23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INVALIDAREA REFERENDUMULUI NU-L SCAPA PE BASESCU - Maestrul Lucian Bolcas: „Nu se poate considera ca invalidarea ar produce ca efect incetarea suspendarii si reluarea atributiilor Presedintelui, caci un act juridic inexistent nu poate produce nici un fel de efecte juridice”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

25 July 2012 15:24
Vizualizari: 13600

 

Duminica, 29 iulie 2012, va avea loc referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. PDL a decis sa-l boicoteze. Lumeajustitiei.ro a semnalat in premiera ca este posibil ca Traian Basescu sa cada in propria capcana intrucat in cazul lipsei de cvorum, practic, nu se produce un act juridic si, drept urmare, se revine la situatia anterioara, adica Basescu ramane suspendat pana la organizarea unui nou referendum, fiind de bun simt faptul ca Parlamentul a chemat poporul sa se pronunte pe demitere, cu DA sau NU, iar in cazul unui referendum invalidat, consultarea populara practic nu are rezultat. Conform sondajelor neoficiale, Basescu va pierde la referendum cu peste 7 milioane de voturi pentru demiterea sa (in conditiile in care el a fost ales presedinte in 2009 cu doar 5 milioane voturi), insa indeplinirea pragului minim de participare pentru validarea referendumului, fixat la 9 milioane de alegatori prezenti la urne, este incerta. Intr-o atare situatie, cum se va putea intoarce la Cotroceni, Traian Basescu, cu mai multe voturi impotriva, decat a avut la alegerea sa din 2009, daca Curtea Constitutionala va invalida referendumul pentru lipsa de cvorum? Pentru a lamuri lucrurile, Lumeajustitiei.ro l-a contactat pe maestrul Lucian Bolcas (foto) avocat specialist in probleme de drept constitutional, care a raspuns intrebarilor noastre legate de acest subiect fierbinte al momentului.


Domnule avocat, exista reglementari exprese legate de situatia in care referendumul nu ar fi validat din lipsa de cvorum?

Problema invalidarii unui referendum pentru demiterea Presedintelui ridica o serie de probleme interesante in dreptul constitutional. In lipsa unor reglementari exprese (atat textul constitutional cat si al Legii referendumului referindu-se numai la ipoteza demiterii) interpretarea se poate face numai in spiritul constitutional al exprimarii suveranitatii poporului prin referendum. Este fara indoiala imoral politic si in consecinta nedemocratica ramanerea in functie a unui Presedinte cu privire la care o majoritate a votat pentru demitere, dar referendumul a fost invalidat din varii motive. Iar tot ce este imoral nu poate fi constitutional.

Vorbim de o posibila invalidare, de catre Curtea Consitutionala, a referendumului, chiar daca oamenii vor veni cu milioanele la vot. Ce implicatii juridice exista in cazul nerealizarii cvorumului?

Este imoral si pentru ca cei care au votat pentru demitere au considerat prin votul lor ca Presedintele a incalcat grav Constitutia. Astfel, dupa cum am aratat, invalidarea referendumului se poate face din varii motive (de regula cele ce tin de institutia nulitatilor), dar in principal din cauza nerealizarii cvorumului de participare. Din punctul de vedere al moralitatii se pune problema daca pozitia activa a unei parti a populatiei poate fi anihilata de abtinerea unei minoritati.

Implicatiile juridice sunt multiple. Nerealizarea cvorumului de participare poate fi asimilata in cazul particular al demiterii Presedintelui, cu inexistenta actului juridic (notiune folosita in dreptul civil si administrativ dar mai putin in dreptul constitutional). Constatarea invalidarii de catre Curtea Constitutionala devine astfel – juridic – o constatare a inexistentei - motiv temeinic pentru reluarea sa. Nu se poate considera ca, intr-o astfel de perspectiva, invalidarea ar produce ca efect incetarea suspendarii si reluarea atributiilor Presedintelui, caci un act juridic inexistent nu poate produce nici un fel de efecte juridice.

Unde se regaseste solutia pentru viitor, in cazul invalidarii referendumului din 29 iulie 2012? Cine va stabili procedura ce va trebui urmata?

Solutia, aceasta sau alta este posibila in raport de prevederile art. 1 al.5, din Hotararea Parlamentului nr. 34 din 6.07.2012, declarata constitutionala de CCR, conform careia “in situatia in care Curtea Constitutionala va stabili ca nu au fost indeplinite conditiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul Romaniei va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat”. Desigur ca acest punct de vedere nu este scutit de critici si implica o mult mai ampla dezvoltare decat simpla ei enuntare.

Comentarii

# DOREL date 25 July 2012 16:03 +19

Textul art. 1 alin. 5 din Hot. nr. 34/2012 este o norma in alb care abiliteaza Parlamentul sa analizeze si sa decida, a posteriori, in functie de rezultatul/rezultatele referndumului. Dupa ca Curtea Constitutionala a decis ca articolul e constitutional, se pare ca Parlamentul e in drept sa adopte, prin vot, orice hotarare se va vota! Asa ca, de principiu, lucrurile par rezolvate sau, cel putin, rezolvabile ! Parerea mea ....

# Kiki2009 date 25 July 2012 16:21 -11

Deunazi, inainte de a fi rosu, era hartia igienica a lui cv tudor. Azi, e specialist in drept constitutional

# Oglinda oglinjoara date 26 July 2012 09:42 +4

9002ikik.....priveste-ma sunt oglinda ta.....Nu ai fata sa vorbesti despre maestrul Bolcas....da-ti cu niste ALIFIE.....Alifie, du-te ba si unge-i fata, ca e obisnuita sa stea in genunchi....

# Arthur date 26 July 2012 16:14 +1

Ce sa-i stea in genunchi? Fata? N-are logica... :o

# student la drept an III date 25 July 2012 17:28 +15

am si eu o intrebare : Barroso si PDL-ul au criticat si au invalidat OUG recenta privind referendumul, motivand ca modificarea prin OUG a regimului unei instituţii fundamentale este interzisă de Constituţie.  Dar, infiintarea DNA, institutie fundamentala - Ministerul Public a fost infiintata prin ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr.134 din 29 septembrie 2005 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Parchetul Naţional Anticorupţie Aceasta OUG a fost sesizata la CCR de 40 ori, insa a fost respinsa ! 

# decanul date 26 July 2012 09:45 -3

Cum draku ai ajuns in anul 3? La Spiru Haret esti? Esti pedepsit: mai repeta de doua ori anul 1 si de trei ori anul 2....apoi sa comentezi pe LUJU...

# bita date 26 July 2012 20:46 +7

lasa-l in pace ca zice bine. PNA s-a schimbat in DNA prin OUG! mai citeste si tu, sau te-ai prafuit rau, decane....

# cardeala pentru fraieri date 25 July 2012 18:43 -30

Auzi 7 milioane de votanti pentru demitere, de unde PLM stiti voi, de la Antena 3.Stati linisiti, referendumul va fi invalidat, euro va ajunge la 10 lei si lumea va isi in strada sa il roage pe Basescu sa revina la conducerea Romaniei.Criza de acum incepe..adica dupa referendum.. :lol: :-* :-x

# Cetatean in Drept date 26 July 2012 23:08 +11

Si daca ramane Basescu ce se intampla? Ii face el respiratie gura la gura (cu iz de wisky, bineinteles) leului si gata deprecierea??? Poate va mai puneti cat de cat mintile alea statute sa mai si gandeasca!!!

# Ioan date 25 July 2012 18:44 +17

Nu va lasati arestati la domiciliu! Votati! Parlamentarii PDL erau tinuti in banci la motiunile de cenzura. Cu dosare si cu bani multi. Banii tai! Nu va lasati arestati la domiciliu de regimul securistic basist! Nu va lasati arestati la domiciliu pe viata voastra!

# catalina date 25 July 2012 19:02 +9

Da, mare dreptate are dl. Bolcas. Si mai mult: fiind un act juridic inexistent de fapt se considera ca nici nu a avut loc prin urmare CCR nu are pe ce sa se pronunte. Asadar referendumul se poate relua in fiecare duminica pana se valideaza pentru ca altfel, nu a avut loc. Misto! Dl. Bolcas nu e avocatul care l-a scapat cu argumente din astea juridice pe dl. Nastase de puscarie in Trofeul Calitatii? Auch!

# ionica date 26 July 2012 08:32 +1

Aiurea! Ca orice act de suspendare, acesta are caracter vremelnic! Spre exemplu art. 14 alin. 1 teza finala precizeaza : "In cazul in care persoana vatamata nu introduce actiunea in anularea actului in termen de 60 de zile, suspendarea inceteaza de drept si fara nicio formalitate.". Prin urmare nevalidarea referendumului in 30 zile, inceteaza efectul suspedarii presedintelui de drept....

# ION batranul date 26 July 2012 09:51 +4

Vezi tu? De aia te cheama "Ionica"...inca nu te-ai copt....dar cand vei ajunge mare, vei stii ca trebuie sa scrii si din ce act normativ/lege ai mentionat textul art. respectiv, precum si faptul ca trebuie sa citesti corect acel text. Adica acesta se refera la o "persoana vatamata" si la o actiune in anulare, ceea ce nu este cazul, Ionica....

# lex date 26 July 2012 20:48 +2

catalino fata tatii, in Trofeul calitatii stim toti ce comdnada a fost, si nu erau chestini de ordin constitutional,cat au fost de incalcare a drepturilor omului....hai pa! si pu si la revedere!

# AVOCAT date 25 July 2012 19:15 +9

ATENTIE!!! Referendumul de duminica este in primul rand NECONSTITUTIONAL si avocatul poporului sau parlamentarii trebuie sa sesizeze de urgenta CCR despre situatia creata in imprejurarile boicorarii lui de PDL! VOTUL NU MAI ESTE NICI SECRET , NICI LIBER EXPRIMAT!!! Cine merge la vot, voteaza in fapt impotriva lui Basescu! Exista insa cetateni care pot fi intimidati pentru viitorul lor -sau a familiilor lor - daca ar vota si atunci vor prefera sa stea acasa!!! In aceste conditii trebuie un referendum cu prag de validare eliminat!

# eu date 25 July 2012 21:25 -2

http://www.youtube.com/watch?v=9A2xcNynFcc

# Laurentiu date 25 July 2012 21:29 +10

Ne aflam in situatia in care CCR a postulat, deja, necesitatea cvorumului la acest referendum. Cu toate acestea, insa, acest cvorum a adus problema eventualitatii invalidarii referendumului. Fapt care duce la mentinerea suspendarii pina cind un referendum valid va avea un rezultat concludent. Presedintele (acum suspendat) nu poate fi repus in functie atit de invalidarea referendumului cit si de un vot negativ majoritar. De aceea, pentru a se iesi din impasul constitutional s-ar impune aplicarea principiului simetriei juridice, respectiv ca un al doilea referendum sa nu mai aibe prag. La fel ca in turul doi al prezidentialelor. Pentru a se ajunge la un rezultat valid si concludent - care este de esenta unei consultari po******re.

# Timur Lenk date 25 July 2012 23:16 -10

Un bashinos batran si incompetent, caratorul de valiza al lui Vadim, dat afara din PRM cu suturi in the popow. L-a bagat pe Nastase la parnaie, iar acum vrea s-o tina tot intr-un referendum pana la Craciun. Bah cacanarilor, mobilizati-va, sa terminati cu Base, ca parca guitati ca 80% dintre romani nu-l mai vor. Daca nu, mucles. Oricum, e clar ca , pana la urma, romanii vor avea exactceea ce merita , ca natiune necompetitiva pe plan international. 

# Frecce spoitorii date 26 July 2012 00:50 +7

Daca si Bolcas e incompetent, pai ne-am dus dracu'. Tu iti dai seama ce spui bai postac obosit. Bolcas l-a bagat pe Nastase la bulau? Tu ar trebui sa stii cel mai bine: prostia doare?

# Timur Lenk date 26 July 2012 13:35 -8

Aoleu! Ruginitura de Bolcash are si fan-club! Unul de analfabeti, care nu stiu cand se pune semnul intrebarii. Da, inteligentule nescolarizat, Nastase e achitat in Trofeul Calitatii, iar tu ai IQ mare( retard-19-20).  :lol:

# marius date 26 July 2012 14:23 +1

     buna ziua.nu sint jurist. eu sint cetateanul turmentat din caragiale. am o inrebare:       ce inseamna             " Parlamentul Romaniei va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat”.                        1.decide reluarea referemdumului fara cvorum             2.decide intr-un fel sau altul:    a.-reinstalarea                                                           b.-demiterea   va multumesc.scuzati ignoranta.

# goe date 26 July 2012 20:50 +7

DECIDE data cand va fi din nou REFERENDUM DACA NU IESITI LA VOT, DESTEPTILOR!!!!!!

# marius date 26 July 2012 21:35 0

nu serios vreau un raspuns mai clar : cu sau fara cvorum.

# cineva din afara date 31 July 2012 09:42 0

va fi fara cvorum. acum in situatia care s-a votat toti cei care au votat da dupa mintea lui chiorila trebuiesc arestati, sa speram ca CC va valida acest referendum. am o intrebare, oare pt basescu a votat si mama lui din groapa, ca am inteles ca au vota si mortii pt. el

# capatu` satului date 26 July 2012 21:28 -4

se pare ca peste o anumita varsta mintea unora are tendinta de  a alerga pe campiile intinse ale patriei; don` senator - advocat, fost stalp al tribunului vadim, isi da cu parerea despre lejea fundamentala, da` n`a apucat in multii ani de mandat nici macar sa ii citeasca primele articole, despre rationamente juridice n`are rost sa vorbim, in drept: poporu` isi exprima suveranitatea si prin .....referendum - asa s`a exprimat si CCR relativ recent cand a constatat ca lejea votului uninominal pur produsa de usl este neconstitutionala  in masura in care mareste nr. de parlamentari in conditiile in care poporu` s`a exprimat explicit prin referendum asupra reducerii nr. de parlamentari - decizia CCR a fost pronuntata in UNANIMITATE de CCR; daca referendumu` nu intruneste 50% plus 1, inseamna ca natia are o alta opinie decat obositii din palavrament, obositi care n`au decat sa plece acasa c`au uzat scaunele destul; acvila non capit musca.

# marius date 26 July 2012 21:40 0

deci se va instala la cotroceni?

# Andrei date 27 July 2012 12:39 -4

Ce sa zica si fosila de avocat a lui nastase, fost peremist comunist. Sa plece dracu din parlament scleroticu dracu la un loc cu voicu tony grebla si toti mizerabilii din psdr si pnl, plecat jegurilor ! nu veniti inapoi sa furati mai linistiti-va nenorocitilor ca ati furat destul ! acum la puscarie cu voi !

# Dan date 27 July 2012 12:46 +4

Bolcas e chiar un avocat de prima mana dobitocule. Nu l-as compara cu avocata...Udrea sau notarita de Ioana Basescu care a prestat 6 luni la Paunesti si s-a intors cu milioane de euro. Iar la puscarie sa te duci tu sa-i duci pachet betivanului cand i-o veni randul.

# popaS date 29 July 2012 12:41 +1

bai tu esti handicapat rau de tot................

# ioana date 29 July 2012 18:13 +3

Iesiti la vot romani sa nu ne mai faca de ras Basescu in toata Europa!!!!

# vidoc date 29 July 2012 20:05 +5

:sigh:Nicaieri pe aceasta planeta ,nimeni, nu castiga nimic prin NEPREZENTARE , nici macar in FOTBAL !  Mincinosul de Basescu a reusit sa cerseasca amestecul in treburile interne ale Romaniei ,inclusiv instigarea la neprezentare la vot . Propunerea amendarii celor care nu se prezinta voit la vot ,nu este chiar atat de rea . Romanii s-au saturat de CLANUL  Basescu si anagramatii pdlisti.

# MARIUS date 30 July 2012 10:26 0

BA UITE CA SE POATE.UNGURENII MEI INVATATI UNGUREASCA.VA DORESC O NOAPTE LUUUUNGA SI GREA.

# piata universitatii date 31 July 2012 09:54 -1

...du-te dupa mata, si adu-ne Flota...!

# marinarul date 31 July 2012 09:57 +1

Care flota? ...eu nu am vandut flota, mergeti in Herastrau, acolo sunt toate Vapoarele !!!

# bb date 1 August 2012 22:26 +1

8) 8) 8) http://www.evz.ro/detalii/stiri/s-a-resemnat-kremlinul-cu-victoria-lui-basescu-994582.html

# SICTIR date 2 August 2012 13:38 0

Va castiga la masa verde, ... si va face HA, HA, HA.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva