7 iunie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ABANDONAREA ROMANILOR – Semnalul de alarma al jurnalistului Radu Soviani: „Prin masurile anuntate, Guvernul incearca sa speculeze economic pandemia in favoarea grupurilor de interese si nu sa protejeze populatia... Consiliul Concurentei ar trebui sa se autosesizeze... Favorizarea bancilor in scopul majorarii profitului externalizat... Leul se depreciaza, dobanzile se majoreaza, perspectiva unui venit cert este diminuata”

Scris de: V.B. | pdf | print

22 martie 2020 11:39
Vizualizari: 4122

Dupa epidemia de coronavirus, ne paste saracia, in cazul in care guvernul condus de premierul Ludovic Orban (foto) va continua sa gestioneze criza in acelasi fel in care a facut-o pana acum. Semnalul de alarma a fost tras joi, 19 martie 2020, de catre jurnalistul si analistul economic Radu Soviani, acesta expunand pe blog felul in care guvernarea PNL ii pauperizeaza pe romani prin cele mai recente masuri luate.In primul rand, este vorba despre lipsa oricaror masuri de protectie anti-criza pentru populatie – cu accent pe absenta garantiilor privind un venit de subzistenta. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, concomitent acelasi cabinet Orban favorizeaza grupuri de interese (impartind discretionar facilitati fiscale) si banci (pentru externalizarea si mai accentuata a profiturilor).


Redam cele mai importante idei expuse de catre Radu Soviani:


Pe scurt, iata opinia mea despre, masurile anuntate de limitare a recesiunii (care se instaleaza in Romania), chiar in aceste zile:

- nimic concret pentru populatie, care sa asigure certitudinea venitului de subzistenta pentru perioada atat de dinainte de atingerea varfului crizei de sanatate publica, cat mai ales dupa;

- favorizarea grupurilor de interse prin mecanismul birocratic si care sta in pixul unui politruc si care va decide el daca o companie este afectata de criza sau nu, in privinta garantiilor de stat, iar contribuabilii real afectati trebuie sa faca drumuri la ghisee. Se infiinteaza practic un nou ANRP, in care politruci decid cine va beneficia de garantia statului. Am solicitat inca de ieri public la Antena 3 si TVR1, ca simultan cu acest mecanism, sa fie facute publice si nominalizate companiile care beneficiaza de aceste ajutoare, diminuate fata de intentie (5 miliarde de lei , suma diminuata fata de intentia intiala de 10 miliarde de lei). Din informatiile transmise azi de premier din carantina, ordonanta NU PREVEDE diseminarea publica. Pentru cei care au uitat, va reamintesc ,,masura anti-criza” din 2009 a ajutorului de minimis, de pana la 200.000 de Euro. Multe dintre companiile beneficiare atunci au fost clienti politici, tiparitori si lipitori de afise pentru alegerile din 2009. Masura a fost ineficienta si a prapadit banii limitati ai bugetului de stat.

- favorizarea bancilor in scopul majorarii profitului externalizat, in sensul ca populatia, care ar trebui sa fie prima tintita de masurile de sprijin ajunge sa pre-finanteaze profiturile bancilor (din care eventual tardiv si ineficient se vor preface ca spriina populatia, la scutul BNR). Consider ferm ca are trebui sa se auto-sesizeze Consiliul Concurentei;

- populatia, in loc sa fie sprijinita, este lovita simultan ca de mai multe tunuri de apa de mare presiune: leul se depreciaza, dobanzile se majoreaza, perspeciva unui venit cert este diminuata. Alternativa ar fi fost, ca in toate tarile normale la cap, crearea unui mecanism pentru venituri de subzistenta. Toate tarile fac asta, mai putin Romania si Rusia.

- in plina oprire in cascada a economiei globale, BNR permite bancilor comerciale sa mentina la nivele ridicate si chiar sa majoreze comisioanele de tranzactionare si dobanzile. Ba chiar le favorizeaza, asa cum voi descrie. BNR doarme.

- Singurul care pare sa faca ceva este Parlamentul (si nu Guvernul), care ar fi adoptat legea pentru suspendarea platii imprumuturilor bancare. Nu am citit-o, voi reveni cu detalii dupa, dar ma astept la opozitie la promulgare si din parte grupurilor de interese complice sifonarii bugetului de stat”.


* Cititi intregul articol de pe blogul jurnalistului

Comentarii

# DODI date 22 martie 2020 16:41 +10

Este îmbucurător că mulți dintre criticii PSD văd acum otrava din acțiunile tandemului hitlerică-mandolină. Și este trist că toate aceste manevre sunt făcute pe spinarea încovoiată a românilor. Iar organismele ”independente” și acoperiții SRI din presă promovează silenzio stampa pe această temă dar nu uită să dea cu bidineau pe la fesele prezidențiale.

# Baran Gheorghe date 22 martie 2020 22:35 +3

Societatile autohtone sufera, populatia gafaie, educatia si sanatatea sunt in colaps ( noroc ca stanga PSD a reusit sa mareasca salariile la medici si profesori si nimeni nu lauda acest succes , pentru ca a fost un succes in conditiile in care ieuropa ii voia la salarii de rahat sa plece la ei pe salarii de KKt), iar BNR prin sultanul, tarul , beiul vesnic Mugurescu ispravescu si compania , tin banii la ciorap si ne dau lectii de mari finantisti pocheristi care joaca banii poporului asta amarat.Ne zic ca zona Euro nu-i pentru noi, ca nu suntem pregatiti , ca mare KKt o sa se intample si o sa murim daca trecem la Euro , dar realitatea e ca il lasam pe sultan , tar, bei fara giob. Pai bai deocheatilor urechiatilor de la BNR , de 20 de ani platim utilitati cu referinta Euro ... plus plus plus....hAI SICTIR!!!

# ha,ha,ha date 23 martie 2020 08:29 +2

Ce fericit rade habarnistul ciumei galbene ca se poate juca cu natiunea romana! In aplauzele votantilor!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 146
    • VERDICTUL ZILEI - Este legala starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.06.2020 – Incep combinatiile pentru noul CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva