22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

VESTE BUNA PENTRU DETINUTI – Ministerul Justitiei condus de Raluca Pruna propune reducerea pedepselor cu 10% pentru toti condamnatii incarcerati in conditii inumane: „Pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, se considera executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa”. Proiectul de modificare a legii executarii pedepselor a fost pus in dezbatere publica. Compensarea ar urma sa se acorde din oficiu, in procedura liberarii conditionate

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

4 November 2016 12:25
Vizualizari: 18803

Cu hotararea-pilot deasupra capului, Ministerul Justitiei condus de Raluca Pruna (foto) propune o masura buna pentru sistemul penitenciar si pentru societatea romaneasca. Un sistem penitenciar execrabil si supraaglomerat, care de ani de zile produce zeci de mii de recidivisti si sute de condamnari la CEDO din cauza conditiilor inumane de detentie.

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica proiectul de lege de modificare si completare a Legii nr. 254/2013 (privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal), prin instituirea unui mecanism compensatoriu in zile considerate executate din pedeapsa.


In cazul in care actul normativ se concretizeaza in forma propusa, toti condamnatii ar urma sa beneficieze de o reducere de 3 zile din pedeapsa pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare. Compensarea de 10% s-ar acorda in procedura liberarii conditionate din oficiu, adica fara a fi nevoie de o cerere expresa din partea detinutului.

Masura a fost anuntata joi, 3 noiembrie 2016, la exact patru saptamani de cand Raluca Pruna a recunoscut in fata Plenului CSM ca a mintit Curtea Europeana a Drepturilor Omului in problema penitenciarelor (detalii aici).

Prezentam in continuare anuntul MJ:

Avand in vedere situatia de supraaglomerare cu care se confrunta sistemul penitenciar din Romania, Ministerul Justitiei pune in dezbatere publica proiectul de lege de modificare si completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, prin instituirea unui mecanism compensatoriu in zile considerate executate din pedeapsa.

Potrivit proiectului de lege, in calculul pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata, se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, astfel: pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, se considera executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicata. In acest mod, masura reglementata depaseste cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu, acordarea compensarii operand din oficiu, nefiind conditionata de formularea unei cereri de catre persoana detinuta.

Aceasta compensare se realizeaza in procedura liberarii conditionate, toate conditiile pentru acordarea acesteia urmand a fi examinate de comisia de liberare conditionata din cadrul penitenciarului si de catre instanta.

Propunerile si observatiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris, in intervalul 3-13 noiembrie 2016, pe adresa Ministerului Justitiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucuresti, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro.

Informatii suplimentare:

La data de 24 iulie 2012, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Curtea) a pronuntat o hotarare semi-pilot impotriva Romaniei in cauza Iacov Stanciu impotriva Romaniei, prin care a constatat incalcarea articolului 3 din Conventie in ceea ce priveste conditiile de detentie, respectiv ca supraaglomerarea si conditiile necorespunzatoare de detentie reprezinta probleme structurale ale sistemului penitenciar din Romania. Prin aceeasi hotarare, fara a impune insa un termen pentru remedierea situatiei, Curtea a considerat ca este necesara instituirea unui recurs intern care sa permita repararea efectiva a prejudiciilor suferite ca urmare a conditiilor inadecvate de detentie.

Guvernul Romaniei a adoptat, in 27 aprilie 2016, Memorandumul pentru aprobarea calendarului de masuri necesare imbunatatirii conditiilor de detentie si a sistemului de probatiune http://bit.ly/2f3A0R4.

De asemenea, in 30 iunie, Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor au adoptat Planul de Actiune Sectorial pentru imbunatatirea conditiilor de detentie http://bit.ly/29aL018.

In perioada 26.07.2016 – 09.09.2016, Ministerul Justitiei a declansat un proces de informare si consultare publica privind situatia sistemului penitenciar din Romania, urmand ca, in urma propriei analize, sa adopte pana la sfarsitul lunii noiembrie, a.c., un pachet de masuri de reforma a sistemului penitenciar http://bit.ly/2bboi4b.

Proiectul de Lege de modificare si completare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal http://bit.ly/2fzwjH0”.

Comentarii

# MISU date 4 November 2016 12:52 -13

Frumos .. S-au redus pedepsele prin noile coduri , acum cu inca 10% ... poate mai publica vreo 5 carti si....o sa ajungem sa platim infractorii si sa ne cerem scuze ca i-am prins ....binenteles fara sa ajunga unde le e locul.

# bagi tu mana in foc mai misu? date 4 November 2016 14:28 +12

Ce zici tu acolo? Sa mori tu? Te juri cu mana pe Biblie?  În primul rand infractorii adevărați nu ajung la pârnaie,  acolo ajung doar gainarii care primesc pedepse exagerate. Exemplu femeia prezentata la antena3 care a furat salam și a primit 3 ani și 6 luni. Și infractorii care au furat o tara, care colaborează cu interlopii așteptând șpăgi de la aceștia ca sa le dea putina pârnaie sau deloc, tăietori bogățiilor tarii (de paduri) și ăștia sunt liberi și mii de exemple.plus ca cei din justiție zic ca cheltuie cu un deținut sute de euro când de fapt se cheltuie doar 10% din suma alocata unui deținut restul fura ei. NU ȚI. E RUȘINE SA AFIRMI ASEMENEA ABERAȚII. .? Cu de ăștia ca tine a ajuns tara în rahatul în care este fiind privita ca cea mai de jos tara din UE? Ești răspunzător de degradarea acestei națiuni. RUȘINE HOOOOOOOOOOOOO

# Bibilica date 5 November 2016 19:56 -1

Subscriu.

# AmFost date 18 December 2016 04:30 +1

Totusi e bine ca m-ai scapa si cei care nu au ce cauta acolo si sunt acolo doar pt abuzurile justitiei si incompetenta si lipsa de experienta a Judecatorilor si TOTI PROCURORII.

# ce vrajeala date 4 November 2016 12:55 +10

Aceasta propunere de lege este o păcăleală întrucât nefiind clara  ( adică decizia se ia tot de către șefii din penitenciare și de către comisia care decide dacă se aplica sau nu) . Un nou motiv sa ia mita ca sa'ti accepte aceasta condiție de eliberare ca respectivul a executat pedeapsa în condiții optime sau nu.adica aceasta eliberare  depinde tot de cineva. A făcut asta sa zică ca a făcut ceva.praf în ochi pt  prosti. Cine crede ca  mincinoasa asta ... de pruna poate propune legi corect aplicabile se INSALA.  O da din oficiu dar de fapt tot ei hotărăsc dacă te eliberează sau nu.  CA SA LE DAI ȘPAGĂ SA TE ELIBEREZE. ASTA'I VALABILA DOAR PT CEI CU BANI . RUȘINE  NAȚIONALĂ.  JOS DE LA CONDUCEREA TARII MINCINOȘILOR.  IAR PROSTEALA????

# unul din lumea cea mare date 4 November 2016 19:49 +5

eeeeee!!!!!!,,vaz ca ma este si altii de cindeste ca mine,,!!!!!!!!!martora imi este arhiva luju ca le zisei de ceva vreme .si na acusilea se adevereste si ce prezisesi cint toti procuratorii de neam chinez si minjitii staului dadeau cu transpiratie pe botonul rosu,ca verdeau rosu inaintea ochilor ca sint EU impotriva cresterilor de salarii in PESTILENTIALA JUSTITIE!!VAZUTARATI BA AIA DE VA LAUDATI CA AVETI GLAGORIE IN CAPETE CA NU VA MARI NIMENEA SALARIILE>>vedeti ba habarnistilor de va laudati cu cartea(de telefon sau de bucate) ca ati dat cep la butoiul cu proteste???si ascultati acilisa,ce a facut pruna ,PE PARIU CA O SA IASA CU MARI NENOROCIRI IN PENITENCIARE!!.cum va spusei de mai multe ori,pina nu se incepe de la minciuna cu pedeapsa NIMIC NU O SA IASA BUN IN MERMELICA.LASATI/VA DE MERMELEALA SI APUCATIVA DE JUSTITIE CA O SA VA ALERGE LUMEA PE STRADA SA VA JUDECE PUBLIC!!!!!!zisesi,sa vaz daca se adevereste,voi aia cu glagorie ce parere aveti?

# Lulu date 4 November 2016 14:00 +8

Și care este vestea buna? ... De ce nu creează condiții umane? Nu se plătesc și pentru asta taxe și impozite? ... Sau taxele și impozitele sunt doar pentru salariile lor... Ăsta nu este abuz în serviciu? ...

# Ca la ferma date 4 November 2016 14:35 +8

In loc sa se rezolve problema, o sa stea cineva sa calculeze pentru fiecare detinut daca s-a respectat in medie in fiecare luna limita de 2 metrii patrati/cap de vita furajata + lumina naturala 6 ore pe zi? Legalizand practic asemenea conditii, cine o sa le mai schimbe/imbunatateasca vreodata? Pe langa faptul ca o sa se abuzeze la greu, si intr-un sens si in celalalt.

# DODI date 4 November 2016 15:01 +8

Dacă aplicăm algoritmul cunoscut din lunga perioadă de guvernare a acestei sinistre, măsura se va aplica cu precădere celor care au avut condiții ”inumane” de cazare, respectiv televizor color în cameră (dar cu o singură antenă satelit), tratament pentru bolile recent descoperite (dar numai la spital privat și cu asistente bărbați) și alte asemenea condiții vitrege și imposibil de suportat de ceilalți deținuți care se ”lăfăie” câte 3 în pat și au ”privilegiul” de nu fi singuri (având, de la caz la caz, între 15-30 de colegi săritori și sforători). Așa că tot mai bine era fără această sinistră fiică de procuror comunist.

# Pif date 4 November 2016 15:33 +8

Nu e ..., cu idei nastrusnice, demne de Inchizitia evului mediu. Cum naiba sa-ti puna CEDO sub nas ca exista conditii inumane in pentienciare iar tu, ca mare mincinoasa ministresa a justitiei, sa gasesti de cuviinta a replica: OK. Reducem perioada de detentie cu 10% pt. cei incarcerati in conditii inumane. Adica, pt. diferenta de 90% din perioada de detentie, animalele umane sa fie umilite, chinuite , torturate, sa se imbolnaveasca si sa moara in continuare.A ghicit ministra Pruna "solutia magica" de a rezolva prin abracdabra o mare mizerie mostenita de la comunisti si securisti, inclusiv la nivel mental, ca penitenciarele trebuie sa ramana locuri de tortura psihica si fizica pt. condamnati, ca numai asa pot fi reeducati cei privati de libertate pt. diverese fapte. OK. Dupa suportarea conditiilor inumane, insa cu 10% redus din timpul de detentie, madama Pruna se asteapta ca eliberatii sa fie asa de reeducati, incat s-o caute ca sa-i aduca flori pt. marinimia ei.

# Nicu date 4 November 2016 15:49 +7

Misule,esti stupid si insipid. Un brav justițiar de care societatea are nevoie. Îți urez pârnaie multă !

# pt MISU date 4 November 2016 16:42 +7

Eu zic ca ar trebui sa ma studiezi situația înainte de a afirma niște lucruri -ma refer la comentariul lui MISU. Te contrazic în totalitate. Adevărații infractori sunt din păcate în libertate. În pușcării se afla doar șoriceii  , dacă pot sa spun asa. Marea majoritate condamnați pe nedrept pt îmbogățirea celor din asa zisa justiție. Și oricum 10% din pedeapsa este extrem de puțin. Practic insesizabil. Citește mai mult și informează-te înainte de a posta.uite un link poate te mai luminezi http://www.alternativenews.ro/2016/10/bilant-ingrozitor-26-de-ani-de-hotie-in-romania-economie-distrusa-paduri-defrisate.html

# ddan date 4 November 2016 22:28 +4

PRAF IN OCHI. o mare mangleala sau vrajeala, o rusine pt un ministru, fara cuvinte !

# Exceptie de neconstitutionalitate date 5 November 2016 21:54 +3

Acest proiect de lege este evident neconstitutional din urmatoarul considerent: statul, propune, in fapt, o compensare in schimbul aplicarii unui tratament inuman. Ori, interdictia aplicarii unor astfel de tratamente este absolut si imperativ interzisa prin Constitutia Romaniei si Tratatele Internationale . A se vedea art. 3 Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Art. 22 din Constitutie . Ori, o suprafata alocata fiecarui detinut mi mica sau cel mult egala cu 3 mp este statuat de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului ca fiind tratament inuman. Prin urmare statul, prin lege, deci negru pe alb, isi asuma aplicarea unor tratamente inumane ( in majoritatea inchisorilor din Romania, spatiul alocat per detinut este chiar considerabil mai mic). Ori, statului nu ii este permis sa aplice asemnea tratamente. Prin urmare, aceasta compensare este nu numai lipsita de orice temei moral ( conndamnare la privare de libertate nu la tratamente inumane), dar si total neconstitutional.

# Lord date 6 November 2016 07:45 0

Măsura este un început. Deși cuantumul de zile va fi foarte mic, problemele de fapt sunt altele. În primul rand existenta acelei comisii care va stabili după criterii știute doar de ei, neputând fi verificate, condițiile inumane. Și doi, măsura va fi luată în cadrul procedurii de liberare condiționată, iar aici e o alta poveste. Amânările vin pe banda rulanta din partea unor judecători supra aglomerați de dosare, care se tem de alte dosare create din păcate de foarte, foarte mulți recidiviști.

# adriana date 8 November 2016 07:40 0

Praf in ochii celor de la Curtea Europeana, asta este acest proiect de modificare a legii. Ca orice lege din Romania, el poate fi interpretat, asa incat f. putini vor fi cei care vor beneficia cu adevarat de cele 3 zile de reducere a pedepsei. Adica, pana la urma se modifica ceva, dar nu se schimba nimic.

# Karoly date 8 November 2016 08:40 -1

Conditiile din inchisoare sunt inumane... dar de ce au ajuns acolo? Trebuie sa oferim conditii decente, si detinutii au drepturi!? Dar drepturile vatamatului unde sunt cand este furat, violat sau omorat? Cei care ajung in inchisoare trebuie reeducati, dar ei cand isi platesc datoria fata de victime si societate? Puteti spune ce vreti, dar tot Canalul sau Cariera erau mai bune!

# lungu constantin date 9 November 2016 09:25 +2

Consider ca propunerea de reducere a pedepselor cu trei zile pe luna nu rezolva nici pe departe suferintele detinutilor.Propun o reducere de 15 zile pe luna in special pentru fapte fara violenta si fara prejudiciu.Astfel s-ar rezolva si problema supra aglomerarii.

# constantin constantin date 9 November 2016 15:27 +1

Pentru chinurile pricinuite de conditiile inumane din inchisori cea mai buna alternativa ar fi gratierea celor ce nu sunt recidivisti.P.S D-na ministru modificati CP art.100 lit.d privind liberarea conditionata.

# adrian date 9 November 2016 15:41 +1

Daca stam bine si ne gandim o gratiere nu a mai fost data din 2002.Nu credeti d-na ministru ca ar fi oportuna dupa 14 ani? Terminati o data cu gradul de recidiva ca nu se sustine.

# Lupu carmem date 3 January 2017 16:29 +1

Domnilor sa se faca ceva si pentru detinuti astia ca sunt foarte multi si in conditi foarte inumane pana la urma urmei tot oameni sunt sa- nui msi minta atat ca fac ca dreg ei sa faca ceva ca sunt multi dintre ei care au avut servivci si dintro greseala au ajuns acolo alti altele deci toti au dteptul la o sansa

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva