18 octombrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ZIARISTI INCOLONATI LA PICCJ? – In loc sa se ocupe de inconstientii care refuza carantina si pun in pericol milioane de romani, procurorii lui Scutea au facut dosar pentru scurgeri de informatii pe tema coronavirusului. Pregateste PICCJ o noua actiune de intimidare a ziaristilor ca acestia sa-si divulge sursele, pe modelul jurnalistilor RTV chemati sa spuna de unde au casetele cu dezvaluirile lui Sebastian Ghita despre Kovesi? O asemenea mutare ar reprezenta un grav atentat la libertatea presei

Scris de: B.G. | pdf | print

12 martie 2020 19:23
Vizualizari: 5882

Chelului tichie de margaritar ii lipsea... Procurorii de la Parchetul General condus de semnatara protocolului PICCJ-SRI Gabriela Scutea (foto) se implica in cazul pandemiei de coronavirus, si o fac cum nu se poate mai prost. In loc sa deschida dosare penale inconstientilor care refuza sa se supuna regulilor de carantina, tot mai multi, si care astfel pun in pericol milioane de romani, procurorii PICCJ au declansat o ancheta pentru a afla cum au ajuns in presa informatii pe tema coronavirusului.


 

Concret, PICCJ a anuntat joi, 12 martie 2020, ca Sectia de urmarire penala si criminalistica s-a sesizat din oficiu si a deschis dosar penal pentru divulgarea de informatii secrete de serviciu sau nepublice in cazul coronavirusului. Mai exact, PICCJ ancheteaza cum au aparut in presa date dintr-o hotarare adoptata de Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, inainte ca aceasta sa fie adoptata in forma ei finala.

Oficial, vizati sunt membrii grupului de de interventie din cazul pandemiei de cornovirus, in conditiile in care, conform PICCJ, se cerceteaza incaclarea art. 304 alin. (1) din Codul penal, care stabileste ca: “Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda”.

 

Precedentul Ghita-Kovesi


Chiar si asa, nu este deloc exclus sa vedem incolonati la PICCJ ziaristi asupra carora sa se faca presiuni pentru a-si divulga sursele, pentru a spune de unde au aflat informatiile din hotararea Departamentului pentru Situatii de Urgenta. O asemenea actiune de intimidare a unor jurnalisti a mai avut loc in urma cu doi ani, cand ziaristii de la Romania TV au fost audiati tot la PICCJ pentru a spune de unde au casetele in care Sebastian Ghita facea dezvaluiri crunte despre fosta sefa DNA Laura Kovesi.

Evident, la fel ca atunci, chemarea la PICCJ a unor jurnalisti ca sa spuna de unde au primit informatii cu masurile luate de autoritati pentru combaterea raspandirii coronavirusului nu ar reprezenta decat un grav atentat la libertatea presei, nepermis intr-un stat care se pretinde a fi unul de drept.

Desigur, nimic nu ii obliga pe ziaristi sa isi divulge sursele si sa spuna de unde au primit informatiile, avand de partea lor chiar jurisprudenta CEDO.

 

Iata comunicatul PICCJ:

 

La data de 10 martie 2020, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infractiunii de divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, fapta prev. de art. 304 alin. (1) din Codul Penal, ca urmare a aparitiei in mass-media a unor informatii referitoare la continutul Hotararii nr. 8 din data de 9 martie 2020, emisa de Ministerul Afacerilor Interne-Departamentul pentru Situatii de Urgenta, informatii a caror transmitere a creat o stare de panica si confuzie la nivel national, in contextul cresterii raspandirii virusului Covid-19 pe teritoriul Romaniei.

In fapt, in cursul zilei de 9 martie 2020, in intervalul orar 13:00-14:35, in timp ce la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) - Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) a avut loc sedinta Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei au fost divulgate, fara drept, in spatiul public, informatii confidentiale care erau in curs de analizare si aprobare de catre acest grup de specialisti din cadrul MAI-DSU.

Astfel, la momentul divulgarii, Hotararea nr. 8 din data de 9.03.2020 nu prezenta forma finala, cu toate modificarile adoptate ulterior, si nu era aprobata de catre Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), in conformitate cu prevederile art. 8 ind. 2 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, care s-a intrunit in sedinta la orele 16:00, fiind afectat modul de comunicare a unor informatii corecte si asumate de catre institutiile publice abilitate sa faca astfel de comunicari, astfel incat sa nu se creeze stare de panica si confuzie la nivel national in contextul cresterii raspandirii virusului COVID-19 pe teritoriul Romaniei”.

 

Foto: Mediafax

Comentarii

# Edelweiss - Ivory Tower Beggar date 12 martie 2020 21:32 +6

Mey, pipălul cel inept și nerușinat, dar cu impecabil simț al sesizării realității necoafate, roagă pe vreun miliardar de mucava să ne cumpere și noo de la ieMag 2 viruși de post. Un virus boy și unul girl, ca să ne dixtrăm pe noi de râs când i-om pândi să vedem cum fack țichi-țichi. :roll: 'coz ne-am inerfat a boalii atunci când am cetit ieri că SUA a restricționat accesul din țările.... (țin'te bine de parâmă că vine tsunami-ul epidemiologic!)...SCHENGEN. Nu UE, NU EUROPA ca spațiu geografic unitar, ci Schengen aia cu finanțe, cu schimb de marafeturi, cu balanță comercială semnificativă. Ironia absconsă a făcăturii face ca bulgarii și romanii, 2 tari cu cel mai expus risc de a propaga Covi, NU SUNT PE LISTA INTERDICȚIEI SUA Buey! MĂ LEȘI CU RĂZBOIUL COMERCIAL SUA VERSUS CHINA ȘI ÎNTREAGA LUME? Așa că vă rugăm, stimați miliardari de mucava dacă mai aplicați pe eMag, să ne cumpărați și noo 2 virușei de post, ca să-i punem în grădină Sunt la fel de inofensivi ca piticii de grădină.

# adrian date 13 martie 2020 09:48 0

Nu sunt sanatosi la cap cei din PICCJ.Stiu ce scriu.I-am cunoscut.Dar au slugi la fel de tembele ca ei,prin instante si forteaza condamnari cu ele.

# popescu date 13 martie 2020 12:18 +2

https://m.dcnews.ro/romanii-la-negru-din-italia-in-situatia-disperata-eugen-terteleac-vor-sa-vina-fraudulos-in-romania_734979.html http://m.business24.ro/locuri-de-munca/sase-romani-din-zece-lucreaza-la-negru-in-spania-si-italia-1442562 Despre romanii de afara este de vazut comportarea lor mizerabila, pt ca asta trebuie remarcat! Ei au participat la fraudarea masiva a statelor unde s-au dus si protestau impotriva unei asa zise coruptii din Romania?! Cereau arestarea unora pt presupuse “hotii”!? Cine condamna asta? Unii a caror existenta se baza pe o frauda, pe un act de coruptie evidenta? Sa scuipi pe tara si natia ta, facind o propaganda mizerabila de denigrare a propiei tari cind tu erai un infractor?! Ei au mers tot timpul pe varianta infractorul neprins este cinstit! Si-au distrus tara condamnind-o la saracie, fraudind masiv statele unde au ajuns, distrugind locuri de munca si contribuind la deteriorarea conditiilor de angajare si implicit a salariilor!!Astia sint cei care isi b

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.10.2021 – Casatorie doar cu certificat de vaccinare. Arafat s-a radicalizat (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva