu', profitu' cat trebe sa fie date 17 December 2023 20:34 0

SALUT DEFINITIVAREA UNIFORIZARII GANDIRII SI LOGISTICII AVOCATIALE.Altfel scris,pentru pentru oricare judecator,toti avocatii vor trebui sa munceasca la fel de mult/putin,cu aceleasi cheltuieli.Concret toti trebe sa avem aceleasi telefoane,la fel de performante,aceleasi masini cu acelasi consum(si evident acelasi pret),aceeasi logistica.Copii ai durerii,in contractul de asistenta scrie clar onorariu este inclus/nu este inclus in contract si, mai exista text distinct in lege (si statut) ca poti percepe onorariu separat de chletuieli.Poti factura si chletuielile(+ ~34,5 %,+ malptaxis,asigurare auto si sediu,amortizare auto,..adica,ceea ce un magistrat care vine la biroul statului,baga laptopu statului in priza,pe curentul,tusul si imprimannta statuui,consuma hartia (si igienica a statului),.. ba si cafeaua se face cu apa si curentu-vai ce scump-ale statului).Cheltuielile e de 2 feluri directe si indirecte, iar onoariu,daca e incluse cheltuiele,are si PROFIT(din care judele trage 6%)

# Lila Limița date 17 December 2023 22:06 +1

Dar o discuție serioasă pe cuantumul onorariilor raportat la salariul mediu pe economie când s.o face?de se fac raportări doar la salariile magistraților?clienții majoritari sunt oamenii cu venituri mici,medii și din câte observ nimeni nu discută așa ceva...

# Io date 18 December 2023 09:07 +1

@Lila: nu se poate limita onorariul.E piata libera, cerere si oferta.Platesti daca iti permiti Daca nu alegi alt avocat, alt onorariu. Numai ca sunt multi justitiabili pacaliti.Se duc la cei ce promit ca se rezolva 101%, si aici e o discutie despre servicii promise si nerealizate . Apoi, dupa ce vad ca unii nici nu se prezinta in instanta, altii trimit tineri fara experienta din case de avocatura, se adreseaza unui avocat muncitor care le rezolva problema si le spune ce sanse de reusita au.Cu onorarii mai mici.

# Lila Limița date 18 December 2023 22:21 +1

Piață liberă? :lol: :lol: :-) să fim serioși...nu există cerere și ofertă...este monopol....eu mă refeream la faptul ca un onorariu minim este extrem de impovărător pt un om obișnuit..restul is povești...

# lege-fardelege date 4 January 2024 12:45 0

Daca un amarât de justițiabil, îndrăznește să dea în judecată un mafiot apărat de firme mari de avocatură, acest justișiabilul, care poate nu are bani nici de pâine, dar speră în dreptatea justiției și va pierde procesul, va fi obligat să plătească sumele exorbitante solicitate de avocați, fiind posibil să piardă totul, casă, banii de pensie sau de salariu etc........ Promovarea legii de către același FENEGHIU, cu ignorarea jurisprudenței CEDO , care cenzurează la maximum cheltuielile privind onorariul avocaților, este mai mult decât aberantă.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva