14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BURLIBASA A RAMAS SINGUR – Judecatoria Podu Turcului va functiona doar cu presedintele Neculai Burlibasa. ICCJ a obligat CSM sa-l transfere pe judecatorul Daniel Verives la Judecatoria Brasov. Intre martie 2022 si noiembrie 2023, CSM i-a refuzat lui Verives zece cereri de transfer si una de delegare la Brasov, Sfantu Gheorghe, Fagaras sau Moinesti. Neculai Burlibasa mereu s-a opus, motivand ca ar ramane singurul judecator al instantei. Si Burlibasa a incercat sa fuga de la Podu Turcului

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

10 March 2024 12:26
Vizualizari: 3812

Judecatorul Neculai Burlibasa (foto 1) va ramane singurul magistrat al Judecatoriei Podu Turcului (judetul Bacau), al carei presedinte este. Aceasta deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a fost obligat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie sa aprobe transferul judecatorului Daniel Verives (foto 2) la Judecatoria Brasov. Sectia pentru judecatori a CSM trebuie sa puna in executare decizia ICCJ in sedinta de marti, 12 martie 2024.Este vorba despre decizia nr. 1103 din 27 februarie 2024, pronuntata in dosarul nr. 1984/1/2023, prin care judecatorii supremi Gheza Attila Farmathy, Carmen Mihaela Voinescu si Adriana Florina Secreteanu au anulat Hotararea nr. 1097/2023. Prin aceasta hotarare, la 6 aprilie 2023, Sectia pentru judecatori a CSM ii refuzase judecatorului Daniel Verives cererea de transfer de la Judecatoria Podu Turcului la Judecatoria Brasov sau, in subsidiar, la Judecatoria Sfantu Gheorghe.


Iata minuta hotararii ICCJ:


Respinge exceptia tardivitatii contestatiei, invocata de intimat.

Admite contestatia formulata de contestatorul Verives Daniel impotriva Hotararii nr. 1097 din 6 aprilie 2023 a Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori.

Anuleaza Hotararea nr.1097 din 6 aprilie 2023 emisa de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori. Obliga intimatul Consiliul Superior al Magistraturii sa emita o hotarare prin care sa dispuna transferul contestatorului de la Judecatoria Podu Turcului la Judecatoria Brasov.

Definitiva.

Pronuntata astazi, 27 februarie 2024, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.


De 11 ori a incercat sa plece


Cazul lui Daniel Verives este cat se poate de spectaculos: din martie 2022 pana in noiembrie 2023, a trimis la CSM zece solicitari de transfer si una de delegare pe functie de executie. In principal, Verives intentiona sa plece la Judecatoria Brasov, iar in subsidiar la judecatoriile din Sfantu Gheorghe, Fagaras sau Moinesti. Motivul il reprezinta faptul ca judecatorul este nevoit ca in fiecare zi sa faca naveta 220 de kilometri intre Brasov si Podu Turcului.

De fiecare data, Sectia pentru judecatori l-a refuzat pe Daniel Verives, invocand avizul negativ emis de catre presedintele Judecatoriei Podu Turcului, Neculai Burlibasa. Desi s-a declarat multumit de conduita subalternului, seful instantei explica faptul ca doar el si Verives functioneaza la Judecatoria Podu Turcului, restul de doua posturi fiind vacante. Asadar, daca ar pleca Verives, Burlibasa ar ramane singur. Si nu este vorba doar despre cresterea volumului de munca, ci si despre eventuale incompatibilitati in care presedintele instantei ar intra intr-un dosar sau altul.

In plus, comuna Podu Turcului se afla intr-o zona izolata si saraca – deci neatractiva pentru judecatori –, a completat Neculai Burlibasa.


Iata punctul de vedere al presedintelui instantei, exprimat in doua hotarari:


I. Hotararea nr. 1097 din 6 aprilie 2023 (pe care ICCJ a anulat-o):


„Judecatoria Podu Turcului a aratat ca domnul judecator Verives Daniel a avut o conduita foarte buna. Avizul nefavorabil este motivat de faptul ca, in cazul in care s-ar dispune transferul solicitantului, aceasta instanta va functiona efectiv cu doar un judecator, ceea ce ar determina desfasurarea cu dificultate a activitatii ca urmare a cresterii semnificative a numarului de dosare nou intrate. S-a mentionat ca judecatoria a intampinat reale dificultati in ocuparea posturilor de judecator, confruntandu-se de-a lungul timpului cu grave probleme de personal dat fiind ca se afla intr-o zona izolata, greu accesibila si cu un nivel scazut de dezvoltare economica si sociala”.


II. Hotararea nr. 3090 din 23 noiembrie 2023 (cea mai recenta, neatacata la ICCJ):


„In motivarea avizului negativ, presedintele Judecatoria Podu Turcului a invocat, in esenta, ca instanta functioneaza cu un numar de 2 judecatori din totalul de 4 posturi prevazute in schema.

Totodata, s-a precizat ca, in perioada 01.01.2023 – 30.10.2023, instanta a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de cauze nou intrate, fiind inregistrate un numar de 1.592 cauze noi, comparativ cu 1.294 cauze inregistrate in aceeasi perioada in anul precedent, ceea ce reprezinta o crestere cu 23%, consecinta a extinderii competentei teritoriale a Judecatoriei Podu Turcului prin arondarea a 2 comune de la Judecatoria Bacau, astfel cum a fost stabilit prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 102/2021.

S-a mai aratat ca, in cazul in care s-ar dispune transferul domnului judecator Verives Daniel la o alta instanta, Judecatoria Podu Turcului ar functiona cu un singur judecator, ceea ce ar crea mari dificultati in activitatea curenta, determinate, pe de o parte, de cresterea semnificativa a numarului de dosare nou intrate, cu consecinta cresterii insemnate a incarcaturii pe judecator, iar, pe de alta parte, de necesitatea respectarii functiilor judiciare (judecator de drepturi si libertati, judecator de camera preliminara, judecator fond in materie penala si civila) si a incompatibilitatilor existente intre acestia.

De asemenea, s-a aratat ca, si la acest moment, in conditiile in care judecatoria functioneaza cu 2 judecatori, este afectat nu doar bunul mers al instantei, ci si activitatea celorlalte instante din raza Tribunalului Bacau care sunt nevoite sa preia dosarele care, din cauza incompatibilitatilor celor doi judecatori, nu pot fi solutionate in complete legal constituite.

Nu in ultimul rand, s-a precizat ca instanta se confrunta cu dificultati reale in ocuparea posturilor de judecator, fiind o instanta care de-a lungul timpului a avut grave probleme de personal, fiind situata intr-o zona izolata si greu accesibila”.


Data trecuta n-a fost cu noroc


Nu este prima oara cand judecatorul Daniel Verives cere ca Inalta Curte sa oblige CSM sa-i aprobe plecarea de la Judecatoria Podu Turcului. Initial, la 15 noiembrie 2022, magistratii ICCJ Liliana Visan, Madalina-Elena Vladu-Crevon si Decebal-Constantin Vlad i-au respins lui Verives actiunea, prin decizia nr. 2664/2023, pronuntata in cauza nr. 121/1/2023:

Respinge contestatia formulata de Verives Daniel impotriva Hotararii nr. 2454 din 15 noiembrie 2022 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori – ca neintemeiata.

Definitiva.

Solutia va fi pusa la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei. Pronuntata astazi, 17 mai 2023”.


Chiar si seful a vrut sa-si ia lumea-n cap


Interesant este ca insusi actualul presedinte al Judecatoriei Podu Turcului, Neculai Burlibasa, a incercat sa scape din acel colt de lume. In 4 octombrie 2018, Sectia pentru judecatori a CSM i-a respins magistratului solicitarea de delegare de la Judecatoria Podu Turcului la Judecatoria Sinaia. In acel moment, Burlibasa nu avea functie de conducere (avea s-o obtina prin concurs la 16 iulie 2019).

Consiliul Superior al Magistraturii si-a bazat refuzul pe avizul negativ emis de catre presedintele de la acea vreme al Judecatoriei Podu Turcului, Nicolaie-Tiberiu Aronescu, care a explicat ca in acel moment instanta avea ocupate trei dintre cele cinci posturi prevazute in schema. Iar daca ar fi plecat Burlibasa, ar fi ramas, evident, numai seful si inca un judecator (adica Daniel Verives, adaugam noi). Intre timp, Aronescu a plecat la Tribunalul Harghita: intai cu delegare (intre 1 august 2021 si 24 februarie 2022), apoi cu transfer (pana la 16 decembrie 2022, cand s-a pensionat).


Cine este biruitorul de la ICCJ


Absolvent in 2008 al Facultatii de Drept din Academia de Politie, Daniel Verives lucrat ca politist judiciar pana in 2017 la IPJ Brasov (Serviciul de investigare a criminalitatii economice), fiind specializat in investigarea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani. Intrat in magistratura prin concurs, Verives a primit decretul prezidential la 20 iulie 2017 si si-a inceput efectiv activitatea la instanta in luna septembrie a aceluiasi an.


* Cititi aici toate hotararile prin care CSM i-a respins lui Verives cererile de transfer

* Cititi aici hotararea prin care CSM i-a refuzat lui Verives solicitarea de delegare

* Cititi aici hotararea prin care CSM l-a refuzat pe Burlibasa


Sursa foto Burlibasa: Viata Libera

Comentarii

# Io date 11 March 2024 08:14 +1

Podu Turcului, o localitate cu putini locuitori. De ce or fi infiintat o Judecatorie in zona ?? Care o fi fost logica ?

# La la date 3 June 2024 20:28 +4

Răspuns pt logica : pt a-i proteja pe oamenii de succes din zona

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva