17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVERTISMENTUL PROCURORILOR – PICCJ, DNA si DIICOT resping modificarile la pensiile de serviciu: “Crearea unei discriminari imediate intre magistrati, prin impunerea unei conditii similare de varsta pentru majoritatea acestora, fara nicio diferentiere reala in raport de vechimea in magistratura acumulata pana in acest moment... Aplicarea intempestiva si fara niciun studiu prealabil de impact al acestor modificari are aptitudinea de a crea disfunctionalitati majore”

Scris de: George TARATA | pdf | print

31 May 2023 18:54
Vizualizari: 6176

Dupa zeci de instante care au denuntat modificarile la pensiile de serviciu, care impun inclusiv o crestere a varstei de pensionare, o reactie critica la adresa proiectului de lege a venit si din partea procurorilor. Marile parchete avertizeaza ca propunerile facute in ceea ce priveste pensiile de serviciu, aflate in dezbatere la Camera Deputatilor, vor avea efecte devastatoare asupra functionarii sistemului de justitie.


 

Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (condus de Alex Florenta - foto stanga), Directia Nationala Anticoruptie (condusa de Marius Voineag - foto centru) si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (condusa de Alina Albu - foto dreapta) s-au intrunit miercuri, 31 mai 2023, in Adunari Generale. Astfel, procurorii din PICCJ, DNA si DIICOT acuza lipsa de transparenta din partea factorului politic si lipsa consultarii reprezentantilor sistemului judiciar.

In ceea ce priveste modificarile concrete propuse prin amendamentele la proiectul de lege privind pensiile de serviciu, adoptat deja de Senat, marile parchete reclama ca modul de etapizare a cresterii varstei de pensionare propus de coalitia de guvernare (click aici pentru a citi) va da nastere unei discriminari intre magistrati. Mai exact, se va impune o conditie similara de varsta pentru majoritatea acestora, fara sa se tina cont de vechimea in magistratura acumulata de fiecare dintre ei pana in prezent.

Nu in ultimul rand, PICCJ, DNA si DIICOT atrag atentia ca modificarile la pensiile de serviciu vor cauza pensionarea imediata a unui numar semnificativ de judecatori si procurori, fiind afectata sever capacitatea de atragere in profesie de noi magistrati.


Prezentam comunicatul PICCJ, DNA si DIICOT:


“Adunarile generale ale procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, intrunite in data de 31.05.2023, la convocarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, au adoptat punctul de vedere formulat in sensul:

”Necesitatii adoptarii unui sistem real de etapizare a varstei standard de pensionare, care sa evite disfunctiile si inechitatile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilitatii si respectarii statutului constitutional al magistratilor”

Punctul de vedere exprimat in Adunarile generale ale procurorilor reprezinta o expresie a ingrijorarii profunde generata de propunerile de modificare a Legii nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, pe fondul lipsei totale de transparenta in procesul decizional si fara nicio consultare prealabila a reprezentantilor sistemului judiciar, in pofida apelului constant la dialog, exprimat inclusiv prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.90 din data de 25.05.2022.

S-a aratat ca, in adoptarea reglementarilor in acest domeniu, trebuie evitata instituirea oricarei discriminari viitoare intre beneficiarii pensiei de serviciu, modul de etapizare a varstei de pensionare propus in prezent avand drept consecinta directa crearea unei discriminari imediate intre magistrati, prin impunerea unei conditii similare de varsta pentru majoritatea acestora, fara nicio diferentiere reala in raport de vechimea in magistratura acumulata pana in acest moment.

In acelasi timp, aplicarea intempestiva si fara niciun studiu prealabil de impact al acestor modificari are aptitudinea de a crea disfunctionalitati majore in sistemul judiciar, atat prin pensionarea imediata a unui numar semnificativ de judecatori si procurori, cat si prin afectarea severa a capacitatii de atragere in profesie de noi magistrati, cu riscul producerii unor consecinte grave, pe termen lung, pentru buna functionare a sistemului judiciar, grevat oricum de o criza de personal fara precedent.

De aceea, apare ca imperios necesara initierea unor consultari imediate a reprezentantilor sistemului judiciar, in vederea adoptarii unui sistem real, transparent si previzibil de etapizare a varstei standard de pensionare, care sa evite disfunctiile si inechitatile din sistemul judiciar, cu respectarea statutului constitutional al magistratilor si a obligatiilor asumate in cadrul Mecanismului privind statul de drept”.

Comentarii

# Cetateanul date 31 May 2023 20:04 +56

În lumea ca afară procurorii nu avertizează ci fac rechizitorii...dacă pot, desigur :lol:

# Ungureanu date 31 May 2023 21:04 +65

Atunci când voi va veți face datoria, anchetand și propunând la arestare preventivă acești corupți din guvern , parlament și președinție, veți avea respectul lor. Pana atunci, executând oamenii la porunca lor, se vor micționa pe voi! Ia ridicați-l pe Ciuca, Ciolacu, Catu, Popescu pentru ce au făcut în pandemiei, și atunci sa vedeți cum veți fi respectati!

# Ungureanu Cristinel date 31 May 2023 21:05 +125

Atunci când voi va veți face datoria, anchetand și propunând la arestare preventivă acești corupți din guvern , parlament și președinție, veți avea respectul lor. Pana atunci, executând oamenii la porunca lor, se vor micționa pe voi! Ia ridicați-l pe Ciuca, Ciolacu, Catu, Popescu pentru ce au făcut în pandemiei, și atunci sa vedeți cum veți fi respectati!

# Tupeu de securiști date 31 May 2023 21:16 +73

Puterea judecătorească este unica putere nealeasă democratic de către poporul român. Curtea Constituțională a României a costatat prin Decizia nr. 121 din 2020 că accederea în magistratură se face folosindu-se criterii netransparente și nu reflectă un concurs onest. Adică pe scurt magistratura nu este o meritocrație. Într-o castă, unde funcția de funcționar public a devenit funcție de funcționar privat moștenită de la diverse clanuri, tupeul a atins cote inimaginabile, dacă au greșita impresie că se pot substitui democrației și însuși voinței poporului român, reprezentată prin legiutor ales democratic. Puterea judecătorească nu este aleasă de nimeni și nu reprezintă pe nimeni. Poate numai pe infractorii pe care îi iubesc ca pe ochii din cap - a se vedea prescripția celor câteva mii de dosare și favorizarea a zeci de mii de infractori. Cum îndrăznesc niște FUNCȚIONARI ANGAJAȚI să se substituie poporului și legiuitorului?! Justiția nu este proprietate privată! Nu vă place munca? Plecați!

# maxtor date 1 June 2023 00:40 +15

nu asa ca e "conflict de interese", a se angaja un aparator!

# Unul date 1 June 2023 06:14 -145

În magistratură, deci inclusiv procuratura se intra in baza unor examene serioase, organizate centralizat. La fel e și promovarea. Cu excepția DNA și DIICOT unde se intra prin concurs. In rest,procedura e mai mult decât transparenta. Sunt teste grila, interviu și testare psihologica. Deci chiar e meritocrație. Cât despre Curtea Constituțională, e toată politizată pentru că e aleasa de parlament și nu are nici o legătură numirea membrilor ei cu meritocrația. Și da, procurorii soluționează dosare. Cei mai mulți. Pentru că nu toți au competenta de a cerceta politicieni și guvernanți. Cei mai mulți solutionea dosare de furt, de tâlhărie de omor , violuri, infracțiuni la regimul circulației, pentru că cele mai multe dosare cu asta sunt. Și în țara asta nu exista doar politicieni și corupți. Exista hoți, criminali violatori și ăștia afectează în primul rând po******ția și astfel de dosare sunt majoritare.

# santinela date 1 June 2023 07:19 +24

Cine protesteaza DNA-ul,cea mai insalubra institutie din cate exista ? Astia ar trebui rasi,asa cum a facut o data Macovei cu PNA=-ul de a infiintat nenorocirea de acum !

# Realitati de Kafka date 1 June 2023 07:23 +91

Avertismente. Amenintari. Ultimatumuri. Ai zice ca traiesti intr-un stat fascist in care o oligarhie militarizata ii asupreste pe cetatenii civili si se infrupta nemeritat din sume luate cu imprumut la dobanzi astronomice. Insa orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare.

# Misa date 1 June 2023 07:56 +19

Lasă nu mai fiți supărați ca vine Ciolacu sa va judece ca doar are un venit de 57.300 lei pe luna, la parlament sta doar 2 ore pe saptamana, pina la 38 de ani nu a muncit,școala ioc, deci sunteți pe miini bune.

# dulapul securelii ,pelticiunii si pierzaniei nationale date 1 June 2023 08:01 +314

Adevarat grairati, domnilor si doamna magistrati procurori! Nu e corect ce fac colegii dvs. neosecuristi din parliament!NICI CONSTITUTIONAL! O astfel de lege nu va trece niciodata de CCR! Vorbiti de STATUL CONSTITUTIONAL al MAGISTRATILOR! Pai cand santeti seriosi! Can d va duceti cu prostii la CJUE! Cand faceti jocurili neisecurelii, n sorosistilor, macovistilor,coldistilorà,rezistilor, bruxelistiloro, ciaistilo Da !Aveti dreptate!Colegii securisti din politica v-au grassa o smetie acolo unde doare! IA RESPECTATI TOTI CONSTITUTIA TARII! IA RESPECTATI TOTI SUVERANITATEA CCR! IA NU MAI FITI COZILE DE TOPOR ALE INTERESELOR STRAINE! IA DATI DOVADA de RESPECT al CONSTITUTIEI si DATI o CIRCULARA sa nu mai fie FACUTE CERERI AIUREA LA CJUE,COMISIE samd! ARATATI ca MERITATI STATUT CONSTITUTIONAL! TRAIASCA SUVERANITATEA CURTII CONSTITUTIONALE! JOS LABELE DE PE PENSIILE MAGISTRATILOR! AFARA CU SECUREALA DIN JUSTITIE! CSM-ul sa escluda pe cine care nu respecta deciziile CCR aista-i o opinie

# ROMULUS date 1 June 2023 15:09 +115

VARSTA DE PENSIONARE 65 DE ANI, NIVEUL PENSIEI 65% DIN SALARIUL BRUT ,FARA NICI UN ADAOS ,NU SUNTETI MAI CU MOT DECAT UN INGINER,ECONOMIST,MEDIC,FARMACIST,SUDOR,LACATUS ,DULGHER

# Florin date 1 June 2023 15:16 +44

Indiferent daca au dreptate sau nu, metoda asta nu va duce decât la o ura si mai mare fata de aceasta profesie, cu atat mai mult cu cat e singura profesie care nu da socoteală nimănui.... Este simplu sa te uiți la Caracal, un procuror care sta la ușă a ajuns șef de parchet, daca era un politist acum era la puscărie pentru favorizarea infractorului. Eu nu zic ca trebuia sa se duca la puscarie, dar un procuror care pierde o viață pentru că nu cunoaște legea ar trebui sa părăsescă sistemul.... Despre asta vorbim...și nu despre pensi... Ghinionul lor este ca s-au plans atat la Comisia Europeană, CJUE și atâte și atâtea alte instituții, dar nu înțeleg ca cerința vine tocmai de la Comisia Europeană, așa ca degeaba înjură ei guvernul, e cu materialul clientului...nu au spus ei cu gurița lor ca zicerea Comisiei Europene trebuie sa fie litera de lege pentru nevolnici romanași? Ce mod perves are universul de a se răzbuna....

# kiss laszlo date 2 June 2023 12:08 -42

Si ce se intampla cu cei care au ales in urma cu mai multi ani aceasta cariera tinand cont si de varsta mai mica la pensionare. Ei se pot simti cumva pacaliti. De fapt sunt pacaliti.

# E vorba doar de concepte economice.... date 2 June 2023 17:31 0

Agregatorii de masini unelte ( muncitori, maistri, subingineri) - la lipsa nevoii lipsa locului de munca. Agregatorii de energie ( mineri, etc) - la lipsa nevoii lipsa locului de munca. Agregatorii de text ( magistrati, profesori etc) - la lipsa nevoii lipsa locului de munca. Ce e greu de inteles?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva