27 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOUA BRIGADA NUFARUL – Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM a trantit pe procedura dosarul in care Inspectia Judiciara i-a trimis in judecata pe procurorii Ciprian Man si Cristian Ardelean pentru planul de a-i „linisti” pe magistratii Florica Roman, Raluca Beatrix Cuc, Denisa Vidican si Ovidiu Galea. Este a doua respingere pe procedura a actiunii disciplinare, dupa ce ICCJ a desfiintat hotararea procurorilor din fostul CSM si a dispus rejudecarea (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

3 May 2023 17:09
Vizualizari: 3154

Sectia pentru procurori in materie disciplinara din actualul Consiliu Superior al Magistraturii a preluat o practica pentru care a ramas celebra sectia omoloaga din precedentul CSM (si care i-a adus porecla „Brigada Nufarul”): respingerea dosarelor disciplinare pe procedura – mai precis, prin constatarea nulitatii actiunii disciplinare. Iar acum hotararea este cu atat mai frapanta, cu cat este a doua de acest fel pronuntata in acelasi dosar in care Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus rejudecarea, in urma albirii pe procedura dispuse de catre sectia fostului Consiliu.Vorbim despre dosarul nr. 12/P/2019, in care Inspectia Judiciara i-a trimis in judecata disciplinara pe procurorii Ciprian Man (foto stanga) si Cristian Ardelean (foto dreapta), fost sef, respectiv fost executant la DNA Oradea, ambii in prezent la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor. Cauza vizeaza inregistrarea audio publicata de catre avocatul Razvan Doseanu, in care cei doi paraditori planuiau „linistirea” judecatorilor Florica Roman, Raluca Beatrix Cuc si Denisa Vidican de la Curtea de Apel Oradea si Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor (click aici pentru a citi).


Redam minuta procurorilor CSM:


Admite exceptia nulitatii absolute rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 2230/B/08.07.2019 date in lucrarea nr. 19-76 din data de 8 iulie 2019.

Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratilor procurori Man Ciprian Florentin si Ardelean Cristian Marius, procurori in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, avand ca obiect savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pronuntata in sedinta publica, azi 3 mai 2023”.


ICCJ ar putea dispune o noua rejudecare


Initial, in 2 iunie 2021, Sectia pentru procurori in materie disciplinara din precedentul CSM a trantit dosarul pe procedura (constatand, la fel ca acum, nulitatea actiunii disciplinare), apoi, la 23 mai 2022, Inalta Curte a dispus rejudecarea.

Nu este deloc exclus ca acum instanta suprema sa trimita din nou cauza la CSM, in cazul in care constata nereguli in hotararea Sectiei pentru procurori in materie disciplinara. Mai multi specialisti in contencios administrativ au precizat pentru Lumea Justitiei ca speta de fata ar putea intra sub incidenta Hotararii Prealabile nr. 79/2022. Prin acea dezlegare de drept, ICCJ a stabilit ca, in cazul in care un dosar ajunge din nou la instanta suprema dupa prima rejudecare, iar Inalta Curte constata pentru a doua oara existenta unor nereguli in solutionarea cauzei, ICCJ are dreptul sa dispuna o noua rejudecare, in cazul in care va fi nevoita sa analizeze starea de fapt prin recalificarea faptelor ori prin completarea sau readministrarea probatoriului (click aici pentru a citi).


Statul roman, bun de plata din cauza lui Man


Incheiem, remarcand ca hotararea CSM vine la numai cinci zile dupa ce judecatoarele Madalina Jebelean si Ana-Maria Nica de la Curtea de Apel Timisoara le-au acordat cate 10.000 de euro daune morale magistratilor Ovidiu Galea, Florica Roman, Raluca Beatrix Cuc si Denisa Vidican pentru dosarul in care au fost trimisi in judecata nevinovati de procurorul Ciprian Man (click aici pentru a citi).


* Cititi aici minuta prin care Inalta Curte a dispus rejudecarea dosarului disciplinar Man-Ardelean (articolul contine linkuri catre precedentele episoade ale serialului, inclusiv catre inregistrarea audio cu discutiile in care se punea la cale linistirea judecatorilor)

Comentarii

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 3 May 2023 19:10 +4

Mama , ce ne mira! Am ramas cu gura cascata! Nu avea nimeni nicio indoiala ca va fi asa! Pai sistemul sa-si lase slugile din brate! Pai celelalte saluti vor mai executa vreun ordin! Sistemul asta neosecurist format din securici ordinari nu se mai ascunde de nimeni! Sistemul putrezicios este pretutindeni! Avem magistrati securisti si magistrati liberi! Ca secureala e pe fata si cei liberi nu o reclama, nu scuipa pe ea, asta e alta treaba! aista-i o opinie

# santinela date 4 May 2023 07:39 0

Nimic nou sub soare. Aceeasi sectie ,aceleasi naravuri,compusa din alti nenorociti slugi !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.02.2024 – CSM a deslusit anonimizarile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva