17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CRISTI ARDELEAN NU SCAPA DE DOSAR – Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM a fost pusa din nou la treaba in dosarul procurorului Cristian Ardelean deschis dupa o plangere a antreprenoarei Nela Secara. Completul ICCJ condus de Corina Corbu a admis recursul Inspectiei Judiciare, desfiintand hotararea prin care procurorii din CSM l-au albit pe Ardelean sub pretextul exceptiei nulitatii absolute a actiunii disciplinare (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

13 April 2021 13:59
Vizualizari: 5438

Sectia pentru procurori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii a fost obligata luni, 12 aprilie 2021, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie sa continue ancheta in dosarul procurorului Cristian Ardelean (foto), de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, pe care Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara in legatura cu felul in care acesta a instrumentat doua dosare penale vizand-o pe femeia de afaceri Nela Secara.Dosarul disciplinar nr. 14/P/2019 vizeaza presupuse fapte de „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa” (abaterea disciplinara sanctionata de art. 99 lit. i) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

La 16 septembrie 2020, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a admis exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare, exceptie ridicata de catre Cristian Ardelean. La randul ei, Inspectia Judiciara a facut recurs si a avut castig de cauza luni, 12 aprilie 2021, din partea judecatorilor ICCJ Corina Corbu, Marian Buda, Minodora Condoiu si Mihaela Paraschiv. In schimb, judecatoarea Veronica Nastasie a facut opinie separata, considerand ca ar fi trebuit respins recursul Inspectiei Judiciare.


Iata minuta deciziei civile nr. 130 din cauza nr. 3166/1/2020:


Cu majoritate,

Admite recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr.10P din 16 septembrie 2020, pronuntata de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 14/P/2019.

Caseaza hotararea atacata. Respinge exceptia nulitatii absolute a Rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr.2796/B/23.08.2019 emisa in lucrarea Inspectiei Judiciare nr.19-2303, invocata de paratul Ardelean Cristian Marius in dosarul nr. 14/P/2019. Trimite cauza la Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii pentru continuarea judecatii in dosarul nr. 14/P/2019.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 12 aprilie 2021.

Cu opinia separata a doamnei judecator Veronica Nastasie:

Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr.10P din 16 septembrie 2020, pronuntata de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.14/P/2019”.

 

Redam si minuta hotararii nr. 10P din 16 septembrie 2020, prin care „Sindicatul” l-a albit pe Ardelean pe procedura:

„Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 2796/B/23.08.2019, date in lucrarea nr. 19-2303 la data de 23.08.2019.

Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratului Ardelean Cristian Marius, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. i) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pronuntata In sedinta publica astazi, 16 septembrie 2020”.


Dupa cum Lumea Justitiei a scris inca din 2019, plangerea Nelei Secara pe baza careia Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara pe Cristian Ardelean are in vedere felul in care procurorul a instrumentat doua cauze impotriva antreprenoarei din Oradea. Intr-una dintre ele (purtand numarul 2635/111/2014), Secara a fost achitata definitiv pe 10 august 2018, dupa ce fusese retinuta si tinuta in arest preventiv. Celalalt dosar (nr. 2133/111/2016) se afla inca pe rolul Tribunalului Bihor (click aici pentru a citi).


Ardelean a incercat smecheria „Sindicatului”, dar nu i-a iesit


Conform informatiilor noastre, exceptia ridicata de Cristian Ardelean in fata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara vizeaza presupusa nerepartizare aleatorie a lucrarii nr. 19-2303 catre inspectoarea judiciara Carmen Constanta Herciu, actuala directoare a Directiei de Inspectie pentru Procurori. Aceasta exceptie reprezinta o manevra la care adesea a recurs insasi „Brigada Nufarul”, din oficiu, si care uneori a esuat la Inalta Curte. De exemplu, in cazul fostului sef al DNA Ploiesti Lucian Onea (click aici pentru a citi).

In zilele urmatoare, va vom prezenta recursul prin care Inspectia Judiciara a avut acum castig de cauza la instanta suprema, obtinand redeschiderea procesului disciplinar contra procurorului Ardelean. Pana atunci, va amintim ca IJ si-a luat o masura de protectie impotriva exceptiilor ridicate pe nerepartizarea aleatorie a dosarelor, infiintandu-si propriul sistem ECRIS (click aici pentru a citi).

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva