18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

BANDEROLA ALBA PENTRU ROBERT – Baroul Bucuresti continua protestul fata de abuziva condamnare a avocatului Robert Rosu de catre „Completul negru” de la ICCJ doar pentru ca a indraznit sa-si exercite profesia: „Exista in continuare un risc insemnat ca exercitarea profesiei de avocat sa fie calificata ca infractiune... Mentinerea protestului, fara incetarea activitatii, cu obligatia membrilor corpului profesional de a purta banderola alba pe bratul stang in incinta instantelor de judecata”

Scris de: V.B. | pdf | print

5 April 2021 19:00
Vizualizari: 4872

Inca exista un risc insemnat ca simpla exercitare a profesiei de avocat sa fie considerata infractiune, periculosul precedent fiind creat de hotararea definitiva prin care „Completul negru” de la ICCJ l-a condamnat pe avocatul Robert Rosu tocmai pentru aceasta fapta.Este mesajul lansat luni, 5 aprilie 2021, de catre Baroul Bucuresti – condus de catre decanul Ion Dragne (foto) –, institutia anuntand ca in sedinta de marti, 30 martie 2021, Consiliul Baroului Bucuresti a votat continuarea protestului breslei fata de faptul ca nici pana acum, la patru luni de la condamnarea confratelui Rosu, judecatorii supremi Florentina Dragomir, Ionut Matei si Ioana Ilie nu au motivat hotararea definitiva. Asta in ciuda faptului ca legea prevede ca motivarea sa fie redactata in cel mult 30 de zile de la pronuntarea hotararii, cu posibilitatea prelungirii termenului pana la 90 de zile, termen care oricum a fost depasit.

Mai exact, protestul va consta in aceea ca avocatii vor continua sa poarte banderole albe pe brat in instante, arata baroul.

De asemenea, Baroul Bucuresti a decis trimiterea de sesizari privind cazul Robert Rosu atat unor institutii fundamentale din Romania, cat si unor organisme profesionale internationale.


Redam comunicatul Baroului Bucuresti:


In cursul sedintei din 30.03.2021, Consiliul Baroului Bucuresti a analizat situatia creata prin nerespectarea termenului legal de redactare a hotararii privind condamnarea unor avocati din Baroul Bucuresti, la data de 17.12.2020, pentru activitati care au fost calificate de catre o instanta ca fiind exercitarea fireasca a profesiei de avocat.

Fata de aceasta imprejurare s-a dispus mentinerea protestului, fara incetarea activitatii, cu obligatia membrilor corpului profesional de a purta banderola alba pe bratul stang in incinta instantelor de judecata, apreciind ca exista, in continuare, un risc insemnat ca exercitarea profesiei de avocat sa fie calificata ca infractiune.

Totodata, s-a decis transmiterea de sesizari prin care sa se semnaleze incalcarea dreptului la aparare si riscurile pentru exercitarea independenta a profesiei de avocat, catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara, Avocatul Poporului, comisiile pentru cercetarea abuzurilor din Senatul Romaniei si Camera Deputatilor si catre organismele profesionale internationale (CCBE, UIA, ABA).


Amintim ca la 5 martie 2021, peste 150 de avocati au protestat in interiorul si pe treptele Curtii de Apel Bucuresti fata de controversata condamnare in dosarul „Ferma Baneasa” atat a lui Robert Rosu, cat si a avocatei Corina Teodora Dicu – pedepsita tot pentru ca a cutezat sa isi exercite profesia. Atat doar ca, spre deosebire de Rosu, care a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare, Corina Dicu a primit 4 ani cu suspendare (click aici pentru a citi).

Anterior, primul si cel mai mare protest al avocatilor a avut loc la CAB in 21 decembrie 2020, la patru zile dupa condamnarile definintive in „Ferma Baneasa” (click aici pentru a citi).

Totodata, mentionam ca situatia lui Robert Rosu a ajuns in atentia a cel putin doua organisme internationale, care in prima jumatate a lunii martie si-au exprimat revolta cu privire la condamnarea acestuia si solidaritatea fata de confratii din Romania: Asociatia Barourilor Americane (click aici pentru a citi) si Uniunea Libertatilor Civile pentru Europa (click aici pentru a citi).

Comentarii

# nae din dealul feleaului date 6 April 2021 14:44 +5

Lasat-o naibi de banderola la mina stinga!Sa va luati banderola de pe ochi ,deschideti ochii mari ,puneti burta pe carte si redactati coduri (civil,penal ,de procedura) in concordanta cu legea fundamentala pt.oameni normali si apoi exercitati-va meseria cu buna credinta participind,tot cu buna credinta, la solutionarea proceselorin care pledati si nu prin "chichite si hachite"avocatesti .Cit priveste" cazul Rosu","Justitia intirzie,dar soseste"(Fidel Castro-avocat).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva