23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOMNISOARA AIDA A DETONAT BOMBA – Judecatoarea ICCJ Rodica Aida Popa a anuntat ca impreuna cu colegele sale, Oana Burnel si Simona Cirnaru, s-a sesizat din oficiu pentru trimiterea la rejudecare a dosarului in care fosta deputata Andreea Cosma e acuzata de abuz in serviciu, dupa o lucratura a paraditorilor de la DNA Ploiesti. Popa, Burnel si Cirnaru acuza o posibila incalcare a dreptului la un proces echitabil

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 February 2024 16:57
Vizualizari: 6102

Surpriza totala in dosarul fostei deputate PSD Andreea Cosma (foto), in care aceasta a fost trimisa in judecata de paraditorii de la DNA Ploiesti pentru in pretins abuz in serviciu.Judecatoarele Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Elena Cirnaru de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au pus in discutie joi, 22 februarie 2024, din oficiu restituirea la Curtea de Apel Ploiesti a cauzei nr. 1221/1/2023, in care Directia Nationala Anticoruptie a trimis-o in judecata pe Andreea Cosma pentru o presupusa complicitate la abuz in serviciu pe motiv ca nu a impus, in calitate de notar, partilor care urmau sa incheie un contract de vanzare-cumparare pretul la care sa se efectueze tranzactia. Rechizitoriul nr. 52/P/2010 a fost ticluit de catre procurorul Alfred Savu de la DNA Ploiesti, confirmarea venind de la celebrul procuror Lucian Onea, seful din 2015 al DNA Ploiesti (vezi facsimil).


Motivul invocat de judecatoarele Popa, Burnel si Cirnaru este faptul ca judecatoarea fondului – Eugenia Voineag de la CA Ploiesti (fara vreo legatura cu seful DNA Marius Voineag) – nu s-ar fi pronuntat pe toate probele solicitate in aparare. Mai exact, judecatoarea Voineag nu ar fi administrat probele propuse de catre avocata Ingrid Mocanu (aparatoarea Andreei Cosma) in sustinerea ideii ca procesul trebuie sa continue dincolo de constatarea prescriptiei, astfel incat instanta sa analizeze daca se impune achitarea fostei deputate. Or, acest fapt ar putea afecta dreptul la un proces echitabil protejat de art. 6 CEDO, a afirmat judecatoarea ICCJ Aida Popa in sala de judecata, la termenul de joi.

Completul a ramas in pronuntare pentru data de 28 martie 2024 in legatura cu restituirea dosarului la Curtea de Apel Ploiesti.


DNA nu s-a opus rejudecarii


Interesant este ca nu doar Andreea Cosma si avocata sa Ingrid Mocanu au fost de acord cu trimiterea dosarului la Curtea de Apel Ploiesti pentru rejudecare, ci si procurorul de sedinta Bogdan-Marian Ghita de la Directia Nationala Anticoruptie.


Completul domnisoarei Aida a fortat nerespectarea deciziilor CCR


Amintim ca initial, in 2 decembrie 2018, judecatorii ICCJ Horia-Valentin Selaru si Francisca-Maria Vasile au condamnat-o pe Andreea Cosma la 4 ani de inchisoare cu executare, magistratul Daniel Gradinaru facand opinie separata pentru achitare.

In apel, la 16 iunie 2020, magistratii supremi Ana-Hermina Iancu, Eleni-Cristina Marcu, Ilie-Iulian Dragomir si Constantin Epure au dispus rejudecarea dosarului, pe motiv ca sentinta fusese pronuntata de catre un complet nespecializat in judecarea cauzelor de coruptie. In schimb, judecatoarea Maricela Cobzariu a facut opinie separata, optand pentru sesizarea CJUE.

In al doilea ciclu procesual, la 5 aprilie 2023, judecatoarea Eugenia Voineag de la Curtea de Apel Ploiesti a dispus incetarea procesului in baza art. 16 alin. lit. f teza a II-a din Codul de procedura penala: „a intervenit prescriptia” (click aici pentru a citi).

Tot in al doilea ciclu procesual, in apel, in data de 26 octombrie 2023, judecatoarele Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru au vrut sa suspende procesul, asteptand ca CJUE sa spuna daca instantele romanesti au sau nu voie sa lase neaplicate deciziile Curtii Constitutionale cu privire la prescriptie. Totusi, Andreea Cosma a atacat cu recurs incheierea de suspendare, iar la 4 decembrie 2023 magistratii supremi Eleni-Cristina Marcu, Gheorghe-Valentin Chitidean, Ana-Hermina Iancu, Luminita Cristiu-Ninu si Constantin Epure au desfiintat incheierea completului Popa-Burnel-Cirnaru, dispunand continuarea judecatii (click aici pentru a citi).

Comentarii

# maxtor date 23 February 2024 06:35 +1

"nu a impus, in calitate de notar... pretul la care sa se efectueze tranzactia" -don'shoara Cozma a facut Grila praf, "na-ti-o franta ca ti-am dres-o" (grila notarilor,aia semi-secreta)("evaziunea fiscala" nu ne intereseaza, e vb. de "punere in comun")

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva