1 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COTET CONTRA NATURII – In loc sa inceteze detasarile judecatorilor trimisi sa plimbe hartii prin CSM si alte institutii, mintile luminate din CSM cheama judecatorii iesiti la pensie ca sa acopere deficitul din instante. Cu judecatorii detasati in prezent se pot ocupa posturi vacante de la zeci de instante. Solutie: presedintele CSM Bogdan Mateescu poate propune ca regina detasarilor, judecatoarea Andreea Uzlau, aflata in Consiliu de vreo 13 ani, sa se intoarca la judecat dosare (Lista)

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 March 2021 12:02
Vizualizari: 7207

Este plin de minti luminate in Cotetul Superior al Magistraturii, zis si “Consiliul Superior al Magistraturii”. O arata una dintre ultimele decizii luate de Sectia pentru judecatori a CSM, cea prin care s-a decis declansarea procedurii de reincadrare in sistem a magistratilor iesiti la pensie. Mai exact, CSM apeleaza la judecatori pensionari pentru a acoperi deficitul din instante, desi avea la indemana si o alta solutie, mult mai eficienta si mai rapida: trimiterea la munca din instante a judecatorilor care de ani de zile plimba hartii prin diverse institutii, desi menirea si pregatirea lor este de a judeca dosare.Astfel, in momentul de fata, din informatiile pe care le detinem, exista zeci de judecatori detasati pe la diverse institutii, inclusiv in CSM. Chemati inapoi in sistem, cu acestia se pot ocupa lejer posturi vacante de la zeci de instante. Mai mult, se pot acoperi chiar in totalitate posturile vacante de la unele instante, avand in vedere ca exista judecatorii unde, spre exemplu, schema de personal prevede doar doi sau trei magistrati. Nu doar ca nu se intampla asta, insa CSM continua sa aprobe detasari ale judecatorilor, apeland la magistrati pensionari pentru a acoperi deficitul din instante.

Interesant este ca judecatorii din CSM au chiar sub ochii lor magistrati care de ani de zile nu mai judeca si pe care i-ar putea trimite inapoi in instante. Ne referim desigur la judecatorii detasati de zeci de ani in CSM.

In acest sens, in 2017, conform unei statistici prezentate de judecatoarele Evelina Oprina, Gabriela Baltag, Lia Savonea, Simona Marcu si Margareta Nicoleta Tint (click aici pentru a citi), doar la CSM se aflau detasati 15 judecatori, unii dintre ei chiar si de 11 ani. Intre timp, unii dintre acestia au mai plecat. Au mai ramas insa destui care pot fi trimisi inapoi in instante pentru a face ceea ce au invatat, si anume sa judece dosare. Desigur: daca mai tin minte, mai ales ca de cand stau pe detasari s-au schimbat coduri si legi.


Regina detasarilor. Ce zici, Bobita?


Un semnal ca se doreste remedierea situatiei si reintrarea in normalitate l-ar putea da chiar presedintele CSM Bogdan “Bobita Matilet” Mateescu. Acesta ar putea cere incetarea detasarii la CSM a judecatoarei Andreea Simona Uzlau, aflate in Consiliu pe detasari, atentie, de peste 13 ani. Mai exact, asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in articolul “Trai pe vatrai cu voie de la lege”, Uzlau a muncit doar 9 zile la dosare in ultimii 13 ani (click aici pentru a citi).

Concret, in 7 mai 2002, in Monitorul Oficial a fost publicat Decretul prezidential nr. 250 din 4 aprilie, prin care Andreea-Simona Stoica (viitoare Uzlau) era numita judecatoare definitiva la Judecatoria Sectorului 2. Pana in 2008, magistrata a parcurs ambitioasa treptele profesionale, obtinandu-si prin concurs gradele de tribunal si de curte de apel.

In 24 ianuarie 2008, prin Hotararea nr. 12, cu unanimitate de voturi, Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii i-a aprobat Andreei Stoica (viitoare Uzlau) detasarea de la Curtea de Apel Bucuresti la CSM timp de 3 ani.

In 9 decembrie 2010, prin Hotararea nr. 1248, aceeasi sectie i-a prelungit detasarea cu 3 ani, de la 1 februarie 2011, asa cum permite explicit Legea 303/2004. De data aceasta, nu a mai existat unanimitate in cazul judecatoarei Andreea Uzlau.

Totusi, unanimitatea a revenit in 8 octombrie 2013, cand, prin Hotararea nr. 908, Sectia pentru judecatori i-a aprobat detasarea pe 3 ani la CSM, incepand cu data de 1 februarie 2014.

Tot de vot unanim a beneficiat Andreea Uzlau in 21 noiembrie 2016, cand, prin Hotararea nr. 1497, Sectia pentru judecatori i-a prelungit judecatoarei Uzlau detasarea pe 3 ani la Consiliul Superior al Magistraturii – Directia legislatie, documentare si contencios (din care face parte Serviciul legislatie si documentare), incepand cu 1 februarie 2017.

In 6 februarie 2020, prin Hotararea nr. 105, Sectia pentru judecatori din CSM i-a aprobat judecatoarei Andreea Uzlau detasarea la Consiliu tot pe 3 ani, incepand cu ziua de 10 februarie. Precedenta detasare expirase la 1 februarie 2020. Asadar, cel putin teoretic, in intervalul 1-10 februarie, Uzlau intrase in dosare, ca judecatoare de scaun.

Desigur, este doar un exemplu. In situatia lui Uzlau sunt insa si alti magistrati, care ar putea fi chemati inapoi in instante pentru a acoperi posturile deficitare, astfel incat CSM sa nu apeleze la judecatori iesiti la pensie.

Comentarii

# MN date 25 March 2021 12:42 +23

dupa cum se vede arata bine doamna, va dati seama cum arata acum 12 ani? cum dracu sa o schimbi cand o lasa de la unu la altu. stai cuminte Bobita nu o schimba , chiar nu vezi cum arata si ce bomba este

# Andrei Muresan date 25 March 2021 12:47 +14

"In loc sa inceteze detasarile judecatorilor trimisi sa plimbe hartii prin CSM si alte institutii, mintile luminate din CSM cheama judecatorii iesiti la pensie ca sa acopere deficitul din instante." Toți troglodiți din Justiție cu sau fără pensie sa fie chemați sa continuie fărădelege, prostia criminala, care au făcut-o pana la ieșirea la pensie. mai sunt locuri și prin Siberia.

# lexi date 25 March 2021 15:47 +6

mai sunt si ati judecatori care stau detasati prin CSM de peste 10 ani. Pe cand o mare curatenie?

# SAM date 26 March 2021 13:23 +1

adevarul este ca pieptul o avantajeaza...cartitorilor!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.01.2023 – DNA pregateste artileria grea: cumpara Biblii si asteapta trei politicieni grei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva