23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

A BUBUIT SCANDALUL MATEESCU – Exclusiv: presedintele Tribunalului Valcea, Bogdan Mateescu, fost sef CSM, reactioneaza dupa ce a fost inregistrat cand facea o oferta de 6.000 lei unei functionare suspectate ca voia sa depuna reclamatii contra tatalui sau, Mihai Mateescu, primar in Baile Govora: “Voi avea demersuri adecvate”. Mateescu senior catre functionara: “Am documente care te incrimineaza”. Bobi catre functionara: “Te ajut daca vrei sa faci sesizari la Busuioc, la Curtea de Conturi” (Audio)

Scris de: George TARATA | pdf | print

31 July 2023 13:55
Vizualizari: 8619

Un scandal imens in care este implicat unul dintre cei mai cunoscuti si mai controversati magistrati din Romania a izbucnit in urma cu cateva zile. Este vorba despre un scandal in care apare judecatorul Bogdan “Bobi” Mateescu (foto), fost presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (chiar mai mult de un an, cat era mandatul legal), actual presedinte al Tribunalului Valcea.


 

Mateescu a fost inregistrat in timp ce ii facea o oferta de 6.000 lei unei functionare care dorea sa faca sesizari impotriva tatalui sau – primarul localitatii Baile Govora, Mihai Mateescu, dupa ce aceeasi functionara fusese avertizata anterior de Mihai Mateescu in legatura cu existenta unor documente care o incrimineaza si care i-ar putea face mult rau. Discutiile intre functionara din Primaria Baile Govora, Mihai Mateescu si Bogdan Mateescu au fost prezentate in exclusivitate vineri seara, de jurnalistii Oana Zamfir si Adrian Ursu la emisiunea “Exces de putere” de la Antena 3. Avand in vedere dialogul dintre cei trei (Bogdan Mateescu, Mihai Mateescu si functionara), problema care s-a ridicat public a fost urmatoarea: se poate vorbi despre o amenintare cu iz de santaj din partea lui Mihai Mateescu la adresa functionarei, precum si de o tentativa de a cumpara tacerea acesteia din partea lui Bogdan Mateescu? Intre timp, Bogdan Mateescu a reactionat pentru prima data de la aparitia scandalului, printr-o declaratie acordata in exclusivitate Lumea Justitiei.


Dosarul de la Parchetul General


In primul rand trebuie clarificat contextul in care au avut loc aceste discutii. Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit inca din 13 iunie 2023, la Parchetul General se afla in lucru un dosar de abuz in serviciu, cu urmarire penala in rem, in care apare numele lui Mihai Mateescu. Dosarul vizeaza modul in care Mateescu senior s-ar fi improprietarit cu o bucata de teren din parcul central din Baile Govora (240 metri patrati).

Lucrata initial de DNA, unde s-a dat clasare pentru “folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei”, cauza a fost disjunsa pe latura de abuz in serviciu la Parchetul Judecatoriei Ramnicu Valcea, prin Ordonanta nr. 77/P/2022 din 7.07.2022 a procurorului Razvan Ionut Tudor de la DNA Pitesti.

La aproape un an distanta, prin ordonanta din 10 mai 2023, dosarul a fost preluat la PICCJ de Procurorul General al Romaniei Alex Florenta, seful Ministerului Public motivand ca masura este necesara pentru a nu exista riscul aparitiei unor suspiciuni cu privere la impartialitatea procurorilor care instrumenteaza cauza, avand in vedere functia pe care o detine Bogdan Mateescu, de presedinte al Tribunalului Valcea:

In speta, legatura de rudenie existenta intre faptuitorul Mateescu Mihai (primarul orasului Baile Govora) care este tatal presedintelui Tribunalului Valcea, Mateescu Bogdan, poate crea aparenta de lipsa de impartialitate in solutionarea dosarului Parchetului de pe langa Judecatoria Rm. Valcea nr. 2456/P/2022 (la care este reunit dosarul nr. 2883/P/2022).

Examinand argumentele prezentate anterior, din perspectiva prevederilor art. 325 C.pr.pen., se constata ca fiind oportuna preluarea cauzei mentionate de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la impartialitatea magistratilor, reflexe ale influentei exercitate de climatul in care se desfasoara procesul penal, care ar putea stirbi obiectivitatea acestora datorita imprejurarilor cauzei si calitatii partilor” (click aici pentru a citi intreaga ordonanta Procurorului General).


Tatal si cu fiul in actiune


Functionara care apare in discutiile cu Mihai Mateescu si Bogdan Mateescu ar fi fost suspectata de primarul localitatii Baile Govora ca ar avea legatura cu dezvaluirile despre situatia parcului din oras, si cu sesizarile facute pe aceasta tema.

Potrivit stenogramei prezentate la Antena 3, edill Mateescu i-a atras atentia acestuia ca putea sa o reclame la parchet, dar nu a facut-o pentru ca i s-a “inmuiat mana”. Totusi, Mihai Mateescu i-a adus la cunostinta aceleasi functionare ca are “munitie” impotriva ei, ca detine documente care o incrimineaza, dar ca nu a dat curs niciune actiuni intrucat s-a gandit la copii ei.


Redam stenograma discutiei dintre Mihai Mateescu si functionara din Baile Govira prezentata de Antena 3:


“Ce vreau sa-ti spun...unde e ideea... Nu am facut nimic, m-a vazut tare suparat Bogdan ieri si m-a intrebat: - Ai probleme? si i-am spus: N-am! Dar am strans documentele si o sa vezi...stare civila si tot, ca sa fac actiune la Parchet impotriva ta si a lui Cosmin. Ca sa stii! N-am facut-o ca mi se inmoaie mana...

Ba mai mult, am un raport, adica doua rapoarte, facute de domnul secretar, care constituie munitie! MUNITIE! Si fii atenta, ba, ti-o spun: nu le-am dat curs! Am zis ca nu mi se pare normal. Ca ea, e unde e ea, in arealul ei, e treaba ei..ma gandesc la copii. Copii pe care i-am iubit si-i iubesc, cu cea mai mare sinceritate. Da, n-am dat curs! Dar aceste lucruri s-au strans!

“Eu ti-am spus: mie sa-mi spui clar ce ai de gand sa faci! Daca vom continua...dar pe coordonatele pe care le impun eu, nu altcineva. Da? Pentru ca trebuie sa vorbim, pecuniar sau cine stie ce se va intampla cu ce n-ai facut! (…) Eu iti spun ca nu e in regula ce s-a intamplat, eu am niste documente aici care te incrimineaza, Mari... e vorba de aceea de... sarbatorile astea... Te incrimineaza..te incrimineaza... Eu pot sa spun, le-am strans acolo, pot sa dau drumul, pot sa nu dau drumul!”.


Cea de-a doua discutie, cea dintre functionara si Bogdan Mateescu, a avut loc, conform Antena 3, la 24 martie 2023. Seful Tribunalului Valcea o chestioneaza pe respectiva functionara in legatura cu reclamatiile pe care ar intentiona sa le faca, subliniindu-i ca o poate ajuta sa faca sesizari la Curtea de Conturi si la presedintele Curtii de Conturi. Dupa acest moment, Bogdan Mateescu ii transmite functionarei ca exista posibilitatea de a fi angajata la Tribunalul Valcea, cu un salariu de aproape 6.000 lei.


Iata discutia dintre judecatorul Bogdan Mateescu si functionara:


Functionara: Buna! Mai stau de vorba cu colegii, mai muncesc.

Bogdan Mateescu: Vreau sa vorbesc cu tine si cu Raul ca am auzit ca, nu stiu, vrei sa faci seizari.

Functionara: Ce ma, sesizari? Nuuu, discutam.

Bogdan Mateescu: Eu te ajut daca vrei sa faci sesizari la Busuioc, la Curtea de Conturi.

Functionara: Nu.

Bogdan Mateescu: Nu? Deci sunt vrajeli?

Functionara: Ce, tu te iei dupa lume? Lumea in Govora... Tu nu stii?

Bogdan Mateescu: Unde e golanul de barbatu?

Functionara: Azi e liber. Umbla cu mama soacra.

Bogdan Mateescu: Ce studii ai tu?

Functionara: Ce studii am? Economice.

Bogdan Mateescu: De ce nu vii la Valcea? 6000 de lei.

Functionara: Unde ma?

Bogdan Mateescu: La Tribunal, transfer.

Functionar: Ce ai ma? 6000, pe bune?

Bogdan Mateescu: Pana pe 4 aprilie. 5000 mii si ceva.

Functionara: Pai daca nu le mai urmaresc...uite, nu am stiut!

Bogdan Mateescu: 5000 si ceva.

Functionara: M-am mai gandit intr-un timp dar... uite, nu am cautat!

Bogdan Mateescu: Vezi ca trebuie sa te gandesti si saptamana asta.

Functionara: Bine ca-mi zisesi.

Bogdan Mateescu: Il sun pe Raul si ii spun, da?

Functionara: Vorbiti, da.

Bogdan Mateescu: Vrei sa stii despre ce este vorba acolo? Tu esti doar pe internet, nu?

Functionara: Ihm...

Bogdan Mateescu: Ai contabilitatea, oricum suntem praf. Se face inventarul, avem sute milioane lipsa, sute milioane plus. Nu s-a facut niciodata, de fapt, inventarul. Ii dau un exemplu, stii? Toata lumea invata. Mai sunt doua fete inscrise plus un om, mai e si un consilier pe achizitii.

Functionara: Ihm..hai ca ma uit. Multumesc mult! Vorbim. Pa!”


Reactia lui Bogdan Mateescu


La trei zile de la prezentarea cazului de catre Antena 3, judecatorul Bogdan Mateescu a avut o prima pozitie pe acest subiect. Contactat de Lumea Justitiei, Bobi a precizat ca a solicitat Inspectiei Judiciare sa verifice acest caz, urmand sa puna la dispozitia inspectorilor orice este nevoie pentru lamurirea situatiei. Mateescu afirma ca va oferi mai multe detalii despre ce s-a intamplat abia in momentul in care verificarile Inspectiei Judiciare se vor finaliza, timp in care nu se va lasa intimidat de “tot felul de puneri in scena”.


Prezentam declaratia acordata de Bogdan Mateescu pentru Luju:


Am auzit si eu de expunerea din presa. Astfel, am solicitat personal Inspectiei Judiciare sa efectueze verificarile care se impun, tributar fiind in continuare ideii de responsabilitate si de buna functionare a institutiilor autoritatii judecatoresti.

Voi pune la dispozitia Inspectiei toate datele necesare lamuririi situatiei sub toate aspectele si, dupa finalizarea verificarilor, voi avea o pozitie publica si demersuri adecvate.

Tot ce pot spune acum este ca voi face in continuare tot ce tine de mine, in conformitate cu legea, pentru a asigura functionalitatea la parametri optimi a instantei pe care o conduc, iar in cadrul procedurilor de ocupare a posturilor, inclusiv cele de functionari public, voi populariza sub toate formele posibile inscrierea cat mai multor persoane, inclusiv prin discutii personale si institutionale, astfel incat aceste proceduri sa nu mai esueze din lipsa de candidati, pentru ca gradul de ocupare a schemei este foarte redus, cu consecinte asupra calitatii serviciului public prestat.

Si voi face asta in continuare indiferent de speculatii pentru ca intreaga mea activitate s-a circumscris respectarii legii si functionarii la parametri cat mai buni a institutiilor pe care le-am condus sau din care am facut parte, fara sa fiu intimidat de tot felul de puneri in scena.

Cele bune!”

Pe de alta parte, Bogdan Mateescu ne-a pus la dispozitie un document din care rezulta ca Tribunalul Valcea declansase procedura de ocupare prin transfer a a unor functii publice de executie, acesta fiind, precizeaza fostul sef CSM, si contextul in care i-a facut oferta de circa 6.000 lei funtionarei din Baile Govora, legea dand posibilitatea de a fi luat prin transfer orice functionar la cererea conducatorului instantei (click aici pentru a citi anuntul).

 

* Ascultati aici inregistrarea cu judecatorul Bogdan Mateescu, presedintele Tribunalului Valcea si fost sef CSM

Comentarii

# Jiji date 31 July 2023 16:04 +19

Aha!Pai ,atunci sa si faca singur sesizare la IJ ,sa se suspende din functie si sa l trimita in judecata disciplinara!Cam cum facea el la alti judecatatori cand era mare sef la CSM!Exact cum i a prezisAdina Daria Lupea:Bobita ,roata se invarte!

# Iulius Mihalcea date 31 July 2023 16:07 +3

Dacă nu ai fapte, nu poți avea adevăr. Fără adevăr nu poți avea încredere. Fără aceste trei lucruri nu avem o realitate comună, nu avem capacitatea de a rezolva nicio problemă, nu avem democrație. Sunt foarte multe tehnici de mani******re a opiniei publice prin mass-media si putina lume intelege cat de distructive sunt acestea. Mani******rea prin intermediul mass-media exploateaza diferena dintre percepie si realitate. In cazul de fata se observa cu ochiul liber ... nu exista nici o subtilitate... ca tot vorbim atat de prezumtia de nevinovatie

# Stati linistiti date 31 July 2023 16:18 +10

Stati linistiti, cum n a bubuit portocala, man si altii, n o sa bubuie nici bobitza. Restu e vrajeala.

# jUSTie date 31 July 2023 21:39 +61

pentru dl Mateescu &co: La un consiliu, neamul soricesc, spre a scapa de groaznica pisica, A discutat, asa cum e firesc, cu multă pasiune, fără frică, s-au disputat opinii şi idei, si s-au făcut propuneri despre suprematia dreptului Uniunii Europene … si a ramas ca din motive de miau-miau se aplica prima parte, pentru ultima parte din acelasi act normativ, din motive de bau-bau, s-a stabilit ca nu exista … intre timp pisica a devenit aristrocrata

# santinela date 1 August 2023 07:12 +5

CSM-ul cica "condus" de Bobita a avut cea mai urata perioada din istorie sa.Nici nu putea fi altfel fiindca o institutie condusa de o nulitate tot asa este perceputa !

# cetatean de moda veche date 1 August 2023 09:23 +1

In "PENAL" cu ce s-ar asimila "preupusele discutii" ( SIC). Dar asa cum am spus de nenumarate ori "latura disciplinara depaseste penalul". Cu alte cuvinte se pune fireasca intrebare : CINE APLICA LEGEA NU POATE FII SUPUSUL EI ? Din practica cred ca " NU " , deoarece s-ar incalca PRINCIPIUL INDEPENDENTEI JUSTITIEI .Independenta personala a judecatorilor, incalca principiul neretroactivitatii, principiul securitatii juridice si principiul nediscriminarii(intre judecatori). Principiul nediscriminarii intre magistrati - "autoritatea de lucru precedent" avand in vedere si procurorii respectiv Portocala, Man, etc - cazurile din media in general ca e plina de ei.

# Jan date 1 August 2023 10:50 +1

Astia ne baga la puscarie ! Toti la fel sunt , si apar mereu! Nu vedeti ei fura si ne vad pe noi astia cu p gaina sau ceva mic! Vai de injustitie! Toti sunt la fel cum am mai zis daca esti sus esti bine noi cei simpli murim in puscarie bagati de ei! Cum vedeti stimati domni CSM ca hotii mari fura si se musamalizeaza zi cei mici trag de ele ani si la sf mor de boli! Sa numai credeti in justitei este cea mai mare si tare!

# Gogu Steriade date 1 August 2023 19:44 +4

Portocala,Onea,Negulescu,Horodniceanu,Mateescu....se identifica cu art 16 al 2 din Constitutie care statueaza ca"Nimeni nu este mai presus de lege"Sa vedem ce face CONSILIUL DE SPALARE A MAGISTRATILOR si in acest caz.Tot bridaga ''NUFARUL""????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva