15 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt

PLEACA GHENA, VINE BUDA – Consiliul Superior al Magistraturii isi schimba componenta. Locul din CSM al judecatoarei Mariana Ghena va fi luat de magistratul Marian Buda, presedintele Sectiei a II-a Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Buda s-a clasat in spatele judecatoarelor Simona Marcu si Mariana Ghena la alegerile din 2016 pentru actualul CSM. Marian Buda va candida pentru presedintia Consiliului

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 December 2021 16:15
Vizualizari: 10172

Nu va ramane gol locul judecatoarei Mariana Ghena din Consiliul Superior al Magistraturii, ci va fi luat de catre cel care s-a clasat pe a treia pozitie in alegerile din 2016 pentru membrii CSM din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (dupa judecatoarele Mariana Ghena si Simona Marcu). Ne referim la magistratul Marian Buda (foto), cel care din 16 ianuarie 2020 conduce prin numire Sectia a II-a Civila (fosta Sectie Comerciala) a ICCJ.



Amintim ca vestea privind pensionarea Marianei Ghena a venit miercuri, 22 decembrie 2021, zi in care Sectia pentru judecatori a CSM i-a aprobat solicitarea in acest sens (click aici pentru a citi).

Din informatiile noastre, judecatorul Marian Buda va candida pentru functia de presedinte al CSM pentru anul 2022.


A dat decizia finala in dosare disciplinare


Marian Buda a devenit cunoscut in ultimul an ca membru in completul de 5 judecatori ICCJ condus de presedinta Inaltei Curti, Corina Corbu (Completul nr. 1 tras la sorti in 2020), in urma unor decizii dintr-o serie de dosare disciplinare. Astfel, in ianuarie 2021, completul i-a mentinut judecatoarei Ioana Hermina Liciu de la Judecatoria Dragasani sanctiunea constand in taierea cu 25% a salariului timp de 6 luni pentru neredactarea sau nesemnarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege (click aici pentru a citi).

 

In februarie, acelasi complet a confirmat hotararea prin care Sectia pentru procurori in materie disciplinara il spalase pe #rezistentul Bogdan Codreanu de la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, trimis in judecata disciplinara pentru nerespectarea indatoririi de a se abtine (click aici pentru a citi).

 

In aprilie, Marian Buda, Corina Corbu si restul colegilor de complet au dispus ca aceeasi Sectie pentru procurori a CSM sa puna osul la munca si sa continue judecata disciplinara fata de procurorul Cristian Ardelean de la PT Bihor, pe care initial „Sindicatul” il albise pe procedura, admitand exceptia nulitatii absolute a exercitarii actiunii disciplinare (click aici pentru a citi).

 

Nu in ultimul rand, in luna iunie a acestui an, completul de 5 de mai sus i-a imblanzit pedeapsa judecatoarei-activiste Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, transformandu-i suspendarea pe 6 luni in reducerea salariului cu 25% timp de 3 luni, dupa ce Sectia pentru judecatori in materie disciplinara o gasise vinovata de manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu (click aici pentru a citi).


S-a opus respectarii legii


In septembrie 2018, in calitate de membru in Colegiul de conducere al ICCJ, judecatorul Marian Buda a votat, la fel ca toti ceilalti colegi de la varful Inaltei Curti (in frunte cu presedinta Cristina Tarcea), in sensul nerespectarii Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Ne referim la pasajul care impune ca toti membrii completurilor de 5 de la instanta suprema sa fie trasi la sorti (click aici pentru a citi). Doua luni mai tarziu, Curtea Constitutionala a pronuntat istorica Decizie nr. 685/2018, obligand ICCJ sa traga la sorti toti membrii completurilor de 5.

 

 

Mai are o facultate in afara de cea de Drept

 

Nascut la 13 noiembrie 1959, judecatorul Marian Buda este si inginer, absolvent al Facultatii de Electrotehnica a Universitatii din Craiova, pe care a urmat-o intre 1979 si 1984.

Dreptul l-a facut in cadrul Universitatii din Bucuresti, dar intre 1986 si 1991, dupa ce in perioada 1984-1986 lucrase ca inginer la fabrica ARO din Campulung Muscel. Potrivit CV-ului, in aproximativ aceeasi perioada (1986-1992), actualul judecator a muncit ca inginer proiectant la Institutul de Cercetare Stiintifica si Inginerie Tehnologica pentru Echipamente Energetice (ICSITEE) Bucuresti.

Intre 1992 si 1993, Marian Buda a activat in calitate de consilier juridic la fabrica de tesaturi Independenta SA Craiova, pentru ca in 1993 sa devina judecator definitiv la Judecatoria Craiova. In perioada 1997 si 2003, magistratul a activat la Tribunalul Bucuresti (ajungand vicepresedinte al instantei), iar pana in 2008 a lucrat la Curtea de Apel Craiova (conducand in ultimii doi ani Sectia comerciala). In 2008, Marian Buda a promovat la Inalta Curte.

Comentarii

# DODI date 22 December 2021 17:21 +4

Fără supărare, dar cotețul (CSM pentru neavizați) se pare că a picat din GHENĂ în BUDĂ. Este unul din ”succesurile” lui slugărete. La mai mare și... la mulți ani.

# Dorel Vidanjorul - Fruntaș în Întrecerea Socialistă date 22 December 2021 22:01 -30

Bă dar ce nume au și ăștia: Ghena, Buda! :-? Ca să fie în „armonie” olfactivă cu mirosul de smirnă și levănțică emanat de Mafia Judiciară S.N.R. :-x Noroc că miter Whisky Charlie n-are decât un an de mandat. Că de trebuia să apară și-n locul ăstuia vreun înlocuitor, parcă și vedeam pe burtierele televiziunile numele noului CSM-ist: domnul judecător Bideu Aristotel sau doamna judecător Latrina Patricia-Ecaterina. :sigh:

# busu date 23 December 2021 13:52 -4

Stiti ce salariu a avut coclenderul asta in 2020 conform declaratiei de avere 41 mii lei pe luna, deja judecatorii de la ICCJ sunt platiti mai bine decat unii bancheri!

# gicu de la scularie date 24 December 2021 01:21 +2

Acum v-ati lamurit pt cine tine Bobita scaunu' cald?

# marin date 24 December 2021 08:40 -5

justitie "oarba" pe bani multi, la care romanii de rand nici nu viseaza vreodata. o mana corupta spala pe alta....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.11.2024 – CSM vrea sa stie ce inseamna „de indata”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva