24 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CJUE SE VA PRONUNTA PE INDEMNIZATIILE MAGISTRATILOR – Curtea de Apel Bucuresti a sesizat CJUE in dosarul in care sase foste judecatoare CAB cer sa li se plateasca cele sapte indemnizatii prevazute de lege odata cu iesirea la pensie: “Principiul independentei judecatorilor se opune abrogarii dreptului de a primi o suma egala cu sapte indemnizatii de incadrare lunare brute, in conditiile suspendarii anterior abrogarii, continuu si o perioada indelungata, a exercitiului acestui drept?” (Sentinta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 November 2023 13:48
Vizualizari: 6098

Curtea de Apel Bucuresti a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in legatura cu cele sapte indemnizatii de incadrare lunare brute pe care magistratii ar fi trebuit sa le primeasca odata cu iesierea la pensie. Sesizarea a fost trimisa la CJUE luni, 27 noiembrie 2023, intr-un dosar in care sase foste judecatoare de la CAB solicita acordarea respectivelor sapte indemnizatii de incadrare lunare brute.


 

Judecatoarele Doina Anghel (foto), Adina Cosma, Ionelia Dragan, Aurelia Mihaela Grozescu, Iulia Lacramioara Manea si Doinita Mihalcea de la Curtea de Apel Bucuresti, aflate in prezent la pensie, au dat in judecata Curtea de Apel Bucuresti, in 2022, cerand plata celor sapte indemnizatii de incadrare lunare brute, suma actualizata cu rata inflatiei si dobanzile legale penalizatoare. Dreptul privind acordarea celor sapte indemnizatii era prevazut de art. 81 alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (actuala Lege 303/2022), care stabilea urmatoarele:

”Judecatorii si procurorii cu vechime continua in magistratura de 20 de ani beneficiaza, la data pensionarii sau a eliberarii din functie pentru alte motive neimputabile, de o indemnizatie egala cu 7 indemnizatii de incadrare lunare brute, care se impoziteaza potrivit legii”.

Totusi, acest drept a fost suspendat si apoi abrogat intre timp, prin acte normagtive emise incepand cu 2010, acte despre care cele sase foste judecatoare afirma ca sunt neconstitutionale si ca afecteaza in mod esential caracterul previzibil al legii, fiind incert nu doar anul cand se va plati acest drept, dar chiar posibilitatea magistratilor pensionati ulterior anului 2010 de a mai beneficia de acest drept in timpul vietii.


Judecarea dosarului a fost suspendata


Actiunea judecatoarelor a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti prin sentinta nr. 2743 din 9 mai 2023, pronuntata in dosarul 34577/3/2022: “Admite exceptia prematuritatii cererii si o respinge ca prematur formulata. Cu apel in 10 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalului Bucuresti – Sectia a VIII-a. Pronuntata astazi 09.05.2023, cu punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei. Document: Hotarare 2743/2023 09.05.2023”.

Sentinta (atasata integral la finalul articolului) a fost atacata cu apel, dosarul aflandu-se in prezent pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Iar la termenul de luni, 27 noiembrie 2023, Curtea de Apel Bucuresti a decis sesizarea CJUE, pentru a se stabili daca principiul independentei judecatorilor se opune abrogarii, in cazul judecatorilor romani cu vechime continua in magistratura de 20 de ani, a dreptului de a primi, la data pensionarii sau a eliberarii din functie pentru alte motive neimputabile, o suma egala cu sapte indemnizatii de incadrare lunare brute, in conditiile suspendarii anterior abrogarii, in mod continuu si pentru o perioada indelungata, a exercitiului acestui drept salarial, din ratiuni legate in principal de constrangeri de eliminare a unui deficit bugetar excesiv.

Judecarea cauzei a fost suspendata pana la pronuntarea deciziei CJUE.


Iata minuta incheierii Curtii de Apel Bucuresti din 27 noiembrie 2023 (dosar 34577/3/2022):


In temeiul art. 267 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, sesizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu urmatoarea intrebare preliminara:

'Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE (cu referire la articolul 2 TUE) trebuie interpretat in sensul ca principiul independentei judecatorilor se opune abrogarii, in cazul judecatorilor romani cu vechime continua in magistratura de 20 de ani, a dreptului de a primi, la data pensionarii sau a eliberarii din functie pentru alte motive neimputabile, o suma egala cu sapte indemnizatii de incadrare lunare brute, in conditiile suspendarii anterior abrogarii, in mod continuu si pentru o perioada indelungata, a exercitiului acestui drept salarial, din ratiuni legate in principal de constrangeri de eliminare a unui deficit bugetar excesiv (legiuitorul invocand expres pragul de 3% din produsul intern brut prevazut de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene)?'.

In temeiul art. 412 alin. (1) pct. 7 din Codul de procedura civila, suspenda judecarea cauzei pana la pronuntarea hotararii preliminare de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Cu drept de recurs pe toata durata suspendarii judecatii cauzei. Pronuntata astazi, 27.11.2023, punandu-se solutia la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei. Document: incheiere - Suspendare 27.11.2023”.

 

* Cititi aici sentinta Tribunalului Bucuresti privind respingerea cererii celor sase foste judecatoare

Comentarii

# florin date 28 November 2023 14:59 -45

Si uite încă un scuipat în vârful breslei.....Alo? Nici nu mai contează daca au s-au nu dreptate... Cine citește spune ce jeguri...după ce au pensiile care le au mai o freacă si cu 7 indemnizații...adică încă 7 salarii. Repet, nu contează adevărul ci impresia pe care o creează...

# Dobroituca date 28 November 2023 16:08 -56

Ghici, ghicitoarea mea: Unii oameni stau in bani pana la brau, dar vor pana la umeri!

# Ciobanu Vasile date 29 November 2023 08:18 -1

Citim si...ne crucuim! Sunt unii care nu se mai satura...lipsa totala de bun simt!

# Iulius date 29 November 2023 09:02 +3

Dacă există justiție, trebuie să fie pentru toți; nimeni nu poate fi exclus, altfel nu ar fi corect. (Paul Auster)

# Dex date 29 November 2023 14:56 +5

Pentru ticăloșii din Guvernele României legea e un moft.Au demonstrat-o cu vârf și îndesat în ultimii 30 de ani!

# maxtor date 30 November 2023 17:04 0

se opune.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.02.2024 – Vreti sa aflati domicilii si CNP-uri? Gasiti la ICCJ (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva