8 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PARADITORII MAN SI ARDELEAN, INTORSI A DOUA OARA – Inalta Curte a desfiintat hotararea prin care Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM i-au spalat pe procedura pe procurorii Ciprian Man si Cristian Ardelean de la Parchetul Tribunalului Bihor in dosarul privind planul de „linistire” a judecatorilor. In 2021, procurorii din fostul CSM i-au albit pe Man si Ardelean tot pe procedura, dar instanta suprema a dispus continuarea judecatii disciplinare (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

15 November 2023 17:35
Vizualizari: 3420

Procurorii Ciprian Man (foto stanga) si Cristian Ardelean (foto dreapta) de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor – care si-au castigat faima pe vremea cand activau la DNA Oradea – au fost intorsi a doua oara din drum de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.Mai exact, ICCJ a dejucat pentru a doua oara incercarea Sectiei pentru procurori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii de a-i albi pe cei doi paraditori. Este vorba despre dosarul disciplinar pe care Inspectia Judiciara li l-a deschis dupa ce in spatiul public a aparut inregistrarea difuzata de avocatul Razvan Doseanu, in care Man si Ardelean – pe atunci la DNA Oradea – se auzeau discutand despre „linistirea” unor judecatori din judetul Bihor. (Este exact cuvantul folosit de cei doi – click aici pentru a citi.)

Concret, judecatoarele supreme Maria Hrudei, Liliana Visan, Adina Oana Surdu, Ruxandra Monica Duta si Lavinia Curelea au dispus miercuri, 15 noiembrie 2023, trimiterea dosarului la CSM, pentru continuarea judecatii disciplinare. Mai precis, completul de 5 magistrati ICCJ a desfiintat hotararea din 3 mai 2023, prin care Sectia pentru procurori in materie disciplinara ii scapase pe Ciprian Man si Cristian Ardelean pe procedura, pe motiv de nulitate a actiunii disciplinare.


Redam minuta deciziei ICCJ nr. 267/2023 din dosarul nr. 1746/1/2023:


„Admite recursul declarat de recurenta Inspectia Judiciara impotriva hotararii nr. 2P din 3 mai 2023 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori in materie disciplinara, in dosarul nr. 12/P/2022 (n.r. corect: „12/P/2019”).

Caseaza hotararea atacata si trimite cauza Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori in materie disciplinara pentru continuarea judecatii in dosarul nr. 12/P/2022 (n.r. corect: „12/P/2019”).

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 15 noiembrie 2023”.


Si fostul CSM a incercat sa-i albeasca pe procedura


Subliniem ca este a doua astfel de solutie data de Inalta Curte – o raritate, in conditiile in care, de obicei, la a doua incercare, ICCJ retine dosarul disciplinar si se pronunta pe fond, admitand sau respingand actiunea disciplinara. In 2 iunie 2021, Sectia pentru procurori in materie disciplinara din fostul CSM a desfiintat actiunea disciplinara tot pe motiv de nulitate. Cu acea ocazie, Lumea Justitiei a dezvaluit ca hotararea a fost pronuntata pe baza unei hotarari a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Este vorba despre decizia prin care CJUE critica ordonanta de urgenta privind mentinerea cu titlu interimar a judecatorului Lucian Netejoru la carma Inspectiei Judiciare.

IJ a declarat recurs fata de hotararea din 2021 a procurorilor CSM, iar la 23 mai 2022, magistratii Beatrice Ioana Nestor, Laura Mihaela Ivanovici, Marioara Isaila, Decebal Constantin Vlad si Ionel Barba au desfiintat prima spalatura procedurala, dispunand continuarea judecatii (click aici pentru a citi). Intre timp, a fost ales noul Consiliu Superior al Magistraturii, care la 3 mai 2023 a pronuntat o solutie asemanatoare, salvandu-i pe cei doi parati tot pe motiv de nulitate a actiunii disciplinare (vezi facsimil). Iar acum, dosarul disciplinar – vechi de peste patru ani – se va intoarce pentru a doua oara pe masa procurorilor CSM.

 sursa foto: Ebihoreanul.ro

Comentarii

# Cetateanul date 15 November 2023 21:04 +1

O ajuns preaînalta noua secție nufărul. Mare blestem pe profesiune...când nu e infecția, e cotețul, când sunt infecția și cotețul nu e preaînalta. Brrrr :lol:

# Micu date 15 November 2023 21:56 +25

Mănânce-i toate supărările și necazurile care le-a avut apropiații victimelor celor doi și pe cei doi și pe procurorii care au încercat sa ii albească . Bată-le Dumnezeu norocul, sănătatea si fericirea si lor si copiilor lor

# santinela date 16 November 2023 13:59 +26

Astia doi,nulitati profesionale,sunt mai mizerabili decat Portocala si Onea si totusi mai incaseaza gramada de bani oferita cu generozitate de statul roman !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2023 – Se anunta proteste spontane in instante

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva