4 October 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

11 RECOMPENSE NU AU FOST DE AJUNS – Judecatorul Silviu Giurchita de la Judecatoria Sectorului 4 nu s-a lasat impresionat de realizarile din penitenciar ale fostului sef ANAF Sorin Blejnar: „Nu a depus eforturi exceptionale pe calea formarii unei atitudini corecte fata de valorile sociale si ordinea de drept, cele 11 recompense acumulate pana in prezent (8 suplimentari drepturi pachet/vizita si convorbiri on line) nefiind de natura sa conduca la o concluzie contrara” (Sentinta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 September 2021 15:02
Vizualizari: 4289

Fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar (foto) nu a depus eforturi exceptionale pentru formarea unei atitudini corecte fata de valorile sociale si ordinea de drept.


Asta sustine judecatorul Silviu Dumitru Giurchita de la Judecatoria Sectorului 4 in motivarea sentintei nr. 2069/2021 din dosarul nr. 18056/4/2021, prin care la 26 august 2021 i-a respins in prima instanta lui Blejnar solicitarea de liberare conditionata (click aici pentru a citi).

In plus, in ciuda celor 11 recompense primite in inchisoare, fostul sef al Fiscului nici nu a depus cine stie ce eforturi pentru formarea unei „atitudini corecte fata de valorile sociale si ordinea de drept”, a adaugat magistratul de la JS4.

Mentionam ca Sorin Blejnar mai are o sansa, Tribunalul Ilfov fixand primul termen al apelului in data de 15 octombrie 2021.


Redam principalul pasaj din motivarea sentintei Judecatoriei Sectorului 4:


Petentul se afla la prima analiza, fiind incarcerat in regim semideschis. (...)

Examinand cererea in lumina prevederior legale in materia liberarii conditionate si tinand seama de disp. art. 5 alin. 1 din Codul penal privind aplicarea legii penale mai favorabile incidente ca urmare a momentului savarsirii infractiunii (anul 2011), instanta retine ca, potrivit art. 59-60 VCp, poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractia de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele sale penale.

Raportand aceste criterii legale la situatia petentului condamnat si examinand actele aflate la dosarul cauzei, apreciem ca indeplinirea fractiei si participarea la activitati educative nu-i confera un drept ci doar o vocatie la liberarea conditionata, oportunitatea acordarii acestui beneficiu fiind lasata exclusiv la latitudinea instantei de judecata. Data fiind aplicabilitatea legii penale vechi, care in speta este mai favorabila, instanta mai observa ca severitatea regimului de executare nu constituie o conditie de eligibilitate pentru acordarea beneficiului liberarii conditionate.

Conform art. 59 alin. 1 VCp la aprecierea oportunitatii liberarii conditionate trebuie sa se tina seama de conditia 'dovezi temeinice de indreptare'. Concret, instanta are in vedere ca detinutul, prin raportare si la durata medie a pedepsei (aplicata pentru o infractiune de coruptie – trafic de influenta –, in urma careia a obtinut in mod necuvenit o suma de bani mai mult decat consistenta – 13.172.250 lei), nu a depus eforturi exceptionale pe calea formarii unei atitudini corecte fata de valorile sociale si ordinea de drept, cele 11 recompense acumulate pana in prezent (8 suplimentari drepturi pachet/vizita si convorbiri on line) nefiind de natura sa conduca la o concluzie contrara.

Prin urmare, se impune ca detinutul sa continue a depune in mod constant eforturi pe calea reinsertiei sociale, pentru ca ulterior sa se poata aprecia ca acesta s-a indreptat si sa poata fi redat societatii.

Astfel fiind, instanta apreciaza ca pentru moment nu este oportuna acordarea liberarii conditionate din actuala pedeapsa, motiv pentru care cererea de liberare conditionata va fi respinsa ca neintemeiata.


* Cititi aici intreaga hotarare

Comentarii

# Demostene date 22 September 2021 15:16 -1

Mă întreb retoric:"Care e limita minimă de recompense admisibile???". Nu de alta dar nimerești pe "mâna" jude "negru în cerul gurii' și ai rejectul asigurat. Așa se întâmplă când asupra unor destine decid persoane(nu oameni) care n-au trecut prin viață.

# Demostene date 22 September 2021 16:05 -1

Care o fi limita minimă stabilită de lege???! Cam ăsta este reversul medaliei când ajung judecători tineri de 25-26 de ani, care nu au o minimă experiența socială.

# Avocat date 22 September 2021 20:47 +1

Eu as observa altceva. Motivul pentru care e respins este ca cele 11 recompense nu sunt suficiente prin raportare la PEDEAPSA APLICATĂ!!!… “prin raportare si la durata medie a pedepsei” judecătorul de Judecatorie, la liberarea condiționata, a apreciat ca pedeapsa aplicată a fost MEDIE fata de suma mare aferentă infracțiunii de corupție și, prin urmare, măcar sa stea mai mult in pușcărie înainte de liberare. Incredibil! L-a mai pedepsit odată pentru aceeași infracțiune pentru care a fost condamnat…

# Lorenzo de Medici date 23 September 2021 13:51 0

Soluția problemei este simplă. Fie atacarea la CCR a sintagmei ”dovezi temeinice de îndreptare” din vechiul CP și a sintagmei ”instanța are convingerea” din actualul CP, pentru lipsa de claritate și predictibilitate a textului, care, fără niciun criteriu obiectiv legal stabilit, lasă condamnatul la cheremul subiectiv al judecătorului. Fie, mai adecvat, modificarea textului și transformarea liberării condiționate din vocație în drept al condamnatului, operabil automat, dacă sunt îndeplinite anumite comdiții stabilite de lege, în baza unei prezumții legale aabsolute irefragabile de îndreptare a comportamentului condamnatului, dacă sunt îndeplinite de acesta respectivele condiții. Până atunci, bătaia de joc va continua și vor fi scoși din pușcărie înainte de termen, de regulă, numai aceia care dau dovezi de îndreptare nu în fața societății (orice ar însemna asta), ci în fața Statului Subteran. Și stim prea bine ce însemană asta.

# REMEMBER date 23 September 2021 13:53 0

www.app-romania.ro.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.10.2023 – Se pregatesc niste actiuni in regres pe judecatori

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva