27 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PERLA UNEI ABSOLVENTE INM – Procuroarea stagiara Ioana Carutasu de la PJS 1 a inchis un dosar de furt, explicand ca fapta aduce atingere minima valorilor sociale: “Trebuie luate in considerare si modul si mijloacele de savarsire a faptei, care nu prezinta prin ele insele pericol social... Fapta savarsita, prin atingerea minima adusa valorilor sociale aparate de lege, este lipsita in mod vadit de importanta”. Ordonanta a fost contrasemnata de procurorul Ion Rascota (Ordonanta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 October 2014 15:08
Vizualizari: 16517

Furtul aduce atingere minima valorilor sociale. Aceasta este concluzia la care au ajuns doi procurori de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, destul de novici in ale magistraturii. Este vorba despre procuroarea stagiara Ioana Carutasu si colegul acesteia, procurorul Ion Rascota, numit procuror in urma cu doi ani. Cei doi au renuntat la urmarirea penala intr-un caz de furt invocand motive uluitoare, dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza. Practic, s-ar putea spune ca solutia data de cei doi, dar mai ales explicatiile oferite, nu reprezinta decat o invitatie la furt.


Procuroarea Ioana Carutasu, absolventa de INM in primavara anului 2014, a avut de solutionat un dosar de furt, vechi de aproape sapte ani. Un caz deschis in 2 noiembrie 2007, cand un barbat a reclamat la Sectia 1 Politie ca motocicleta i-a fost furata. Urmarirea penala in rem a fost dispusa in acest dosar pentru infractiunea de furt calificat in data de 7 martie 2011, deci la aproape patru ani de la momentul furtului, iar dupa alti trei ani, in 10 martie 2014, a fost schimbata incadrarea juridica din furt calificat in furt.

Ioana Carutasu si Ion Rascota: “Se constata ca nu exista un interes public”

Dosarul a fost inchis in cele din urma iulie 2014, fara ca autorul sau autorii furtului sa fie gasiti. Dupa sapte ani de “cercetari”, procuroarea Ioana Carutasu a dispus prin Ordonanta din 29 iulie 2013, contrasemnata de procurorul Ion Rascota, renuntarea la urmarire penala, in baza articolului 318 alin. (1) si (2) din Codul de procedura penala, care prevede urmatoarele:

(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunta la urmarirea penala cand, in raport cu continutul faptei, cu modul si mijloacele de savarsire, cu scopul urmarit si cu imprejurările concrete de savarsire, cu urmarile produse sau care s-ar fi putut produce prin savarsirea infractiunii, constata ca nu exista un interes public in urmarirea acesteia”.

(2) Cand autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute in vedere si persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avuta anterior savarsirii infractiunii si eforturile depuse pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii”.

Asadar, procuroarea stagiara Ioana Carutasu a stabilit, in ordonanta contrasemnata de procurorul Ion Rascota, ca pentru infractiunea savarsita pedeapsa este de la 6 luni la 3 ani sau amenda, deci sub limita de 7 ani prevazuta de alin. (1) al art. 318 Cod procedura penala. De asemenea, procurorii Carutasu si Rascota au decis ca nu exista un interes public in urmarirea acesteia, fiind astfel indeplinita o alta conditie din alin. (1) art. 318 Cpp.

De ce a fost invocat si alin. (2) din acelasi articol, nu stim. Acest alineat face trimitere la o situatie in care autorul faptei este cunoscut si la conduita acestuia, or in cazul de fata autorul sau autorii nu au fost identificati:

La data de 01.11.2007, susnumitul a fost anuntat de Dragomir Streza cu privire la faptul ca persoane necunoscute au sustras motocicleta marca QINGQI-QM125T-10D, proprietatea persoanei vatamate. Urmarea imediata a faptei de furt reclamata a constat in cauzarea unui prejudiciu de aproximativ 4000 lei.

In urma investigatiilor desfasurate, autorii faptei nu au fost identificati.

Analizand intreg materialul probator administrat in cauza, apreciez ca sunt incidente dispozitiile art. 318 alin. (1) si (2) din C.proc.pen., deoarece pentru infractiunea savarsita legea prevede pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si se constata ca nu exista un interes public in urmarirea acesteia”.

Furtul aduce atingere minima valorilor sociale

Mai interesant este insa ca in aceeasi ordonanta, procuroarea Ioana Carutasu a explicat, iar procurorul Ion Rascota a aprobat, ca furtul nu aduce atingere foarte mult valorilor sociale:

Astfel, trebuie luate in considerare si modul si mijloacele de savarsire a faptei, care nu prezinta prin ele insele pericol social, precum si scopul urmarit, astfel ca fapta savarsita, prin continutul ei concret si prin atingerea minima adusa valorilor sociale aparate de lege, este lipsita in mod vadit de importanta”.

Cu alte cuvinte, avand in vedere aceasta interpretare, oricine poate fura, ca nu aduce atingere valorilor sociale, iar fapta este vadit lipsita de importanta.

Cert este ca procuroarea Ioana Carutasu a dispus renuntarea la urmarirea penala, solutie cu care a fost de acord si procurorul Ion Rascota:

Examinand actele din prezentul dosar, nu se poate retine ca intarzierea solutionarii cauzei intr-un termen de 6 ani si 9 luni ar fi determinata de complexitatea acesteia.

Drept urmare, fata de persoana necunoscuta, autor al infractiunii de furt, fapta prevazuta si pedepsita de art. 228 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 5 C.pen., ca lege penala mai favorabila, se va dispune renuntarea la urmarire penala”.

Sa afirmi ca furtul aduce atingere minima valorilor sociale este, cel putin in opinia noastra, extrem de ciudat. Solutia poate fi cauzata in mod evident de lipsa de experienta a procuroarei stagiare Ioana Carutasu. Ne intrebam insa ce a facut colegul acesteia Ion Rascota, care, desi a fost numit in functia de procuror in februarie 2012, are ceva experienta in plus? O fi citit acesta ordonanta Ioanei Carutasu inainte de a o contrasemna? Poate ca a facut-o, dar la randul sau considera ca furtul aduce atingere minima valorilor sociale, nefiind o infractiune foarte grava.

*Cititi aici integral Ordonanta procuroarei Ioana Carutasu, contrasemnata de procurorul Ion Rascota

Comentarii

# pol date 3 October 2014 11:14 +5

Asta e rezolutia standard pusa de procurori cand e vorba despre furturi de la cfr sau de la personae fizice....bagatelizarea faptei pe motivul ca valoarea sustrasa este mica reprezinta AROGANTA procurorului de caz platit cu sume mari din banii pagubasului....

# Manglitorul date 3 October 2014 12:05 +3

Asta e instigare la furt! Pai sa ne apucam sa furam motociclete si noi, ca stim ca vom scapa! :-x

# Zexe date 3 October 2014 12:58 +4

Ce distrusi!! Va dati seama cine face legea? Hai CSM, apara-le reputatia si la astia!

# Stagiara va ajunge departe date 3 October 2014 11:20 +6

Stagiara va ajunge departe! Are exemplul eurodeputatei devenită apărătoarea iconică a lui Belmondo Cobzaru la CEDO. Cîștigă procesul interlopului iar acesta, drept recunoștină, a recidivat înjunghiind o altă femeie.

# Dramo date 3 October 2014 12:34 +4

Cred ca furase motocicleta pentru campania madamei Macovei  :lol:   :lol:

# neica nimeni date 3 October 2014 13:00 +1

O luase . . . împrumut...  :lol: :D :lol:

# Dan date 3 October 2014 12:49 +2

Asta n-ar fi nimic. In 2012 PSJ1 imi da NUP la plangerea unei cretine, avocat in Baroul Bucuresti. Ii intorc amabilitatea si-i fac plangere pentru denuntare calomnioasa. Dupa aproape doi ani ma trezesc ca primeste si ea NUP, in rezolutia procurorului fiind sti******t faptul ca "nu reiese din cercetari ca a fost acuzat de ....". Degeaba le-am zis la gabori in timpul audierilor ca PCAB are competenta (panarama fiind avocat). Au tinut dosarul la PSJ1 si l-au trantit la modul asta. 

# ADEVARUL date 3 October 2014 13:44 +2

LA VALOAREA UNUI PROCUROR 4000 DE LEI E CUTYO-FOSSO,DAR CETATEANUL LUCREAZĂ ANI DE ZILE SA-SI CUMPERE O MOTOCICLETĂ...SĂ INTELEGEM CĂ FURTUL DE BICICLETE ESTE FELICITAT,NU VA DOR CURURILE DE ATATA STAT D-NII PROCURORI...MACAR IN GLUMĂ AR TREBUI SA VA PREFACETI CA INVESTIGATI SI CLARIFICATI FURACIUNILE DE TOT FELUL,VĂ RUGĂM PUTORILOR  :-)

# MISU date 3 October 2014 14:05 +1

ASA SE INGROAPA AN-URILE INCA DE PE VREMEA LUI CEAUSESCU... MAI BINE LE TIN IN EVIDENTA PANA LA DATA PRESCRIPTIEI, SAU SE AMESTECA CU CELE CARE AU AUTORI CUNOSCUTI SI ASTEAPTA PRESCRIPTIA PENTRU A SCAPA DE PEDEAPSA UNII FAPTUITORI??

# avocat traditional date 3 October 2014 16:43 +2

Corect ,Misule,se ingroapa dosarele cu autori necunoscuti.e rusinos,insa,din partea procurorului sa dea aceasta solutie fata de AN.Iarasi sunt incaltati procurorii de catre politisti.

# ADEVARUL(Citat -COTIDIANUL-03092014) date 3 October 2014 14:48 +3

"Trebuie văzut ce se află în spatele Justiţiei din România, fiindcă a ajuns nefuncţională, un posibil pericol statal şi comunitar. Sunt instanţe lipsite de orice autoritate a competenţei manifestate. Atingerea adusă adevărului şi soluţiilor pe măsură face din procese banale motivul unor dispute imposibile. În spatele fiecărui decizii greşite există ceva care trebuie depistat. Speranţa că România se va regla prin actuala Justiţie, cum este firesc, pare a nu mai avea niciun sens. Accesul românilor la Justiţie nu există, fiindcă aceasta este ticsită de tot felul de forme ale incompetenţei. Corupţia este ea însăşi a incompetenţei. Acolo unde există aceasta, fără doar şi poate, înfloreşte corupţia. România a ajuns o ţară a înscenărilor de tot felul, tocmai prin felul în care Justiţia permite acest lucru. Cine se ocupă de malpraxisul şi incompetenţa judecătorilor noştri în raport cu gestionarea cazuisticii? Nimeni. Măsurile oficiale, deocamdată, sunt aproape inexistente."

# stan date 3 October 2014 16:03 +4

solutia in cauza reprezinta un mic copil pe linga o solutie data de procurorii de la FAUREI Braila in care a dat scoatere pe acelasi motiv al lipsei pericolului pentru nu mai putin de PATRU infractiuni dintre care una cu pedeapsa pina la 10 ANI -RAPORT SEXUAL CU UN MINOR-si culmea  plingerile la solutie au fost respinse inclusiv de prim procurorul parchetului de pe linga Tribunalul Braila.noroc cu un judecator care a dispus infirmarea solutiei si continuarea cercetarilor.iam intrebat pe procurori in cauza daca la fel au fi procedat daca victima era propriul  copil minora iar raspunsul s-a lasat asteptat.daca are curaj sa mirie vreun procuror  de la Braila sau Faurei care se simte lezat revin cu nr.de dosar.

# Cetatean date 4 October 2014 08:00 0


Citeza pe stan
Daca tot ai prezentat speta, precizeaza despre cine este vorba (cine a dat solutie si cine a respins-o), altfel cine citeste pe aici ii baga pe toti in aceeasi oala, ceea ce nu-i corect.

# Bagaret de seama date 3 October 2014 16:49 +11

Numai tampenii prin comentarii. In general gainarii astia care fura biciclete cu motor sunt prinsi pentru alte fapte comise. Deci mai mult ca sigur hotul de bicicleta este in puscarie la ora actuala, sau cel putin si-a ispasit o pedeapsa. Ceea ce a vrut sa spuna procuroarea este ca parchetul are de investit timp si bani in urmarirea altor infractori periculosi. Si adevarat e ca in bucuresti sunt o multime de infractori, mari marunti. Traficanti de droguri, criminali, violatori, pedofili., PREFERATI SA ALERGE DUPA HOTI DE BICICLETE IAR SOTIILE, FICELE VOASTRE SA FIE VIOLATE IN LIFT SAU INJUNGHIATE PE STRADA ?

# Florin date 3 October 2014 16:52 +5

Nu-mi place ce faceti LuJu. Nu e frumos. Generalizati sa fiti in trend, v-a luat valul miscarii de propaganda anti INM care promoveaza profesionalism si corectitudine in proportie de 90% din materialul final, adica absolventii INM. Romania o sa moara sufocata de coruptie din cauza celor care nu deschid ochii si recurg in a o sustine.

# Adevarul date 3 October 2014 17:27 0

Cred ca traiesti intr-o ROMANIE virtuala. Lumea in care traiesti tu nu seamana cu lumea in care traiesc 99% din romani. Sau poate ai prea mult tupeu.

# Jonny date 3 October 2014 17:46 +17

Dragi avocati, cititi expunerea de motive a noului cod penal si veti intelege ca nu are niciun rost sa tii un fiset un AN de 7ani, pe care oricum il mananca prescriptia. Mai vine taceti si pareti prosti, dacat sa vorbiti si sa confirmati. Ioana, ai posibilitatea sa ii dai in judecata pe cei de la luju.

# @Jonny date 3 October 2014 18:35 +1

Coane parem ,parem dar care ESTE? ?Cica  unii da  pa acilea  te-ar cam contrazice nitel. Cum se gasesc ceva documente uitate pa acolo SUS SU stii matale unde! Si atunci INM- sta , confirma ce zici?

# morarescu date 3 October 2014 20:03 +16

Solutie corecta . Circumstantele spetei ( autor necunoscut si dupa aprox. 7 ani , valoare mica, interes public redus, institutia prescriptiei, etc. ) o impuneau.

# claudiu date 4 October 2014 15:08 -1

Asa e maestre... Sunt curios ce o sa zici cand ti se va aduce la cunostinta ca fapta de furt aduce atingere minima valorilot sociale. Abia astelt

# Dan date 3 October 2014 20:49 +10

Solutia e corecta! In alte tari la astfel de prejudicii, solutiile sunt la fel! Cautati puntin prin alte elgislatii si o sa vedeti ca asa e! probabil din lipsa de articole, ati ales o denigrare; curat murdar!

# Student la drept date 4 October 2014 13:49 +10

Domnule George TARATA, ati face bine sa invatati putin drept inainte sa scrieti articole pe teme juridice. De fapt...PUTIN drept deja ati invatat. Cred ca nu ati inteles institutia renuntarii la urmarire penala. Se refera exact la genul acesta de situatii. Dar hai sa face un role playing game: daca ati fi procuror si ati avea de rezolvat acest dosar, cum ati gasi autorul (dupa 7 ani de la comiterea faptei, bineinteles)?

# un fost procuror date 4 October 2014 14:47 -7

Ma faci sa rad... Auzi, aducere atingere minima furtul valorilor sociale

# HO >HO HO date 4 October 2014 20:53 0

http://www.youtube.com/watch?v=PT1r2up7cf8

# agy date 4 October 2014 22:14 -4

daca doamnei sau d-lui procuror i s-ar fi furat nu o motocicleta, ci numai un bun minor de pana la 500 lei, credeti ca ar fi dat aceeasi solutie????????????? Nu!!!!!!!!!! Cand a fost furat casetofonul auto al unui domn procuror, autorul a fost f. repede gasit, condamnat, si bagat in inchisoare!!! Asa da dreptate!!!! Cu stima, caci respect......

# Jan date 7 October 2014 00:14 +5

Voi care comentati, ironic si rautacios, sunteti niste frustati! Cunoaste, oare, cate dosar are un procuror de la PJS1. A recunoscut cineva ca dosarul este din 2007 si conform unor indicatii dosarele mai vechi de 5 ani trebuie sa fie scoase, altfel sunt vechi.  Dar evident ca va este usor sa aruncati cu mizerii. Probabil, o sa votati in continuare ce ati votat si pana acum, o sa aveti aceleasi asteptari, iar, la final, aceleasi frustari.  ;-)

# SCA date 17 November 2014 18:21 +5

Concluzionand fata de cele precitate de catre colegii nostri de la luju din abominabilul act de justitie, nu putem decat sa redam, cu alte cuvinte, invitatia domnisoarei procuror: "Dragi concetateni, incepand de maine, aveti liber sa furati orice bun din patrimoniul meu (n.s. al domnisoarei procuror), in limita a 4000 lei fiecare, ca doar nu se aduce decat o atingere infima valorilor sociale!!!" Daca oamenii simpli, trecand de orice limita a bunului simt si a oricarei ratiuni, ar urma sfatul domnisoarei, oare cum s-ar simti stimabilul procuror la al sau buzunar? Oare nu ar simti si o puternica insecuritate...nu numai patrimoniala? Dar oare daca ne-am fura toti, zi de zi, unii pe altii, ca in cauza de mai sus, cum ar fi? Va invit la o dreapta judecata, la minima ratiune si la bun simt, la empatie si la spirit civic...dincolo de alte tari si dincolo de sentimente de suprematie!  Sunt convins ca niciun cititor nu apreciaza 4000 lei drept o suma infima pentru sine ori familia sa...

# Marina date 12 February 2021 16:09 0

Caracterul procurorului ion rascota este neschimbat, vad, chiar si anul asta 2021, claseaza dosare dupa bunul plac, nu face nici o investigatie, nu audiaza pe nimeni, sec asa cum e mai sus mentionaf, se claseaza, nu se considera fapta, pai fir- ar ea de facultate, o fi facut-o la distanta? Cum mama naibii sa contati, daca nu cercetezi? Sau o fi din asta cu gasca de monaco a ro... cu senatorii beji si tari ... marca suprema a psd

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.02.2024 – CSM a deslusit anonimizarile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva