1 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM SI-A ACOPERIT EXCESUL – Judecatoarea Cristina Coarna de la Judecatoria Braila a fost sanctionata disciplinar de CSM cu suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni. Dosarul lui Coarna priveste modul in care aceasta a motivat hotararea prin care a eliberat din arest un inculpat acuzat de viol. Inainte de a fi sanctionata, judecatoarea Coarna fusese suspendata de CSM la o saptamana dupa sesizarea IJ, desi nici macar nu incepuse cercetarea disciplinara (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 May 2021 16:40
Vizualizari: 6641

Final la CSM in dosarul disciplinar deschis impotriva judecatoarei Cristina Coarna de la Judecatoria Braila, pusa la stalpul infamiei pentru modul in care a motivat eliberarea din arest a unui inculpat acuzat de viol asupra unei minore. Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara a dispus luni, 24 mai 2021, sanctionarea disciplinara a judecatoarei Coarna.


 

Judecatoarea Coarna a fost suspendata din functie pentru o perioada de 6 luni pentru posibila comitere a abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. s) si art.99 lit.t) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Este vorba despre utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat”, respectiv “exercitarea functiei cu grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni”. Sanctiunea poate fi atacata de judecatoarea Coarna cu recurs la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti.


Dispozitivul hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara este unul destul de rar intalnit. Asta intrucat au existat trei opinii separate. Una dintre ele a privit aplicarea unei sanctiuni mai dure in sensul excluderii din magistratura a judecatoarei Coarna. O alta opinie a fost in sensul aplicarii unei sanctiuni mai blande, constand in “avertisment”. Cea de-a treia opinie separata a cerut mentinerea suspendarii din functie dispuse in 22 februarie 2021.


Suspendare la o saptamana de la sesizare


In legatura cu acest din urma aspect, cel al mentinerii suspendarii din functie, amintim ca judecatoarea Coarna s-a aflat intr-o situatie similara cu judecatoarele Neluta Tudorache si Ileana Alexandru de la Tribunalul Calarasi, suspendate din functie pana la finalizarea procedurii disciplinare fara ca impotriva lor sa fie formulata vreo acuzatie privind comiterea unei abateri disciplinare, masura anulata de Inalta Curte (click aici pentru a citi). Mai exact, imediat dupa ce presa a publicat motivarea hotararii judecatoarei Coarna de eliberare a unui inculpat acuzat de viol, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu, in 15 februarie 2021. Ulterior, in 22 februarie 2021, Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara a suspendat-o din functie pana la finalizarea procedurii disciplinare (hotarare luata cu opinii separate in sensul respingerii suspendarii).

Grav este insa ca suspendarea judecatoarei Cristina Coarna de la Judecatoria Braila a fost dispusa de CSM desi Inspectia Judiciara nici macar nu incepuse cercetarea disciplinara, lucrarea aflandu-se in faza verificarilor prealabile, asa cum IJ a recunoscut intr-un raspuns acordat Lumea Justitiei. Mai mult, conform unor surse, pozitia Inspectiei Judiciare ar fi fost in sensul ca nu se impune o asemenea masura extrem de dura, intrucat la data luarii in discutie a suspendarii din functie pana la finalizarea procedurii disciplinare nu se conturase vreun indiciu privind posibila comitere a unei abateri disciplinare (click aici pentru a citi). Ceea ce a reprezentat din punctul nostru de vedere un exces de zel.


Suspendare ca sa se acopere o alta suspendare


Practic, judecatoarea Cristina Coarna de la Judecatoria Braila a fost suspendata din functie “provizoriu” din 22 februarie 2021 pana in 24 mai 2021, la aceasta din urma data Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara hotarand aplicarea sanctiunii constand in suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni si incetarea suspendarii dispuse in februarie. Cu alte cuvinte, prin hotararea de luni, 24 mai 2021, Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara si-a acoperit excesul de zel comis prin suspendarea dispusa in februarie 2021, inainte de inceperea cercetarii disciplinare.

Altfel, nu credem ca o motivare a unei hotarari, chiar si cu expresii inadecvate, reprezinta un motiv pentru ca un judecator sa fie suspendat din functie pe parcursul derularii procedurii disciplinare.


Iata minuta Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara:

Cu majoritate,

Admite in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila. In baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila, sanctiunea disciplinara constand in „suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni” pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. s) si art.99 lit.t) teza a II-a din acelasi act normativ. Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) teza a II-a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu majoritate, Din oficiu, reevalueaza masura suspendarii din functie a doamnei Coarna Cristina-judecator in cadrul Judecatoriei Braila, masura dispusa prin hotararea nr.6J din data de 22.02.2021 si pe cale de consecinta, dispune incetarea masurii suspendarii din functie incepand cu data de 24.05.2021.

Cu opinie separata in sensul admiterii in parte a actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit.s) si art.99 lit.t) teza I din acelasi act normativ si aplicarii sanctiunii disciplinare prevazute de art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare constand in 'excluderea din magistratura'.

Cu opinie separata in sensul mentinerii masurii suspendarii din functie dispuse anterior prin hotararea nr.6J din data de 22.02.2021.

Cu opinie separata in sensul admiterii in parte a actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila doar pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.s) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si aplicarii sanctiunii disciplinare prevazute de art.100 lit.a) din acelasi act normativ constand in 'avertisment'”.

Comentarii

# maxtor date 24 May 2021 21:42 +1

in motivare doamna judecatoare a spus asa:nu s-au format potere cetateneshti pe strazi,nimeni nu cauta sa-l linseze si in consecinta suspectul NU TREBUIE PROTEJAT IN AREST PREVENTIV!(vox populi vox dei;pana la condamnare ala are o prezumtie de nevinovatie;uite ca alte motive de arest preventiv NU S-AU GASIT!).doar n-au ajuns simple slugi ale procurorilor,-gata,mandat!.

# maxtor date 24 May 2021 21:44 +1

zilele astea suspendarea e buna(sau concediul maternal/paternal):nu mai ajung sa pretinda ca au fost in sedinte publice solemne!

# Sisu date 25 May 2021 18:50 0

Halal justitie!o opinie majoritara si doua opinii separate!Ce sa mai intelegi?Unde mai e claritatea si previzibilitatea solutiei?Nu mai e principiul ala ca cel cu parerea cea mai radicala(excluderea)se alatura parerii cea mai apropiata de a lui?

# maxtor date 26 May 2021 14:21 0

in context:"batranii" peste 65 de ani AU FOST ARESTATI LA DOMICILIU pentru "protectia lor",ne facem ca am uitat?!exact asa ceruse parchetu si mandatul de arestare preventiva-pentru "protejarea infractorului"!!!in privinta sedintelor publice solemne:cine s-a complacut a avut parte,cel care a tzipat nu a avut parte!si 7'500 de magistratzi rau intentzionati vor scapa pentru ca au avut de a face cu dobitoci sau cu avocatzii praduitori ai dobitocilor....daca nu-ti aperi PRIMUL DREPT, daca nu-ti ceri PRIMUL DREPT, daca nu-i DESFIZI atunci la ce te mai astepti?!intai le scotzi ochii, le legi mainile(LEGAL!), ii pui in genunchi si dupa aia nu au decat sa te judece!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.01.2023 – DNA pregateste artileria grea: cumpara Biblii si asteapta trei politicieni grei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva