24 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RIL-UL PE ARESTARI A FOST SOLUTIONAT – ICCJ: “In situatia in care fata de inculpat este pusa in miscare actiunea penala pentru savarsirea unei infractiuni pentru care este cercetat in libertate (primul dosar), iar ulterior, exista suspiciunea rezonabila ca a savarsit cu intentie o noua infractiune (al doilea dosar) sau pregateste savarsirea unei noi infractiuni, masura arestarii preventive se poate dispune doar in primul dosar” (RIL-ul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

27 November 2023 13:45
Vizualizari: 4294

Inalta Curte a solutionat luni, 27 noiembrie 2023, recursul in interesul legii (RIL) formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte, condus de Alex Florenta (foto), in legatura cu o problema privind dispunerea arestarii preventive. Solutia ICCJ a fost de admitere a RIL-ului Parchetului General.


 

Astfel, prin RIL-ul initiat in 29 septembrie 2023, PICCJ a cerut clarificarea problemei de drept ce se refera la “identificarea infractiunii ce constituie baza factuala a propunerii de arestare preventiva si, pe cale de consecinta, identificarea dosarului in care este formulata propunerea de arestare preventiva, in situatia in care fata de inculpat este pusa in miscare actiunea penala pentru savarsirea unei infractiuni, iar, ulterior, exista suspiciunea rezonabila ca a savarsit cu intentie o noua infractiune sau pregateste savarsirea unei infractiuni, fiind incidente dispozitiile art.223 alin.1 lit.d din Codul de procedura penala”.

Mai exact: daca un inculpat este cercetat in libertate intr-un dosar, apoi apare suspiciunea rezonabila ca a comis o noua infractiune cu intentie intr-un al doilea dosar ori ca pregateste savarsirea unei noi infractiuni, in care dintre cele doua cauze trebuie arestat?

Raspunsul oferit de ICCJ a fost urmatorul: masura arestarii preventive se dispune doar in primul dosar, deci in cel in care este pusa in miscare actiunea penala si in care este cercetat in stare de libertate.


Iata minuta deciziei ICCJ nr. 22 din 27 noiembrie 2023 privind RIL-ul formulat de PICCJ:


“Admite recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta, stabileste ca: in interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 223 alin. (1) lit. d) din Codul de procedura penala, in situatia in care fata de inculpat este pusa in miscare actiunea penala pentru savarsirea unei infractiuni pentru care este cercetat in stare de libertate (primul dosar), iar ulterior, exista suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune (al doilea dosar) sau pregateste savarsirea unei noi infractiuni, masura arestarii preventive in baza art. 223 alin. (1) lit. d) din Codul de procedura penala se poate dispune doar in primul dosar. Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 27 noiembrie 2023”.


* Cititi aici integral RIL-ul pe arestari al Parchetului General

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.02.2024 – Vreti sa aflati domicilii si CNP-uri? Gasiti la ICCJ (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva