1 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII SUNT LASATI DE IZBELISTE IN PLINA PANDEMIE – UNBR cere de urgenta masuri Guvernului si Parlamentului pentru sustinerea activa a profesiei de avocat dupa instituirea starii de urgenta: "Continuarea activitatii formelor de exercitare a profesiei de avocat este pusa in pericol sub aspect financiar... Se impune acordarea de masuri de sustinere, dar si masuri de natura compensatorie pentru intreruperea totala sau partiala a activitatii" (Propunerile UNBR)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 March 2020 19:00
Vizualizari: 4620

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania condusa de avocatul Traian Briciu (foto dreapta) ia pozitie pentru apararea profesiei de avocat, in prezent supusa unei grele incercari de supravietuire, dupa ce a fost instituita starea de urgenta de catre presedintele Klaus Iohannis, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Stare de urgenta care a fost urmata, si nu prea, de masuri adoptate de "Guvernul meu" pentru ajutorarea economiei, industriilor si a profesiilor.


 

In ce priveste insa profesia de avocat, aceasta pare ca a fost uitata de autoritati, din moment ce masurile adoptate nu au venit pana la aceasta ora intr-ajutorarea avocatilor, multi dintre ei aflati in situatia de a pune lacat cabinetelor ori firmelor de avocatura, dupa ce activitatea instantelor a fost cu mult redusa (fiind pastrate doar cauzele urgente).

Pentru a evita blocarea avocaturii, Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (U.N.B.R.) s-a intrunit in datele de 19 si 21 martie 2020 pentru a intocmi o serie de propuneri pe care le-au inaintat deja autoritatile guvernamentale in care solicita adoptarea unor masuri de sustinere activa a profesiei de avocat.


Avocatii nu reprezinta o prioritate pentru "Guvernul meu"


Printr-un anunt postat pe site-ul Baroului Bucuresti, condus de decanul Ion Dragne (foto stanga), dupa instituirea starii de urgenta, urmata de o serie de masuri adoptate de Guvernul Orban a fost restransa drastic activitatea profesiilor liberale in general si a profesiei de avocat in special. Din acest motiv, una dintre cererile avocatilor intruniti in Comisia Permanenta a UNBR se refera la extinderea pachetelor financiare aprobate pentru intreprinderile mici si mijlocii la profesiile juridice legal reglementate.

In acest context, avocatii au aratat ca masurile adoptate prin OUG 29/2020 privind unele masuri economic si fiscal-bugetare "sunt utile, dar insuficiente", atat timp cat aplicarea lor nu asigura crearea conditiilor optime de sustinere a activitatii cabinetelor si firmelor de avocatura precum si a salariatilor acestora.

Pentru ca avocatii sa poata supravietui in aceste vremuri, se precizeaza in comunicatul Baroului Bucuresti, sunt necesare masuri de natura compensatorie pentru intreruperea totala sau partiala a activitatii ca urmare a crizei provocate de coronavirus.

Astfel inca, UNBR prin Comisia Permanenta a transmis Guvernului si Parlamentului adoptarea unui set de trei masuri, dupa cum urmeaza:

I. Masuri privind sustinerea continuarii activitatii formelor de exercitare a profesiei. Masuri pentru sustinerea continuitatii serviciilor barourilor in ratiunea serviciilor de interes public.

II. Masuri de natura compensatorie pentru avocati aflati in imposibilitate totala sau partiala de a continua activitatea profesionala.

Masuri de acest gen au fost deja adoptate in alte tari europene precum Italia si Franta.

III. Masuri pentru protectia sanitara a avocatilor care sunt obligati prin actele normative special adoptate in perioada starii de urgenta sa satisfaca activitatea judiciara de interes public.


Iata Anuntul Baroului Bucuresti si masurile detaliate:

"In urma hotararilor adoptate in cadrul sedintelor Comisiei Permanente din data de 19 si 21 martie, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a transmis catre Guvernul Romaniei, Senatul Romaniei, Camera Deputatilor, Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei adresa nr. 114-AUT-2020 prin care a solicitat autoritatilor guvernamentale si legiuitoare sa ia in analiza unele masuri cu impact asupra profesiei de avocat, in cadrul pachetului de masuri determinate de combaterea efectelor economice negative generate de starea de urgenta.

Catre

Guvernul Romaniei

Domnului Prim-Ministru Ludovic Orban

Senatul Romaniei

Domnului Presedinte Teodor Melescanu

Camera Deputatilor

Domnului Presedinte Marcel Ciolacu

Ministerul Finantelor

Domnului Ministru Vasile-Florin Citu

Ministerul Justitiei

Domnului Ministru Catalin-Marian Predoiu


Instituirea starii de urgenta si masurile de aplicarea a acesteia au condus la restrangerea drastica a activitatii profesiilor liberale in general si a profesiei de avocat in special. Este evident ca in aceasta perioada dificila cursul economic urmeaza un parcurs diferit iar reluarea raporturilor economice si juridice anterioare prezinta un grad ridicat de incertitudine.

In aceste conditii, autoritatile guvernamentale au adoptat o serie de masuri menite sa atenueze deficitul de lichiditate si de solvabilitate din mediul economic prin O.U.G. nr. 29 din 18 martie 2020 privind unele masuri economic si fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial Partea I, nr. 230 din 21 martie 2020. Totodata au fost impuse obligatii pentru profesiile care activeaza in mediul juridic (avocati, executor judecatoresti, notari publici) de a continua activitatea. De asemenea, se impun obligatii speciale si in ceea ce priveste salariatii formelor de exercitare a profesiilor juridice.

Continuarea activitatii in aceasta perioada este cu adevarat de interes public.

Acest mesaj a fost transmis de structurile de conducere profesionala imediat dupa declansarea starii de urgenta, prin Decizia nr. 85 din 17 martie 2020 a Comisiei Permanente a UNBR (anexata prezentei adrese).

Totusi, avand in vedere ca mediul economic cunoaste o contractie brusca si severa, continuarea activitatii formelor de exercitare a profesiei de avocat este pusa in pericol sub aspect financiar. Masurile adoptate prin art. X din O.U.G. nr. 29/2020 privind unele masuri economic si fiscal-bugetare sunt utile, dar insuficiente, in multe cazuri, pentru a mentine in conditii optime activitatea formelor de exercitare a profesiei de avocat si suportul salariatilor acestora.

Pentru asigurarea reala si efectiva iar nu numai declarativa a continuarii activitatii formelor de exercitare a profesiei de avocat autoritatile guvernamentale trebuie sa adopte si masuri de sustinere activa. In acest sens, am solicitat extinderea pachetelor financiare aprobate pentru intreprinderile mici si mijlocii la profesiile juridice legal reglementate (Anexam prezentei comunicatul transmis la 15 martie de UNBR catre Camera Deputatilor, Senatul Romaniei, Guvernul Romaniei si Ministerul Finantelor Publice).

Totodata, in pofida mesajelor constante de continuare a activitatii, trebuie avut in vedere ca unii profesionisti sunt direct si indirect afectati de restrangerea activitatii economice, sociale si administrative din Romania ca urmare a masurilor luate pentru limitarea infectarii cu coronavirusul SARS-CoV-2 in randul populatiei in mod grav si chiar ireversibil.

Pentru ca acestia sa isi poata desfasura activitatea in continuare se impune acordarea de masuri de sustinere dar si masuri de natura compensatorie pentru intreruperea totala sau partiala (dar drastica) a activitatii ca urmare a efectelor directe sau indirecte a prezentei situatii din tara.

Efectele directe sunt cele decurgand din luarea masurilor de suspendare a majoritatii activitatii jurisdictionale, de asistenta sau reprezentare in fata autoritatilor si cele indirecte ca urmare a constrangerii fara precedent a activitatii economice interne si internationale si inchiderea unor afaceri pentru care avocatii asigura serviciile juridice.

De asemenea, asigurarea serviciilor esentiale pentru justitie depinde si de capacitatea barourilor de a-si adapta activitatea constrangerilor specifice masurilor sanitare. Tehnologizarea acestora impune investitii rapide. Sustinerea acestor investitii asigura trecerea peste acest moment dificil, dar si mai buna functionare a serviciilor de asistenta judiciara in viitor.

In sensul celor expuse, Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (U.N.B.R.), consecventa cu abordarea de o maniera constructiva si viabila economic a problematicii momentului, solicita autoritatilor guvernamentale si legiuitoare ca in cadrul pachetului de masuri determinate de combatere a efectelor economice negative generate de starea de urgenta sa ia in analiza urmatoarele masuri cu impact asupra profesiei de avocat, dar si a altor profesii juridice legal reglementate (notari publici si executori judecatoresti):

I. Masuri privind sustinerea continuarii activitatii formelor de exercitare a profesiei. Masuri pentru sustinerea continuitatii serviciilor barourilor in ratiunea serviciilor de interes public.

1. Extinderea regimului de creditare preferentiala prevazut pentru intreprinderile mici si mijlocii in O.U.G. nr.29/2020 privind unele masuri economice si fiscal – bugetare si la formele de exercitare a profesiei.

Aceasta masura este necesara pentru asigurarea fluxului de lichiditate necesar mentinerii serviciilor profesionale si aparatului de suport in perioada starii de urgenta, dar si in perioada ulterioara acesteia pana la reluarea cursului economic firesc.

2. Acordarea de credite in conditii preferentiale, garantate de stat in proportie de 90%, in vederea achizitionarii de catre formele de exercitare a profesiei de echipamente si programe informatice care sa asigure continuarea activitatii avocatilor in mediul online, inclusiv prin participarea la acte procedurale sau acordarea de consultanta juridica in relatia cu clientii in sistem de videoconferinta . Acestea vor fi inscrise in patrimoniul de afectatiune al formei de exercitare a profesiei de avocat.

Propunem drept criterii de eligibilitate pentru pct.1 si 2:

-mentinerea activitatii formelor de exercitare a profesiei pe durata starii de urgenta si o perioada ulterioara acesteia.

-pentru aceeasi durata, mentinerea contractelor de colaborare sau de indrumare profesionala existente in prezent.

Aceste masuri sunt de natura sa ajute la adaptarea activitatii profesionale in sensul continuarii acesteia cu respectarea stricta a conditiilor de protectie sanitara.

Intrucat nu putem evalua acum regulile privind circulatia cetatenilor in zona intracomunitara si cu atat mai putin extra-comunitara trebuie gandita continuarea activitatii in format care sa asigure deficitul de mobilitate. Aceste investitii sunt benefice si pentru stat deoarece continuarea activitatii intr-un format care sa asigure venituri cat mai bune reprezinta o sursa importanta si pentru bugetul statului.

De asemenea, luand in seama si conditiile de eligibilitate propuse, implementarea acestor masuri vor permite pastrarea in zona activa a profesionistilor, reducand sarcina statului sub aspectul masurilor solicitate la pct. II.

3. Acordarea de credite in conditii preferentiale, garantate de stat in proportie de 90%, structurilor organelor profesiei de avocat – U.N.B.R. la nivel national si barourile la nivel local – in vederea asigurarii conditiilor necesare pentru continuarea activitatii acestora, prin achizitia de echipamente si programe informatice, inclusiv sisteme de videoconferinta, tehnologizarea cu echipamente care sa permita realizarea in mediul on-line a activitatilor de conducere si coordonare a avocaturii la nivel national si, respectiv, local, inclusiv pentru a asigura avocatilor care nu detin astfel de echipamente participarea la acte procedurale in sistem de videoconferinta etc.

4. Amanarea la plata impozitului pe venit pe durata persistentei starii de urgenta si a perioadei de impact economic imediat si scutirea de plata penalitatilor de intarziere aferente acestei perioade.

In acest sens reiteram solicitarile inaintate prin scrisoarea din data de 16 martie 2020, prin care am solicitat:

-Amanarea platii impozitului pe venit, aferent veniturilor realizate in anul fiscal 2019, pana la data de 01.09.2020, dar nu mai devreme de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta;

-Amanarea calculului majorarilor de intarziere si dobanzilor aferente impozitului pe venit pentru anul 2019, pana la data de 01.09.2020, dar nu mai devreme de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta;

-Amanarea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate, aferente veniturilor realizate in anul fiscal 2019, pana la data de 01.09.2020, dar nu mai devreme de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta;

-Amanarea calculului majorarilor de intarziere si dobanzilor aferente contributiilor de asigurari sociale de sanatate aferente venitului realizat in anul 2019, pana la data de 01.09.2020, dar nu mai devreme de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta;

-Suspendarea, respectiv ridicarea tuturor masurilor executorii asupra obligatiilor fiscale scadente pana la data de 01.03.2020, instituite de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pana la data de 01.09.2020, dar nu mai devreme de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta.

-Prorogarea termenului de colectare a TVA-ului datorat aferent primelor doua trimestre ale anului 2020 pentru data de 25.10.2020 (primul trimestru), respectiv pana la data de 25.02.2021 (al doilea trimestru), iar in cazul obligatiei de colectare si plata a TVA-ului lunar, prorogarea termenului din 25 ale fiecarei luni, cu 6 luni.

-De asemenea, eliminarea plafonului privind regimul de colectare a TVA-ului la facturare la regimul de colectare a TVA-ului la incasare pana la data de 31.12.2020 .

Aceste masuri sunt de natura sa permita avocatilor sa dispuna de lichiditati pentru platile curente necesare mentinerii activitatii. Chiar daca statul va avea o reducere incasarilor, masura va asigura ramanerea multor forme de exercitare a profesiei in sfera contribuabililor solvabili in viitorul apropiat.


II. Masuri de natura compensatorie pentru avocati aflati in imposibilitate totala sau partiala de a continua activitatea profesionala.

Pentru restrangerea activitatii profesionale determinata de masurile impuse de starea de urgenta, precum functionarea cu titlu exceptional a instantelor si parchetelor, dar si reducerea activitatii de consultanta juridica impusa de restrictiile de circulatie si alte masuri de protectie sanitara, se impune acordarea unei indemnizatii compensatorii pentru acei avocati care in aceasta perioada nu realizeaza venituri profesionale apte sa satisfaca cerintele minime de intretinere familiilor acestora.

Masuri de acest gen au fost deja adoptate in alte tari europene precum Italia si Franta.

Propunem ca pentru aceasta masura sa fie eligibili avocatii ale caror venituri s-au redus semnificativ in urma contextului generat de pandemie si care nu au realizat in aceasta perioada venituri declarate mai mari decat venitul brut prevazut de legislatia profesiei de avocat pentru achitarea cotei minime de contributie la sistemul de asigurari al Casei de Asigurari a Avocatilor (respectiv venituri brute mai mici de 2723 lei).

O conditie rezonabila de acordare a indemnizatiei sau de mentinere a indemnizatiei este aceea a declaratiei din partea avocatului ca va participa la activitatile impuse de asistenta judiciara din oficiu in perioada de suport.

Aceste criterii de acordare sau altele de acest gen pot fi analizate de structurile barourilor si filialelor C.A.A. in timp operativ.

III. Masuri pentru protectia sanitara a avocatilor care sunt obligati prin actele normative special adoptate in perioada starii de urgenta sa satisfaca activitatea judiciara de interes public.

Este necesara asigurarea unui tratament egal cu angajatii din sectorul public pentru avocatul care isi desfasoara activitatea sub riscul de contactare a COVID 19 in exercitarea profesiei de avocat ca urmare a participarii la actul de justitie in cazurile urgente si obligatorii decretate prin Decretul Presedintelui Romaniei nr. 195/2020, inclusiv pentru membrii familiei acestuia.

Solicitam asigurarea conditiilor de protectie sanitara (masca de protectie, manusi speciale) pentru avocatii care desfasoara activitate judiciara in cazurile urgente si obligatorii decretate prin Decretul Presedintelui Romaniei nr. 195/2020. Avand in vedere ca astfel de echipamente sanitare nu sunt disponibile momentan pe piata iar serviciile nu sufera amanare se impune protejarea sanatatii avocatului.

Pentru COMISIA PERMANENTA

Prof.univ.dr. avocat Traian Cornel BRICIU

Presedintele UNBR

Comentarii

# justo date 23 March 2020 20:29 +1

ce sa spun avocatii vor ajutoare. parca in statistici apareau notarii, avocatii si executorii cu cele mai mari incasari. sa inteleg ca minteau statisticile? a scazut cozonacul?nu le ajunge agoniseala sa traiasca o luna doua fara clienti? vad ca si fara concurenta avocatilor din baroul legal va plingeti ca sunteti calici.tot cu cersitul? eu va dau o mana de ajutor,il angajez pe avi avi pe post de usier la casa mea. ii ofer salariul minim pe economie. :D

# Carcotas date 23 March 2020 20:57 +1

Ca sa nu bata la ochi, cererea pentru bani necesari intaririi birocratiei in unbr si in sateliții sai teritoriali este așezată dupa punctele care ar interesa avocatii palmasi. Marile case vor fi castigatorii la finalul meciului, fiind entitati juridice ce se califică pentru obtinerea de fonduri. Așadar, pierd avocatii din cabinetele individuale, incepatorii, avocatii din firmele mici si câștigă aparatul functionaresc din unbr si casele. Epoca rafinamentului micului " mestesugar" se stinge.

# Ghei date 23 March 2020 21:25 0

Nici o paguba. Cine are nevoie de ei? Slab pregatiti.

# Vus date 23 March 2020 21:39 +2

Ce sustinere? Dar din 2013,de cand v a dat DNA ul treba de pe lume,din 10000 euro tarif nu ieșeati,bonus tradarea la procurori!nu conta ca vindea omul casa sau facea imprumuturi la camatari!pe acuzatii penibile...erau achitati si faliti de voi!ati terminat banii asa repede?concedii,masini,aaaa... nu mai livreaza nimeni clienti....treceti la instante cu tarif orar,si invatati din trecut,ca tuturor le vine randul!rugati va sa fiti sanatosi.cred ca va este suficient .gata,s au dus vremurile cand venea clientul cu cusma in mana,timid,ca la Dumnezeu,se uita in luxosul birou,si i multumea sortii ca a fost primit de marele avocat!care defa i aruncase tariful,daca se piate si fara factura,un contract acolo pe 500 lei...RUSINE!

# morarescu date 23 March 2020 21:53 +2

Maine, in sedinta de Consiliu se vor aproba ajutoare financiare de urgenta, echipamente de protectie pentru avocatii in activitate si multe alte masuri necesare. Informatia o am de la av. Daniel Fenechiu. Doamne ajuta ! Aratati ca va pasa !

# gigi date 23 March 2020 22:09 -1

Asta da SOLIDARITATE! Toata lumea sare pe ciolan! Toti vor sa fie scutiti, da nimeni sa produca! Daca avocatilor le merge rau si au nevoie de bani, DOCTORII ce sa mai ceara, inca o viata? Saracii care traiesc cu salariu minim... pensionari... Dumnezeu cu mila!

# TULUS MARIN OLt date 23 March 2020 22:32 +1

Care profesie de avocat?Aceea prin care voi ati obtinut ce ati vrut impunand represiunea nedreapta impotriva avocatilor inscrisi la Bota cu sprijinul unei puteri judecatoresti care v-a avantajat și care ne/au incalcat drepturile noastre aLE ABSOLVENTILOR DE STIINTE JURIDICE,DAR si cu impunerea unei legislatii neconstitutionale care a avantajat SRL-ul vostru și implicit s-a desconsiderat activitatea și prerogativele Ministerului Educatiei, institutie care era indreptatită să dea profesia de avocat?!Este cel mai bun exemplu ca nu am avut un stat de drept, ca, in spetă, coronavirusul coruptiei a patruns in toate institutiile statului roman si al organismelor internationale care au fost sesizate de noi si care s/au dovedit vădit nedemocratice ca si pe timpul comunistilor!Va plangeti de lipsa veniturilor dar Dumnezeu vă v/a da tot ceea ce este mai ,,bun" dupa faptele voastre!Noi am suferit si ne-am rugat la Dumnezeu sa faca dreptate!Si vom avea dreptate!!Poate acum este vorba de

# Ultimul Charlot date 23 March 2020 23:22 0

Asta e nesimtirea nesimtirii. Profesie liberală independenta, vreți bani? Pentru ce? De consultatii juridice ați auzit? De oficii in cauze penale ati auzit? De activitate juridica corporate pe la firme? Poate scrieți o carte??? Cam cât credeți ca meritați lunar pentru nimic? Nu faceti si voi un credit bancar?

# gicu valerica date 24 March 2020 07:32 -1

Daca se vroiau adevarati profesionsti cereau pentru toata lumea...nu doar pentru burtile lor. pana la urma...avocati magistrati etc...tot politicieni sunt...

# Coronavirus date 24 March 2020 08:50 +2

Cerșetori pe Podul Calicilor să ajungeti, castă de hoți și escroci, care jefuiți oamenii de bani!

# Anaconda date 24 March 2020 10:31 -1

Pentru Tulus Marin Olt: faptul ca cineva este ABSOLVENT DE STIINTE JURIDICE nu inseamna ca este si avocat iar din comentariul dvs nu rezulta ca ati avea nici cele mai elementare cunostinte de drept si in nici un caz ca ati avea cunostinte aferente profesiei de avocat.

# profesie liberala date 24 March 2020 11:41 0

Anaconda cum te numesti , nu mai jigni pe nimeni, sunt atate profesi liberale cu personalitate juridica si nu au mai tipat asa de tare dupa bani ,ei cum se descurca? Sunt avocati care detin cate trei sau patru apartamente si traiesc numai din chirie, si vor si bani de la stat , nu am vazut avocat sarac ,daca ministrul finantelor ar face un control la fiecare avocat la taxe si impozit ar vedea situatia reala ca nu se moare de foame . Mai mult de atat UNBR ar trebui sa aiba fonduri propri pentru astfel de situati , altfel din ce bani se construiesc statiuni la Techirghiol .

# Cobra date 24 March 2020 12:16 0

Ce ai anacondo cu omul? Bine ca sunteti voi șpagarii avicati, majoritatea v-ati cumparat buticuri si v-ati dat scutiri de examene. Toti politrucii si patronasii de buticuri au investit in robe. Sa incepem enumerarea sa vedem cine si cum a ajuns avocat? Ma tem ca o sa omoram covid-ul daca pomenim numele astora. D-le Tulus, nu bagati in seama toti cersetorii care latra pe aici. Astia is calici si mor de foame pentru ca lumea stie xa sunt niste pseudoprofesionisti, vor bani multi pentru nestiinta de carte. Judecatorii cad pe spate cand citesc capodoperele juridice ale acestor buticari. Habar nu au sa se exprime, folosesc aiureabtermenii juridici, motiveaza in drept ca la piata.

# Anaconda date 24 March 2020 13:44 +1

Cobra, profesie liberala si alte diversiuni securistoide ... CANTATI LA ALTA MASA ?!?

# Avi avi date 24 March 2020 19:25 0

S-a terminat spirtul. Ce sa mai beau?

# TULUS M Olt date 24 March 2020 21:56 +1

pt pacientulAnaconda.Am vazut care este diferenta dintre avocat si absolvent de stiinte juridice!Voi care va stiti ca sunteti avocati in UNBR ul venit din comunism nu puteti avea pretentii ca sunteti ai statului de drept,asa cum nici acei judecatori, procurori, politisti care au venit in contact cu mine, numai pot avea pretentii de a reprezenta statul de drept. Cunostiintele de drept si implicit sustinerea pe baza legii a cauzelor in fata acestora nu au nicio valoare pentru ca multi dintre ei sunt afectati de coronavirusul coruptiei!!!De aceea s/ar impune starea de urgenta pentru dizolvarea acestor SRL/uri unde se incalcă drepturile Omului,se ia spagă fără frică de lege si de Dumnezeu ,situatie pe care nu o poate realiza actuala putere judecatoreasca.Iar cu voi este clar că nu puteti constitui forta pe care să se bazeze statul de drept.Cunostiintele mele de drept si de fost militar au determinat această atitudine diferita de a voastră si de a puterii judecatoresti

# Anaconda date 24 March 2020 22:57 -1

Tulus, nu crezi ca ar fi mai intelept sa nu judeci matale - institutii, persoane - dupa cum ti se nazare, nu de alta dar ... bati campii in zadar

# Gio date 25 March 2020 11:51 +2

Pentru anaconda e super societatea asta de putregaiuri, corupti si alte specii. Astia stau in mocirla ca asa se simt bine. Oricat ai vrea domnule Tulus sa-i speli nu vei reusi. Turma e turma, ei se aseamana, intrati pe spaga, neștiutori de carte, laudarosi, mincinoși etc. Acum sfertodoctii mor de foame si cersesc bani de la stat. Astia declara fictiv veniturile, mulți nu dau chitante. Pina nu dispare aceasta casta vom avea o justitie cangrenata. Magistrații stau la mina astora sa faca un ban si dupa pensionare. Au interese comune, banii care nu le mai ajung.

# Examenul date 25 March 2020 16:29 +1

Ba baieti, ia ciocul mic si joc de glezne. Erati smecheri, examene, toti erau prosti si picau numai progeniturile voastre erau admise. Se schimba vremurile, pensii ciuciu o sa aveti. Multi dintre voi o sa invidiați salariile si pensiile gunoierilor. Vine vremea decontarilor, raul ireparabil facut colegilor vostri, juristi ca si voi într-un barou fara viermi imbuibati. Ati sarit ca cioclii sa va aparati conducătorii care va spoiau de bani. Aia s-au imbogatit. Voi? Tot cu teniși in picioare umblati prin instante. Mai nou cautati si pupati pamintul daca va primeste cineva la vreo firma.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.01.2023 – DNA pregateste artileria grea: cumpara Biblii si asteapta trei politicieni grei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva