18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEZVOLTAREA ROMANIEI - CCIR promoveaza oportunitati de dezvoltare economica la Forumul de Afaceri I3M: "Prin implementarea acestor proiecte, mediul de afaceri, cu sprijinul retelei camerelor de comert si impreuna cu guvernele din I3M ar putea contribui in mod substantial la realizarea obiectivelor strategice ale organizatiei”

Scris de: L.J. | pdf | print

8 September 2023 21:14
Vizualizari: 2316

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban (foto stanga), si secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi (foto dreapta), au participat joi, 7 septembrie 2023 la Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari (I3M), una dintre cele mai importante platforme de dialog si colaborare economica zonala.


"Forumul de afaceri, organizat de catre Guvernul Romaniei sub inaltul patronaj al presedintelui tarii, E.S. Klaus Johannis, a reunit reprezentantii celor 12 state membre, precum si ai statelor cu statut de invitat, asociat si candidat, corpul diplomatic strain acreditat la Bucuresti, reprezentanti ai organizatiilor si institutiilor din tara si strainatate, oameni de afaceri si experti”, anunta CCIR.

La masa discutiilor s-au asezat reprezentanti ai camerelor de comert din Cehia, Slovenia, Bulgaria, Lituania, Austria, Croatia si Romania, mesajul central transmis de catre aceste organizatii subliniind importanta restabilirii securitatii regionale, profund afectata de razboiul din Ucraina, in paralel cu consolidarea relatiilor de cooperare cu acest stat, in vederea sprijinului acordat in procesul de reconstructie dupa incheierea razboiului.
In acest context, factorii de decizie, expertii si antreprenorii care au participat la forum au reliefat importanta accelerarii implementarii celor 91 de proiecte de interconectare regionala din domeniile: energie, transport si digital, o viitoare infrastructura sustenabila si securitate energetica durabila fiind solutia rezilientei europene in fata agresivitatii expansioniste, nemascate, a Rusiei.


Initiativele Romaniei


"Succesul demersurilor initiate de membrii I3M poate fi asigurat prin sincronizarea ritmului de realizare a segmentelor nationale aferente fiecarui mare proiect regional. Mai ales in actualul context de securitate, devin importante initiativele Romaniei, prezentate si sustinute si de CCIR la ultima editie a summit-ului I3M de la Bucuresti din 2018, si anume, proiectul de infrastructura feroviara RAIL2SEA, care conecteaza portul Constanta de portul Gdansk, coridorul transeuropean, care va face legatura intre Marea Baltica, Marea Neagra si Marea Egee, precum si finalizarea proiectului BRUA – atat de necesar pentru securitatea energetica a regiunii. Prin implementarea acestor proiecte, mediul de afaceri, cu sprijinul retelei camerelor de comert si impreuna cu guvernele din I3M ar putea contribui in mod substantial la realizarea obiectivelor strategice ale organizatiei”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari este un angajament al Declaratiei Summitului Initiativei celor Trei Mari de la Varsovia din 2017 si isi propune cresterea conectivitatii si dezvoltarea economica in trei domenii principale (transport, energie, digital), in scopul crearii unei zone de stabilitate si prosperitate. Totodata, se urmareste stabilirea unei noi dinamici de cooperare intre tarile situate la granita de est a UE, pe axa Nord – Sud, care va conduce la o crestere economica zonala si va contribui la reducerea decalajelor economice in cadrul Uniunii Europene.
Initiativa celor Trei Mari (Baltica, Adriatica, Marea Neagra) a fost conceputa in anul 2015 ca o platforma politica flexibila, la nivel prezidential. Initiativa include 12 state membre ale UE situate intre Marea Adriatica, Marea Baltica si Marea Neagra (Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia).


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva