30 November 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MIRICA S-A NENOROCIT – Judecatorii Stefan Pistol, Constantin Epure si Alin Nicolescu de la Inalta Curte au decis achitarea fostului vicepremier Gabriel Oprea in dosarul de abuz in serviciu. Aceeasi solutie a fost dispusa si fata de fostii sefi ai DIPI. In rechizitoriul confirmat de fostul sef al Sectiei I DNA Gheorghe Popovici, procuroarea DNA Florentina Mirica a facut o gafa de proportii, deconspirand numele denuntatorului sub acoperire (Minuta si Rechizitoriul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 November 2021 13:03
Vizualizari: 9035

Procuroarea Florentina Mirica (foto centru) a fost facuta KO la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In prezent procuroare la Parchetul Tribunalului Bucuresti, Mirica a incasat o achitare de proportii la instanta suprerma intr-un dosar pe care l-a fabricat pe vremea in care activa la DNA.


 

Concret, judecatorii ICCJ Stefan Pistol, Constantin Epure si Alin Nicolescu au dispus joi, 18 noiembrie 2021, achitarea fostului vicepremier Gabriel Oprea in dosarul in care acesta a fost trimis in judecata pentru pretinsa comitere a infractiunii de abuz in serviciu. De asemenea, instanta suprema a decis achitarea si a celorlalti patru inculpati din dosar, printre care fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), chestorul principal Gheorghe Nicolae, si fostul sef al Serviciului Juridic din DIPI, comisarul sef Gabriel Nicolae Pavel.

Toate solutiile de achitare au fost dispuse in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Decizia definitiva urmeaza sa fie pronuntata de un Complet de 5 judecatori ICCJ.


Iata minuta ICCJ de joi, 18 noiembrie 2021, din dosarul 1926/1/2016:


“I.In temeiul art.396 alin.1 si 5 C.pr.pen. cu referire la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen. achita pe inculpatii:

1. OPREA Gabriel pentru infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) din Codul penal rap. la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 penal.

2. NICOLAE Gheorghe pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 din Codul penal rap. la art. 297 alin. (1) din Codul penal si la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000.

3. PAVEL Gabriel-Nicolae pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 din Codul penal rap. la art. 297 alin. (1) din Codul penal si la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000.

II. In temeiul art.396 alin.1 si 5 C.pr.pen. cu referire la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen. achita pe inculpatii:

1. NICOLAE Gheorghe pentru infractiunea de deturnare de fonduri si infractiunea de deturnare de fonduri in forma continuata, prev. de art. 307 alin. (1) din Codul penal si art. 307 alin. (1) din Codul penal cu aplic. art. 35 alin. (1) din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 alin. (1) din Codul penal

2. ZARNICA Nelu pentru infractiunea de deturnare de fonduri, in forma continuata, prev. de art. 307 alin. (1) din Codul penal cu aplic. art. 35 alin. (1) din Codul penal

3. IACOB Marian-Danut pentru infractiunea de deturnare de fonduri, in forma continuata, prev. de art. 307 alin. (1) din Codul penal cu aplic. art. 35 alin. (1) din Codul penal.

III. In temeiul art.397 alin.1 C.pr.pen. respinge ca nefondata actiunea civila exercitata de partea civila MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE.

IV. In baza art.404 alin.4 lit. c C.pr.pen. ridica masurile asiguratorii dispuse in cursul urmaririi penale prin urmatoarele ordonante ale procurorului: - ordonanta procurorului din data de 19.04.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator pana la concurenta sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului NICOLAE Gheorghe; - ordonanta procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra sumei de 410.000 lei, proprietatea inculpatului OPREA Gabriel; - ordonanta procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator pana la concurenta sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului PAVEL Gabriel-Nicolae.

V. Potrivit art.404 alin.4 lit.e si art.275 alin.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Potrivit art. 275 alin.6 C.pr.pen., onorariile aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii IACOB Marian-Danut si PAVEL Gabriel-Nicolae, in suma de cate 800 lei, raman in sarcina statului si se platesc din fondurile Ministerului Justitiei.

Cu apel in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii pentru procuror, inculpati, partea civila si partile responsabile civilmente.

Pronuntata astazi, 18 noiembrie 2021, in conformitate cu disp. art. 405 alin. 1 teza a II-a C.pr.pen. prin punerea sentintei la dispozitia procurorului si a partilor, prin mijlocirea grefei Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


Gafa de proportii a lui Mirica


Rechizitoriul din acest dosar a fost intocmit de procuroarea DNA Florentina Mirica, in 10 mai 2016, si confirmat de fostul sef al Sectiei I a DNA Gheorghe Popovici (vezi facsimil 1). Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit inca din 2016, in rechizitoriul 20/P/2016 prin care l-a trimis in judecata pe Gabi Oprea (rechizitoriul poate fi citit la finalul articolului) procuroarea Florentina Mirica a comis o gafa de proportii.

Mai precis, inca de la fila 2 a rechizitoriului, Florentina Mirica a explicat faptul ca dosarul s-a constituit ca urmare a denunturilor a trei lucratori din DIPI, care au solicitat si au primit din partea procurorilor DNA statutul de martor cu identitate protejata, pentru a se elimina riscul ca viata ori integritatea lor fizica sa fie pusa in pericol. Identitatea protejata s-a acordat ca urmare a solicitarii exprese a celor trei denuntatori din DIPI, care s-au temut ca vor deveni tinta razbunarilor daca li se va afla identitatea reala.

La fila 2 din rechizitoriu procuroarea Florentina Mirica, “verificata” de seful ei Gheorghe Popovici, a specificat: “Prezentul dosar s-a constituit in baza denunturilor penale formulate de trei functionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informatii si Protectie Interna, cu pseudonimele 'Ionescu Claudiu', 'Mihalcea Ionel' si 'Manea Victor', care au solicitat si au primit acordarea statutului de martor amenintat si protejarea datelor de identitate (filele 57-68 volumul I), fapte pentru care urmarirea penala a fost urmarita prin Ordonanta din 19.01.2016 (filele 1-3, volumul I)”.

Pana aici totul a fost foarte profesionist. Ce sa vezi insa, la fila 58 din rechizitoriul lui Mirica se specifica: “Din declaratiile colaboratorilor sub acoperire 'Mihalcea Ionel', 'Botila Cosmin' si 'Manea Victor', care se coroboreaza cu notele de constatare si rapoartele de control intocmite de Comisia de control al fondurilor operative.... principalele nereguli constatate in cheltuirea fondurilor operative ale DIPI au fost urmatoarele:...”

Iata cum, in loc de martorul sub acoperire 'Ionescu Claudiu' de la fila 2 din rechizitoriu, la fila 58 de rechizitoriu acesta a devenit Cosmin Botila – personaj real, seful structurii de control intern a DIPI (vezi facsimil 2).

Dar gafele nu se opresc doar aici. La fila 9 din rechizitoriu, se afirma despre martorul-denuntator cu identitate protejata ce functie are in cadrul DIPI: “In prealabil l-a convocat pe 'Ionescu Claudiu', seful Sectorului Control din DIPI.... 'Ionescu Claudiu' a declarat ca desi lucreaza de la absolvirea Academiei de Politie in aceeasi institutie, atat in calitate de ofiter operativ, cat si de sef al structurii de control a DIPI nu a luat cunostiinta de existenta vreunui control operativ pe linia de cheltuire a fondurilor operative...”.

 


 


* Cititi aici integral rechizitoriul prin care procuroarea DNA Florentina Mirica l-a trimis in judecata pe fostul vicepremier Gabriel Oprea (I)

* Cititi aici integral rechizitoriul prin care procuroarea DNA Florentina Mirica l-a trimis in judecata pe fostul vicepremier Gabriel Oprea (II)

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2022 – Argentina Campeon!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva