21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BAN SE TINE SCAI DE NETEJORU – Procurorul Cristian Mihai Ban din CSM a fost desemnat in comisia care va analiza cererea de revocare a inspectorului sef al Inspectiei Judiciare Lucian Netejoru. Ban a fost varf de lance in demersul prin care Sectia pentru procurori a CSM cere destituirea lui Netejoru. De curand, Mihai Ban a intrat in “greva”, acuzand tergiversarea solicitarii de revocare. Din comisie mai fac parte trei judecatori CSM si un reprezentant al societatii civile. Iata componenta

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 August 2021 14:59
Vizualizari: 5845

Seful Inspectiei Judiciare Lucian Netejoru nu scapa de procurorul Cristian Mihai Ban (foto), cel vehement contestatar al sau din cadrul Sectiei pentru procurori a CSM. Dupa ce i-a criticat in nenumarate randuri activitatea si i-a cerut demisia, Ban se va numara printre membrii Consiliului care vor decide daca Lucian Netejoru va fi sau nu revocat din functie.


 

Cristian Mihai Ban a fost desemnat de Sectia pentru procurori a CSM in comisia care va analiza cererea formulata de aceeasi Sectie pentru procurori a CSM de revocare a lui Netejoru din functie. Decizia a fost luata in sedinta Sectiei pentru procurori a CSM de marti, 3 august 2021:


Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa suplimentarea ordinii de zi, l-a desemnat ca membru al Sectiei in comisia alcatuita potrivit art. 67 alin, (5) din Legea nr. 317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe domnul procuror Cristian Mihai Ban. (unanimitatea voturilor valabil exprimate)”.


Cum va vota Cristian Mihai Ban nu este niciun secret, in conditiile in care, asa cum afirmam, acesta este unul dintre cei mai puternici critici ai lui Netejoru. Mai mult, procurorul Ban a fost cel care a propus, in martie 2021, declansarea procedurilor pentru revocarea din functie a sefului Inspectiei Judiciare, ulterior Sectia pentru procurori a CSM solicitand intrunirea comisiei care va decide in legatura cu posibila demitere a lui Lucian Netejoru. Din martie si pana in prezent, Ban a acuzat conducerea CSM in frunte cu presedintele Bogdan Mateescu, si nu o data, ca tergiverseaza discutarea revocarii lui Netejoru din functie. In final a anuntat ca in semn de protest nu va mai participa la comisiile de lucru ale CSM atat timp cat la sefia Consiliului se va afla Mateescu (click aici pentru a citi).


Plutonul de 5


Alaturi de Mihai Ban din comisia care va decide in ceea ce priveste cererea de revocare a lui Netejoru vor face parte alti patru membri. Trei judecatori si un reprezentant al societatii civile.

Desi CSM nu a facut publice numele acestora, conform informatiilor Lumea Justitiei ceilalti patru membri ai comisiei sunt:

-judecatoarea Lia Savonea;

-judecatorea Margareta Nicoleta Tint;

-judecatoarea Mariana Ghena;

-reprezentantul societatii civile in CSM Romeo Chelariu.


Modalitatea de revocare a sefului Inspectiei Judiciare este stabilita de Legea 317/2017 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Inspectorul sef al Inspectiei Judiciare poate fi demis pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor manageriale, iar revocarea se face pe baza unui raport de audit si la propunerea unei comisii.


Art. 67 alin 5 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii:

Inspectorul-sef poate fi revocat din functie de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor manageriale. Revocarea se dispune pe baza raportului de audit prevazut la art. 68, numai ca urmare a propunerii formulate, in acest sens, de catre o comisie alcatuita conform alin. (3/1), insa fara participarea psihologului”.


Art. 67 alin. 3/1 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii:

Componenta comisiei de concurs este urmatoarea:

a) 3 membri judecatori, care fac parte din Sectia pentru judecatori si au functionat la o instanta de grad corespunzator celui necesar pentru ocuparea functiei de inspector judiciar, desemnati de Sectia pentru judecatori;

b) un membru procuror, care face parte din Sectia pentru procurori si a functionat la un parchet de grad corespunzator celui necesar pentru ocuparea functiei de inspector judiciar, desemnat de Sectia pentru procurori;

c) un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al societatii civile, desemnat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii;

d) un psiholog desemnat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, care va prezenta un raport consultativ, dupa prezentarea proiectului referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere, de catre fiecare candidat”.


Art. 68 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii:

(1) Evaluarea calitatii managementului Inspectiei Judiciare se face anual, printr-un audit extern independent.

(2) Finantarea auditului prevazut la alin. (1) se face din bugetul Inspectiei Judiciare. Selectarea entitatii care va efectua auditul se face cu respectarea prevederilor legale privind achizitiile publice.

(3) La procedura de achizitie publica nu pot participa entitati din sectorul public sau entitati din sectorul privat la care statul este actionar.

(4) Raportul de audit se intocmeste in primele 3 luni ale anului si cuprinde, in mod obligatoriu, recomandari privind modul de indeplinire a atributiilor manageriale, organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor de catre conducerea Inspectiei Judiciare, precum si recomandari privind necesitatea de reducere sau, dupa caz, de suplimentare a posturilor acesteia.

(5) In termen de maximum 5 zile de la primirea raportului de audit, inspectorul-sef procedeaza la comunicarea acestuia Consiliului Superior al Magistraturii”.

Comentarii

# santinela date 4 August 2021 07:43 +2

Dupa componenta comisiei (numai nulitati,pupatori de dosuri si executanti de ordine )este previzibila, sau mai degraba certa, plecarea sefului Inspectiei. Isi merita soarta fiindca si Netejoru este pe acelasi calapod cu astia din comisia lui peste prajit !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva