22 septembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CITU A FACUT ABUZ IN SERVICIU – Premierul Florin Citu risca dosar penal. Avocatul Adrian Toni Neacsu: “Avea obligatia ca in 5 zile de la vacantarea functiei de ministru al justitiei sa faca o noua propunere de ministru al justitiei plin... Din punct de vedere juridic obligatia premierului este una de rezultat (sa propuna) iar neindeplinirea unei astfel de obligatii prevazuta in sarcina demnitarului constituie, teoretic, o infractiune de abuz in serviciu”

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 septembrie 2021 10:41
Vizualizari: 3105

Noi probleme pentru premierul Florin Citu. De data asta juridice, nu politice. Citu ar putea fi acuzat de abuz in serviciu pentru neindeplinirea obligatiilor legale aferente functiei de prim-ministru.


 

Bomba a fost detonata de cunoscutul avocat Adrian Toni Neacsu (foto). Intr-o postare de pe Facebook, de marti, 7 septembrie 2021, Toni Neacsu arata ca premierul Florin Citu avea obligatia ca in termen de cinci zile de la vacantarea functiei de ministru al Justitiei sa faca o noua propunere de ministru plin. Prevederea se regaseste in art. 47 alin. 2 din Codul administrativ: “Prim-ministrul propune Presedintelui Romaniei, in termen de 5 zile de la publicarea decretului prin care este constatata vacanta functiei, o persoana, care indeplineste conditiile prevazute la art. 17, pentru numirea in functia de membru al Guvernului”.

Termenul de cinci zile s-a implinit in 6 septembrie 2021, insa Citu nu a facut o noua propunere de ministru al Justitiei. In acest context, Adrian Toni Neacsu precizeaza ca din punct de vedere juridic obligatia premierului este una de rezultat (sa propuna), iar neindeplinirea unei astfel de obligatii prevazuta in sarcina demnitarului constituie, teoretic, o infractiune de abuz in serviciu.


Prezentam comentariul avocatului Adrian Toni Neacsu:


“Din punct de vedere strict juridic premierul Citu se afla deja in culpa, acesta neindeplinindu-si o obligatie prevazuta de lege. Potrivit art. 47 alin 2 din Codul administrativ premierul avea obligatia ca in 5 zile de la vacantarea functiei de ministru al justitiei sa faca o noua propunere de ministru al justitiei plin. Termenul, calculat pe zile calendaristice, s-a implinit ieri, luni, 06.09.2021. Indiferent de numirea unui ministru interimar, Citu avea obligatia de a propune si un ministru plin.

Ramane de vazut daca institutiile judiciare se vor sesiza, dar din perspectiva obligatiilor legale aferente functiei publice de prim-ministru intr-o situatie de vacantare a unui post de ministru, lucrurile sunt foarte clare. Termenele prevazute in codul administrativ au ca scop tocmai evitarea intreruperilor in functionarea Guvernului si evitarea folosirii crizelor guvernamentale pentru castiguri politice.

Din punct de vedere juridic obligatia premierului este una de rezultat (sa propuna) iar neindeplinirea unei astfel de obligatii prevazuta in sarcina demnitarului constituie, teoretic, o infractiune de abuz in serviciu.

Dupa ce demisiile ministrilor USR vor produce efecte propunerea pentru un nou ministru al justitiei titular nu se mai poate face decat Parlamentului, intrucat s-a schimbat compozitia politica a Guvernului (art. 85 alin 3 din Constitutie).

Nu stiu daca acest dispret fata de lege se datoreaza ignorantei, necunoasterii unei legislatii relativ noua, sau intentiei si nepasarii”.

Comentarii

# visu date 7 septembrie 2021 12:09 -3

Toni, un pic mai tehnic te rog! ori e culpă, ori e intenție directă; ori abuz, ori neglijenta! bineinteles, are altele și mai grave, pt care te rugam sa revii!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.09.2021 – 30 milioane euro, spaga la oamenii lui Iohannis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva