23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

GLIGOR PLEACA CU CAPUL SUS – Victima unei uriase inscenari judiciare soldate cu achitare definitiva, procurorul Gligor Sabau iese la pensie. Sabau a fost tinut nevinovat sapte luni in arest, intr-un dosar fabricat de procurorii DNA Ciprian Man si Dan Chirculescu. Sabau a oferit o adevarata lectie: in pofida abuzurilor comise impotriva sa, la scurt timp dupa achitare a promovat in functia de adjunct al Parchetului Tribunalului Bihor. Ironia sortii: Man a ajuns subalternul lui Sabau

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 March 2022 11:50
Vizualizari: 7096

Victima uneia dintre cele mai odioase inscenari comise vreodata impotriva unui magistrat paraseste sistemul. Ne referim la procurorul Gligor Sabau (foto), prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Bihor, tinut sapte luni dupa gratii si arest la domiciliu, dupa care achitat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie.


 

Gligor Sabau a formulat cerere de eliberare din functie prin pensionare. Solicitarea lui Sabau va fi discutata marti, 15 martie 2022, de Sectia pentru procurori a CSM (vezi facsimil 1).

 Gligor pleaca pe usa din fata


Procurorul Gligor Sabau paraseste magistratura cu capul sus, in pofida abuzurilor uriase comise impotriva sa de procurorii Ciprian Man si Dan Chirculescu, pe vremea in care cei doi activau la DNA Oradea. Spunem asta intrucat Sabau nu s-a lasat intimidat de dosarul fabricat impotriva sa, ba dimpotriva a oferit o adevarata lectie. Mai exact, la scurt timp dupa achitarea definitiva obtinuta la ICCJ acesta a promovat in cariera, luand concursul pentru functia de prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Bihor. Acolo unde, culmea, a ajuns sa il aiba subaltern fix pe procurorul Ciprian Man, unul dintre cei doi autori ai inscenarii judiciare, care activeaza la Parchetul Tribunalului Bihor dupa ce a fost dat afara din DNA (click aici pentru a citi).


Calvarul procurorului Sabau


In final, facem o scurta recapitulare a calvarului indurat de procurorul Gligor Sabau. Acesta a fost retinut in 17 decembrie 2015, fiind ulterior arestat preventiv, pe vremea in care era prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Beius.

Sabau a fost trimis in judecata in 2016, printr-un rechizitoriu semnat de Ciprian Man si Dan Chirculescu, si confirmat de fostul sef al Sectiei I DNA Gheorghe Popovici, pentru 19 pretinse infractiuni, inclusiv ca ar fi primit o ladita cu cireste si niste vin (vezi facsimil 2).

La fond, in 31 mai 2017, judecatorul Mihail Udroiu de la Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea lui Sabau pentru 17 infractiuni (pretinse acte materiale), dar condamnarea sa la 4 ani cu executare pentru doua pretinse fapte de luare de mita (click aici pentru a citi).

Sentinta lui Udroiu a fost anulata in 27 iulie 2020, de un complet ICCJ format judecatoarele Rodica Cosma, Simona Nenita si Anca Alexandrescu, care au dispus achitarea definitiva a lui Gligor Sabau in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala - “fapta nu exista” si in baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala” (click aici pentru a citi).

Foarte important de precizat este ca procurorul Gligor Sabau a stat doua luni in arest preventiv si alte cinci luni in arest la domiciliu pentru niste fapte care in final au picat la Inalta Curte.

Comentarii

# M date 13 March 2022 12:15 +128

Plangere penala inpotriva celor doi a facut?, pe nenorociti ii doare la basca sunt bine mersi tot procurori si paradesc alti cetateni in continuare

# santinela date 13 March 2022 15:53 +75

Pai si "subalternul " de acum,idiotul ala de procuror care a facut mirsavia mai "traieste" si functioneaza ? Ca sef ii faceam atitea zile fripte ,legal,incit se ducea papagalul in civilie la cerere,fara nici o pensie.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva