14 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STOINA A VRUT SA-SI ARDA SEFA – Alungat din DNA dupa un incident bahic, procurorul Eugen Stoina de la Parchetul Judecatoriei Sibiu a trimis Inspectia Judiciara peste prim-procuroarea Simona Stratulat. Stoina a fost nemultumit ca sefa sa i-a luat dosarele din cauza ca nu lucra la ele si ca a fost facut procuror de sedinta. Sectia pentru procurori a CSM l-a trimis pe Stoina la plimbare: “Nu exista indicii privind incalcarea de catre prim-procuror a normelor reglementate de Codul deontologic”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

12 October 2021 13:03
Vizualizari: 7263

Procurorul ex-DNA Eugen Stoina (foto) se da din nou in spectacol. Nu din cauza alcoolului (cum s-a intamplat cand a avut dosar penal pentru conducerea in stare de ebrietate, motiv pentru care Laura Kovesi a anuntat printr-un comunicat ca l-a dat afara din DNA – vezi facsimil 1), ci din pricina unui conflict cu propria sefa de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, unde activeaza inca din ianuarie 2018, imediat dupa revocarea din Directia Nationala Anticoruptie.Mai exact, Stoina a denuntat-o la Sectia pentru procurori a CSM pe Simona-Septimia Stratulat, sefa PJ Sibiu. Desi sesizarea a fost trimisa de catre procurorii CSM la Inspectia Judiciara inca din mai 2021, iar IJ a solutionat-o in luna iulie, publicul a aflat despre ea abia la data de 29 septembrie, cand Sectia pentru procurori a publicat minuta Hotararii nr. 892/2021, prin care l-a refuzat pe Eugen Stoina.


Iata mai intai minuta hotararii:


Sectia pentru procurori constata ca nu exista indicii privind incalcarea de catre doamna Stratulat Simona, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, a normelor reglementate de Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 328/24.08.2005 si, in consecinta, respinge sesizarea formulata de petentul Stoina Eugen”.

 


 

Stoina nervosu'


Pe baza minutei CSM, Lumea Justitiei a solicitat Inspectiei Judiciare sa ne puna la dispozitie raportul. La randul ei, IJ  ne-a comunicat rezumatul cazului, cu mentiunea ca ne va putea trimite o copie a raportului abia dupa ce va ramane definitiva Hotararea 892/2021 a Sectiei pentru procurori (prin neatacare sau prin hotararea curtii de apel competente).

Dupa cum veti vedea mai jos, nemultumirea lui Eugen Stoina fata de sefa PJ Sibiu Simona Stratulat a fost cauzata de faptul ca prim-procuroarea i-a luat unele dosare pe care Stoina le tinea de prea mult timp in nelucrare (peste 30 de zile, conform art. 64 alin. 4 lit. c din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara) si l-a mutat de la anchete la munca de procuror de sedinta. Ca reactie, Eugen Stoina s-a plans la CSM, iar vicepresedintele Consiliului, procurorul Florin Deac, a trimis sesizarea catre Inspectia Judiciara. Atat IJ, cat si procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii au constatat ca nu exista nimic in neregula, prim-procuroarea Stratulat nefacand altceva decat sa uzeze de prerogativele legale.


Redam raspunsul Inspectiei Judiciare transmis Luju.ro (vezi facsimil 2):


La data de 26 mai 2021, la Inspectia Judiciara a fost inregistrata, sub nr.21-2048, sesizarea formulata de domnul procuror Stoina Eugen de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, transmisa spre solutionare de vicepresedintele Consiliul Superior al Magistraturii cu mentiunea de a se efectua verificari sub aspectul incalcarii normelor de conduita reglementate de Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

In esenta, procurorul Stoina Eugen a contestat ordinul prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu prin care s-a dispus redistribuirea dosarelor ce i-au fost repartizate in perioada ianuarie-noiembrie 2020 si nesolutionate pana in luna aprilie 2021, precum si desemnarea sa de a-si desfasura activitatea in sectorul judiciar.

Prin raportul din data de 12 iulie 2021, in urma verificarilor efectuate, Inspectia Judiciara a retinut ca prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu a dispus redistribuirea dosarelor repartizate procurorului Stoina Eugen datorita lasarii lor in nelucrare, uzand de prerogativa legala conferita de art. 64 alin. 4 lit. c din Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, conformandu-se astfel obligatiilor deontologice de a-si exercita functia cu obiectivitate si impartialitate, de a promova suprematia legii, statul de drept si de a apara drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, de a se preocupa de organizarea activitatii personalului, de a manifesta initiativa si responsabilitate si de a acorda prioritate intereselor unitatii de parchet, precum si bunei administrari a justitiei.

Prin Hotararea nr.892/29 septembrie 2021, Sectia pentru procurori a constatat ca nu exista indicii privind incalcarea de catre prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu a normelor reglementate de Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 328/24.08.2005 si, in consecinta, a respins sesizarea formulata de procurorul Stoina Eugen.

In conformitate cu dispozitiile art.65 alin.5 din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliul Superior al Magistraturii, hotararea Sectiei pentru procurori poate fi atacata la sectia de contencios administrativ a curtii de apel competente, conform dreptului comun.

Dupa ce hotararea sectiei ramane definitiva, va putem remite un exemplar al raportului nr. 21-2048”.

 sursa foto: Libertatea.ro

Comentarii

# M date 12 October 2021 14:22 +115

Pai daca ticalosu nu lucra in dosare le tinea pana la prescriptie sau poate era pe spaga ceva. Afara cu el si cu toti nenorociti care tergeverseaza dosare motivand tot fu de minciuni

# CARCOTAS date 12 October 2021 15:37 +2

Nasol, procuror de sedinta, se vede si se miroase cand esti trotilat!

# dreptate date 12 October 2021 18:10 +3

La DNA era bine, leafa mare!!!, grad de PICCJ pe moca, fara examen, asa din pix, actele de cercetare le delegai lui Tudor Raimond, probe nelegal obtinute neasumate la instanța nici de DNA, nici de SRI, apoi nevinovații după o lungă suferintă achitati pe ” fapta nu există” !!!!!! Acu stai mataluță la instanța pe bancuța si asteaptă, pentru leafa incasată ar trebui sa stai toata ziua în picioare pe holul instantelor. să studiezi pe bune dosarele în care aperi ordinea de drept, dar sa nu vii mahmur la serviciu, please....

# RAT GHEORGHE date 12 October 2021 18:59 -1

Cât adevăr o fi în ceea ce reține Inspecția Judiciară citez ,, conformandu-se astfel obligatiilor deontologice de a-si exercita functia cu obiectivitate si impartialitate, de a promova suprematia legii, statul de drept si de a apara drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, de a se preocupa de organizarea activitatii personalului, de a manifesta initiativa si responsabilitate si de a acorda prioritate intereselor unitatii de parchet, precum si bunei administrari a justitiei.Inchei citatul și comentariul.

# DOREL date 12 October 2021 20:39 +2

Raspuns pentru `M`: in loc sa zica mersi ca Simona Stratulat nu a cerut sanctionarea disciplinara, face ce a invatat de la DNA: acuzatii nefondate cand el era de fapt cel vinovat ! Si, b): daca justitia romana era justitie, locul lui era altundeva ! Parerea mea ..

# maxdtor date 13 October 2021 15:18 -2

"ne va putea trimite o copie a raportului"-raportul are caracter de MOTIVARE,exista interes republican,sa-l aflam ACUM!(sa vedem daca nu cumva trisheaza si baga argumente gunoaie;interesul e asupra IJ in sine,numita "inspectie" are caracter de pronuntzare a unui magistrat,d-alalalt).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.04.2024 – Deliberari cu judecatoarea ICCJ Lavinia Lefterache: “Esti idioata?”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva