10 August 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAZANCIUC SARE PENTRU NITU – Ministrul Justitiei a sesizat CSM dupa atacurile unor lideri PNL la adresa Procurorului General al Romaniei: „Denota nu numai necunoasterea principiilor constitutionale si legale care guverneaza justitia din Romania, dar si o mentalitate periculoasa conform careia actul de justitie trebuie sa se subordoneze intereselor politice ale PNL”. Deputatul Radu Zlati a acuzat ca Nitu este un „preaplecat slujbas al prea-plecatului Ponta”

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 August 2015 13:18
Vizualizari: 4305

UPDATE - CSM a sesizat Inspectia Judiciara. Click aici pentru a citi comunicatul CSM.

Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc (foto stanga) a sesizat, miercuri 12 august 2015, Consiliul Superior al Magistraturii pentru declansarea unor verificari in urma carora sa se stabileasca daca independenta Justitiei a fost incalcata prin atacurile lansate de anumiti lideri ai PNL la adresa Procurorului General al Romaniei, Tiberiu Nitu (foto dreapta). Demersul lui Cazanciuc vine dupa ce deputatul PNL Radu Zlati a acuzat ca exista o relatie de „protector si protejat” intre Tiberiu Nitu si premierul Victor Ponta. Zlati a sustinut, in acest context, ca nu intamplator procurorii PICCJ au dat NUP pentru prim-ministrul Romaniei intr-un dosar deschis dupa ce Mihai Seplecan, lider al PNL Cluj, a formulat plangere impotriva lui Ponta pentru abuz in serviciu, pe motiv ca Guvernul nu a organizat alegerile pentru sefia Consiliului Judetean Cluj, in termenul prevazut de lege.


Astfel, ministrul Justitiei sustine ca avem de-a face in acest caz cu presiuni asupra Justitiei si cu incalcarea principiului separatiei puterilor in stat. De asemenea, Robert Cazanciuc acuza ca declaratiile impotriva lui Tiberiu Nitu dezvaluie o mentalitate periculoasa, conform careia actul de justitie trebuie sa se subordoneze intereselor politice ale PNL.

Iata declaratia lui Robert Cazanciuc:

In conditiile in care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat inca in urma atacurilor lansate de P.N.L. la adresa Procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, am considerat ca este de datoria mea, in calitate de membru de drept al C.S.M., sa cer Consiliului sa verifice daca prin declaratiile si atacurile lansate nu a fost incalcata independenta justitiei.

In mod repetat, indiferent despre ce persoana sau partid era vorba, am solicitat oamenilor politici sa se abtina de la a comenta deciziile magistratilor si, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor si judecatorilor.

Consider ca aceasta campanie de presiune la adresa magistratilor este inadmisibila mai ales in conditiile in care se cere in mod public interventia intr-o cauza aflata pe rol, lucru absolut ilegal in orice stat democratic.

Demn de remarcat este ca acest atac, pornit de la un lider local al P.N.L., a fost continuat de un deputat apartinand acestui partid, ceea ce face ca aceasta presiune asupra justitiei sa se considere si intr-o incalcare a principiul separarii puterilor in stat.

Modul in care lideri ai P.N.L. privesc actul de justitie si independenta magistratilor, facand presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denota nu numai necunoasterea principiilor constitutionale si legale care guverneaza justitia din Romania, dar si o mentalitate periculoasa conform careia actul de justitie trebuie sa se subordoneze intereselor politice ale P.N.L.

Separarea puterilor in stat, independenta justitiei, suprematia legii, sunt principii pe care toti cetatenii Romaniei trebuie sa le respecte, chiar si reprezentantii P.N.L.

In aceste conditii, lansez un nou apel la toti oamenii politici sa se abtina sa comenteze deciziile magistratilor si le reamintesc ca Legea prevede cai si mecanisme pe care o persoana care se considera nemultumita de decizia unui procuror sau judecator le poate urma”.

Radu Zlati: „Cercetarea de catre Inspectia Judiciara a actelor celor doi procurori care au dat NUP pe dosarul Ponta poate fi un bun prilej de a arata ca CSM exista si face ceea ce este dator sa faca”

Anterior, deputatul PNL Radu Zlati a cerut CSM sa verifice cum a primit premierul Victor Ponta solutia de neincepere a urmaririi penale in dosarul deschis dupa plangerea presedintelui PNL Cluj, Mihai Seplecan. Totodata, Zlati i-a cerut demisia Procurorului General al Romaniei, Tiberiu Nitu:

Este cunoscuta opiniei publice relatia intre premierul Victor Viorel Ponta si Procurorul General Tiberiu Nitu. Relatia dintre protector si protejat, de vreme ce domnul Nitu a fost impus la conducerea unei institutii, esentiala pentru administrarea actului de justitie, printr-o intelegere dubioasa cu fostul presedinte Basescu. Presa, societatea civila, oamenii politici au comentat destul pe marginea acestui subiect.

Nu intamplator procurorii aflati sub conducerea domnului Tiberiu Nitu au dat NUP unei plangeri penale facute la adresa premierului de catre Mihai Seplecan, lider al PNL Cluj, plangere penala pentru abuz in serviciu, cauzata de faptul ca nu au fost organizate de catre Guvern alegeri pentru sefia Consiliului Judetean Cluj, in termenul prevazut de lege.

Atrag atentia Consiliului Suprem al Magistraturii ca independenta Justitiei (iar eu cand spun ”Justitie” ma gandesc mai intai si intai la judecatori si independenta acestora) poate fi afectata din afara sistemului judiciar, dar si de atacurile si presiunile venite din launtrul actului de justitie.

In acest sens, solicit CSM sa verifice cum este posibil ca, desi trei instante judecatoresti au stabilit ca Guvernul se face vinovat de incalcarea legii, doi procurori (procurorul de caz si procurorul sef de sectie de la Parchetul General) sa dea si apoi sa confirme o scoatere de sub urmarirea penala a sefului Guvernului, primul vinovat de incalcarea fragranta a legii. Consider ca acest NUP pus pe dosarul lui VV Ponta poate actiona ca un factor de presiune asupra judecatorilor care vor continua sa administreze actul de justitie in cazul premierul Ponta si al procesului in care acesta este parat, proces aflat pe rol la ICCJ.

Domnilor membri ai CSM, o declaratie a unui om politic nu poate afecta in mod direct mersul Justitiei. Deciziile si actele unor procurori, da. Demonstrati societatii romanesti rectitudine, onoare si curaj, indepliniti-va fisa postului si faceti, daca trebuie (si trebuie!) curatenie in propria casa. Cercetarea de catre Inspectia Judiciara a actelor celor doi procurori care au dat NUP pe dosarul Ponta poate fi un bun prilej de a arata ca CSM exista si face ceea ce este dator sa faca.

Ma alatur, de asemenea, colegului Mihai Seplecan in solicitarea acestuia ca domnul Procuror General sa isi prezinte demisia in urma actelor subordonatilor sai. Fara prea multa speranta, de altfel; caci domnul procuror, preaplecat slujbas, in ultima instanta, a prea-plecatului VV Ponta, se pare ca nu cunoaste termenul ”demisie de onoare”. Daca ma insel, sa o dovedeasca!”.

Comentarii

# emil date 13 August 2015 14:35 0

Stirea SF... deci ministrul justitiei cere pedepsirea reclamantilor care au castigat niste drepturi in justitie, hotararile nu au fost puse in aplicare, si-au permis sa solicite punerea in executare a lor, si tot ei sunt reclamati la CSM.In loc ca CSM sa cerceteze acest aspect privind nerespectarea hotararilor judecatoresti si nepunerea lor in aplicare, cerceteaza reclamantii care au castigat procesul.La noi, ca la nimeni. ..... 

# chisca date 13 August 2015 14:43 +4

de ce nu ati cerut demisia primei judecatoare?De ce nu ati cerut demisia dnei k?De ce nu va dati demisia din parlamentul romaniei? De ce nu cereti demisia demisia dlor de la sri pentru afirmatiile grave facute in presa?DE CE?Bineinteles vorbesc de o demisie de onoare asa cum solicitati dvs.procurorului general. Relatiile dintre SRI-Codle Dna K si primul judecator al tarii nu sant cunoscute de romani?

# caltabosh date 13 August 2015 17:41 -4

bai chisca, tu esti cumva din vaslui ?????

# chisca date 14 August 2015 08:00 +1


Citeza pe caltabosh
bai chisca, tu esti cumva din vaslui ?????
Nu. Sant din ardeal Dintr-o zona cu mari traditii culinarer,Acolo  se prepara caltabosii fara h  afumati.

# Ultimul Charlot date 15 August 2015 00:12 +1

ce frumos le-ar sta a astia doi colegi de celula. motive sunt destule

# geo date 15 August 2015 17:38 +1

Eu nu inteleg cum in tara asta sunt numiti in functii numai "boci"?? Ati vazut cum a distrus tara nemernicul ala de la cluj. In timp ce taia salarii  marea leafa la ciracii politici, umbla cu ursuletul la amanta-poze pe cancan si incasa spagi dubioase. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.08.2022 – Incurcatura in legea lui Predoiu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva