28 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV – Procedura solutionarii acuzatiei de plagiat a sefei DNA Laura Kovesi, dupa constituirea Comisiei de specialitate desemnata de CNATDCU. Desi Comisia a fost constituita de 11 zile, CNADTCU si Ministerul Educatiei evita sa anunte oficial numele membrilor sai, din ratiuni de autoprotectie. Cine poate face presiuni asupra membrilor Comisiei si cine poate influenta verdictul final? Daca va functiona, Comisia poate pune cruce carierei lui Kovesi in maximum 30 de zile

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 noiembrie 2016 19:09
Vizualizari: 36036

Mandatul Laurei Codruta Kovesi in fruntea celui mai temut parchet din Romania si poate chiar cariera sa de magistrat atarna de concluziile pe care Comisia de specialitate desemnata de CNATDCU le va face cu privire la suspiciunile de plagiat ale lucrarii de doctorat “Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal”, sustinuta de sefa DNA la Universitatea de Vest in anul 2011. In presa, au fost deja vehiculate numele celor care ar fi fost desemnati membrii ai Comisiei de specialitate care vor analiza lucrarea de doctorat, informatia nefiind insa confirmata oficial de vreun reprezentat al CNATDCU, dar nici negata. Alaturat acestor nume se aflau si precizarile Ministerului Educatiei, care a transmis ca vor tine la secret numele specialistilor in Drept desemnati sa analizeze lucrarea lui Kovesi pentru a evita orice fel de influente sau presiune asupra acestora. Pozitia Ministerului Educatiei, cat si tacerea CNATDCU sunt alarmante, daca tinem cont ca se pune in discutie posibilitatea ca membrii Comisiei de specialisti intocmita pentru a analiza lucrarea de doctorat a sefei DNA ar putea fi influentati sau chiar constransi sa se pronunte intr-un anume fel in raportul pe care urmeaza sa il intocmeasca. Situatia in cazul Comisiei de specialitate a CNATDCU este insa si mai grava de atat. Surse apropiate institutiei ne-au declarat ca desi comisia a fost intrunita in urma cu 11 zile, pana la acest moment documentele nu au fost accesate de membrii sai, fie din lipsa de “parola”, fie din alte motive.


Inregistrata in data de 13 octombrie 2016, sesizarea formulata de Mugur Ciuvica la CNATDCU in care reclama plagiatul comis de Laura Codruta Kovesi in teza de doctorat ar trebui sa fie solutionata definitiv, prin votul final al Consiliului General al CNATDCU. Acest eveniment ar putea avea pana la data de 15 decembrie 2016, daca am tine cont de prevederile Anexelor Ordinului nr. 3482/24.03.2016, care reglementeaza analizarea sesizarii la nivelul CNATDCU, si care stabilesc ca in 30 de zile de la momentul inregistrarii sesizarii ar trebui prezentat Raportul comun al membrilor Comisiei de specialitate. Din informatiile pe care le avem, pana la acest moment, membrii Comisiei nu doar ca nu sunt confirmati, dar nu au luat contact cu niciuna dintre probele anexate lucrarii.

Presedintele Comisiei de stiinte juridice a CNATDCU Mircea Bob: “Membrii Comisiei de specialitate nu se intrunesc niciodata”

Pentru a clarifica situatia, Lumeajustitiei.ro a stat de vorba cu presedintele Comisiei de Stiinte juridice din cadrul CNATDCU, prof.univ.dr. Mircea Bob, solicitand sa ne explice pe larg procedura ce trebuie urmata de membrii Comisiei de specialitate in analiza tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, precum si ulterior, pana la votul final dat de Consiliul General al CNATDCU:

Domnule profesor, la acest moment este formata Comisia de specialitate la nivelul CNATDCU care urmeaza sa analizeze lucrarea de doctorat a Laurei Codruta Kovesi?

Da. Comisia a fost constituita in data de 30 octombrie 2016 si cuprinde trei membri.

De ce nu sunt facute publice numele membrilor Comisiei?

Toate lucrarile analizate de membrii Comisiilor de specialitate au urmat acelasi parcurs. Nu a interesat niciodata numele membrilor Comisiei. Este vorba despre reputati profesori, decani care isi desfasoara simultan analizarii unei teze de doctorat si activitatea profesionala. Pentru un membru al Comisiei nu conteaza numele celui care a intocmit o lucrare de doctorat. Este o chestiune care tine de discretie si trebuie sa fie manifestata si fata de membrii acestor Comisii de specialitate.

Cum a fost aleasa componenta Comisiei de specialitate pentru analizarea tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi?

Este o procedura standard ce trebuie urmata. Comisia de stiinte juridice a CNATDCU, formata din 7 membri, strange propunerile venite din randul specialistilor, le analizeaza, le supune la vot, iar apoi, in functie de voturi sunt alesi membri Comisiilor.

Ce implicare are Ministerul Educatiei sau Guvernul in aceasta procedura?

Nicio implicare! Nu ministrul propune specialistii care urmeaza sa analizeze standardele de calitate si etica profesionala dintr-o lucrare de doctorat. Singura legatura cu Ministerul este data de comisia pe care fostul ministru al Educatiei, Adrian Curaj, a numit-o pentru verificarea plagiatelor din doctorate.

Cate propuneri au fost initial pentru aceasta Comisie?

Propuneri au fost multe, dar intr-un final am ajuns la un numar de 12 nume valide. Au fost cazuri cand profesorii cooptati s-au abtinut de la a fi parte dintr-o Comisie pentru ca au apreciat ca sunt incompatibili. Procedura prevede ca cei cooptati sa analizeze o teza de doctorat au posibilitatea de a consulta lucrarea si documentele depuse, iar apoi pot decide daca accepta sau nu sa faca parte din respectiva Comisie.

Este o activitate remunerata?

Nu, nu este o activitate remunerata.

Ce se intampla dupa inregistrarea sesizarii si dupa ce Comisia de specialitate a fost constituita?

Exista o platforma in care fiecare dintre acesti membri are acces la documentele despuse, respectiv sesizarea, lucrarea de doctorat “conform cu originalul” de la Bibiloteca Nationala, documente care vin sa justifice sesizarea formulata. In urma studierii si analizarii acestor documente, fiecare membru va intocmi un Raport individual, pe care ulterior il va supune analizei Comisiei din care face parte in vederea realizarii unui Raport comun. Acest Raport comun al Comisiei de specialitate va fi apoi transmis Comisiei de Stiinte juridice a CNATDCU, care il poate consulta si formula obiectiuni. Daca nu sunt formulate obiectiuni, atunci Raportul se considera avizat si merge catre presedintele Consiliului general al CNATDCU care va decide convocarea Consiliului general in vederea aprobarii sau respingerii propunerii comisiei de lucru, iar prin votul sau Consiliul decide mentinerea sau retragerea titlului de doctor.

Este adevarat ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a solicitat expres sa depuna inscrisuri si sa participe la sedintele in care se discuta Raportul Comisiei de specialisti privind teza sa de doctorat? Exista astfel de inscrisuri depuse? Va asista Laura Kovesi la sedintele de la CNATDCU?

Nimeni nu poate participa la aceasta procedura! Nu suntem intr-o instanta de judecata unde pot fi audiati martorii sau inculpatii. Procedura este clara si nu poate fi incalcata. Da, este adevarat ca domnia sa a transmis o serie de documente, insotite de opinia sa vis-a-vis de acest caz.

Cand se vor intalni membrii Comisiei de specialitate pentru a discuta aceasta lucrare?

Membrii Comisiei de specialitate nu se intrunesc niciodata, decat daca doresc expres. Avand platforma unde sunt toate documentele, membrii Comisiei pot accesa de acolo toate documentele, pot lucra pe acea platforma.

Comentarii

# Edelweiss date 10 noiembrie 2016 20:49 +21

EvZilei preia o știre de pe HotNews și dă numele celor 3 membri ai comisiei: „S-a aflat componența comisiei de specialitate desemnată de pentru a analiza teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța " ...” // http://www.evz.ro/cine-va-analiza-teza-de-doctorat-a-sefei-dna.html

# Cetateanul date 10 noiembrie 2016 22:02 +32

Daca asa stau lucrurile, Ciordutza Doctorutza trebuie sa isi cam stranga bulendrele si sa se cam care... 

# DOREL date 11 noiembrie 2016 07:35 +8

Te imbeti cu apa rece, mai drag, rezultatul e dinainte cunoscut ! Aaa.., daca ar fi dupa 20 ianuarie, poate ca ar fi existat o sansa sa aflam adevarul, pana atunci, OZU e clar, consemn obligatoriu: Alba ca Zapada ! Parerea mea ...

# Cetateanul date 12 noiembrie 2016 09:46 +3

Stiti ce este mai socant? Ca Lulutza si ai ei se luptau cu "plagiatorii" care, chipurile, nu faceau lucrari stiintifice prin puscarii. Chiar a deschis dosare pentru asta. Pai oamenii aia erau aruncati de ea prin beciuri, unii pe nedrept, si incercau sa faca tot ce puteau sa scape mai repede din iadul acela. Si macar ca citeau si copiau de pe la altii si tot era bine. Ea, in libertate, pentru onoruri si marire, a copiat cu nesimtire si nimeni nu ii face nimic: ramane in continuare in cea mai "smechera" functie, nici vorba de dosare deschise. Chiar  in halul asta a ajuns Romanica sa nu fie in stare sa "produca" un procuror normal la cap, neplagiator si fara "party - pris"- uri cu diversi politicieni? Unul care sa poata conduce onest si nepolitic DNA-ul? Chiar in halul asta e tara asta? Ca doar n-a ales-o nimeni in functia aia. I-au dat-o unii (ciolanis si sistemul) moca. Cumplite vremuri!

# alt candidat la BARONU MINCINOS date 12 noiembrie 2016 10:06 +1

Ambasadorul SUA denigrează GIP! Ambalînd șmecherește plagiatul LULUȚEI - „Daca exista vreo pata” - Mr K vrea să ne convingă de unde i se trage: „Ca procuror şef al DNA, a trimis la închisoare nişte oameni destul de puternici.” Plagiatul a fost dovedit din 2012 și nimeni din grupul GIP nu a fost răsplătit cu pîrnaie

# NOTA BENE date 11 noiembrie 2016 08:15 +7

Eroare grosolană! I se recunoaște dreptul celei mai iubite de a se război cu comisia secretă.

# Ciordutza date 11 noiembrie 2016 15:55 +7

Ciordutzei Doctorutzei ii cam tremura Kilotzii marca XXL si tresele de pe umar puse de Oprea. Hai cu dreptatea!

# nu era de Ko munca de jos date 12 noiembrie 2016 10:01 0

Acum 1 an, în Psychologies: „ascultam muzica populara, atunci cand lucram la Bruxelles”. Ce sau pe cine? A încasat în fiecare luna în care a stat la Bruxelles un salariu de aproximativ 3.600 de euro. Pe lângă indemnizație, statul român a mai cheltuit alți aproape 1800 de euro, reprezentînd cheltuielile cu transportul și chiria lunară pentru locuința procuroarei. În total, 32.562 euro. Ministerul Afacerilor Externe a refuzat sa comunice ce făcea, invocând caracterul clasificat al activității desfășurate de membrii misiunilor diplomatice. Sinceră, senora Julia a scris pe poza cu Ko&Mihnea Motoc: “golden exile”.

# DODI date 10 noiembrie 2016 23:27 +20

Mai sunt niște etape care trebuie parcurse. Suflând în iaurt, putem zice că totul depinde de coloana vertebrală a membrilor Comisiei de specialitate, a Comisiei de Știinte juridice a CNATDCU, a președintelui Consiliului general al CNATDCU și a membrilor Consiliului general. Nu trebuie să uităm că atunci când vrei să îngropi o chestiune arzătoare numești o ... comisie. Aici sunt trei așa că soluția va fi la anul (și la mulți ani). Poate după ce își va termina mandatul luluța. Că din partea fricosului de ciolanis nici o speranță.

# goguță date 11 noiembrie 2016 08:10 +7

Desigur UVT îl va susține pe fostul tezar Lascu. S-o găsi cineva isteț să interpreteze rezultatul verificării plagiatului în favoarea ex-miss Lascu :P :P :P

# interpretarea rezultatelor... în favoarea tezarului date 12 noiembrie 2016 09:56 0

Verdictul cu privire la acuzația de plagiat va fi dat după 10 noiembrie.  Reprezentanții Universității de Vest din Timișoara au verificat teza de doctorat a  Laurei Codruța Kovesi cu un soft anti-plagiat. Rezultatele urmează a fi interpretate de un specialist în drept penal, altul decât cel pe care-l are UVT, pentru că acesta este cel care a coordonat lucrarea șefei DNA.  http://www.dcnews.ro/kovesi-acuzata-de-plagiat-cand-va-fi-dat-verdictul_520796.html?

# ZIUA TRECE, LEAFA MERGE date 12 noiembrie 2016 09:44 0

Min. Educației a fost atenționat prin interpelarea din 7 sept. 2016 să verifice ce e cu plagiatul. Min. Educației s-a scremut să pună batista pe țambal cu o idee și aia fixă: sesizare însoțită de argumente. ATENTIE: „interpelarea adresata de un parlamentar unui membru al Guvernului are valentele unei sesizari”!!!

# Ionut date 11 noiembrie 2016 06:55 +8

"Desi Comisia a fost constituita de 11 zile, CNADTCU si Ministerul Educatiei EVITA sa anunte oficial numele membrilor sai, din ratiuni de AUTOPROTECTIE." RECUNOASTEREA OFICIALA A SECURITATII SI MAFIEI DIN ROMANIA.

# ZATARRA date 12 noiembrie 2016 09:49 +2

Lucrare secretizata,comisie secreta,sustinerea unui punct de vedere al Lulutei in fata comisiei...Baaaaa, cine o tine pe asta de lesa? Cum plm toti ceilalti acuzati de plagiat n.au avut,mai mult sau mai putin,ce sa comenteze si la asta trebuie sa se intruneasca O.N.U. ca sa.i dea rezolutie de plagiat sau nu?De ce e atat de ascunsa chestia asta?Ce atata secretomanie?Bai nene..franc in fata! E simplu.Este sau nu este?Si DA,sa fie sedinta publica daca se accepta accesul Lulutei pentru a sustine punctul de vedere.

# Vladimârrr...!!! date 11 noiembrie 2016 07:28 +14

N-am vrut sa ma bag din nou in seama, dar nu ma mai pot abtine. Iar se ia o masura care scoate un roman deasupra legii. Ce-a fost bun pentru Ponta, Toba, Pandele si alti romani, nu e bun pentru cea cu doua petechi de ***. Ei ii trebuie un tratament special! Toti fug de ea, ca dracu' de tamaie!! Pai fratilor, daca marii nostri 'telectuali universitari, care mai de care mai pro sau mai anti rector, mai pro sau mai contra decan, intra de frica sub masa cand e vorba sa-si dea cu parerea despre un fapt ca si demonstrat, ca nu cumva sa ..., ce sa mai zicem?! Si cand te candesti ca toti acesti maaari dascali in ale dreptului NE EDUCA COPII IN SPIRITUL LUPTEI CU ORICE RISC PENTRU DREAPTA DREPTATE, tocmai ei, niste SOBOLANI LASI SI FRICOSI, care sub dulama titlurilor si onorurilor stiintifice, privesc natang cum se duce dracu' justitia cu "erate", "rarinci", procese trucate, case furate, flote scufundate, telepatii ... si mai nou (sanchi nou) doctorate inchipuite. RUSINE SA LE FIE ...!

# mitica date 11 noiembrie 2016 08:32 +8

Mai repede nu se poate?

# Obs date 11 noiembrie 2016 09:01 +7

Problema de fond este tratamentul diferit din celelalte cazuri de suspiciuni de plagiat.

# O NOUA TENTATIVA DE MUSAMALIZARE date 12 noiembrie 2016 09:33 0

„situatia este insa extrem de confuza si este posibil sa asistam la o noua tentativa de musamalizare. In orice caz acesta a fost primul impuls. Sefa PNL bunaoara, Alina Gorghiu, a cautat in mod evident sa minimalizeze situatia afirmand ca autodenuntul lui Sebastian Ghita pare 'doar o cacealma'. Presedintele Klaus Iohannis a parut la randu-i extrem de incomodat de subiect, declarand ca gestul lui Sebastian Ghita este 'ciudat' si ca s-a produs 'din cauza campaniei electorale”, Deutsche Welle

# jurnalista amenințată date 12 noiembrie 2016 09:54 0

Că jurnalista ES a dovedit acu 1 an că teza lui TOBĂ (dar nu de carte) e plagiat, nu a deranjat pe nimeni. Legîndu-se de tezaru Lascăr - și-a dat foc la valiză.

# Vladimârrr...!!! date 11 noiembrie 2016 09:10 +11

N-am vrut sa ma bag din nou in seama, dar nu ma mai pot abtine. Iar se ia o masura care scoate un roman deasupra legii. Ce-a fost bun pentru Ponta, Toba, Pandele si alti romani, nu e bun pentru cea cu doua petechi de ***. Ei ii trebuie un tratament special! Toti fug de ea, ca dracu' de tamaie!! Pai fratilor, daca marii nostri 'telectuali universitari, care mai de care mai pro sau mai anti rector, mai pro sau mai contra decan, intra de frica sub masa cand e vorba sa-si dea cu parerea despre un fapt ca si demonstrat, ca nu cumva sa ..., ce sa mai zicem?! Si cand te candesti ca toti acesti maaari dascali in ale dreptului NE EDUCA COPII IN SPIRITUL LUPTEI CU ORICE RISC PENTRU DREAPTA DREPTATE, tocmai ei, niste SOBOLANI LASI SI FRICOSI, care sub dulama titlurilor si onorurilor stiintifice, privesc natang cum se duce dracu' justitia cu "erate", "rarinci", procese trucate, case furate, flote scufundate, telepatii ... si mai nou (sanchi nou) doctorate inchipuite. RUSINE SA LE FIE ...!

# miss Lascu plagiată de zor cu spor date 12 noiembrie 2016 09:59 0

„O mare parte dintre paragrafele despre care se susţine care le-am plagiat de la persoane care le-au scris în 2008-2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat încă din anul 2002. Persoanele despre care se spune că le-am plagiat şi am copiat din cartea lor m-au citat pe mine în cartea lor cu aceste articole apărute anterior", susţine procurorul general Kovesi.

# Ion date 11 noiembrie 2016 10:58 +7

Rusine Kovesi! Oare cum l-a convins pe Mateut sa nu zica nimic atat de mult timp? Poate stie Kovesi ceva despre Mateut? Si daca da, cat de onest l-a aparat Mateut pe Dan Voiculescu? Acum , incearca sa ”convinga” membrii comisiei de evaluare a tezei... poate apare un fost student care spune ca le-a dat mita 500 lei acum 7-8 ani ca sa ia un exemen ceva? Asta vrea sa le zica Kovesi?

# Carmina date 11 noiembrie 2016 12:59 +1

Dan Voiculescu iti spune ceva?

# MATEUT CEL INOCENT date 12 noiembrie 2016 09:24 0

Pe baza concluziilor formulate de Mateuț, Popescu & Boroi, Consiliul Național de Etică a elaborat raportul final, potrivit căruia Laura Codruța Kövesi nu a plagiat; în documentul respectiv se precizează clar că verdictul final al Consiliului s-a bazat pe expertiza tehnică de care, acum, Gheorghiţă Mateuț și Dumitra Popescu spun că nu au habar. https://pressone.ro/lepadarea-de-2012-oamenii-psd-care-au-judecat-tezele-lui-kovesi-si-a-lui-ponta/

# Edelweiss date 11 noiembrie 2016 11:49 +9

Cică-i mai sucită treaba decât pare. Comisia anunțată de CNATDCU este în fapt O A DOUA COMISIE, care va efectua verificări ÎN PARALEL cu o altă comisie, cea a UVT. Tulburătoare... soluționare a cererii de verificare a (ipo)tezei de doftoriță a Lulutzei. :eek:

# UVT face colecție de teze plagiate date 12 noiembrie 2016 09:51 0

Fost plutonier de armată și cârciumar, până la etatea de 50 de ani, Berlingher renunță brusc la ultima îndeletnicire, când descoperă deliciile învățatului. Se apucă de mâncat cărți pe pâine și, între anii 2000-2006, izbutește ceea ce n-a reușit nici măcar Einstein : să termine liceul, să absolve facultatea, ba să-și susțină și ia până și doctoratul. http://www.catavencii.ro/comisia-de-etica-a-universitatii-de-vest-din-timisoara-se-straduieste-sa-musamalizeze-un-doctorat-plagiat/

# paraschiva date 11 noiembrie 2016 15:53 0

Depinde foarte mult de interesele celor care analizeaza lucrarea !

# tristețe de premier date 12 noiembrie 2016 09:21 +1

Indicațiile s-au dat deja! Premierul, intrebat, in cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro, cum vede cele doua scandaluri in care este implicata Kovesi: acuzatiile de plagiat al tezei sale de doctorat si "cucuveaua mov". "Le vad cu tristete, pentru ca doamna Kovesi este o persoana angajata in a face ca o institutie, parte a sistemului judiciar, sa functioneze. O institutie care a obtinut si obtine rezultate. O persoana pe care o vad verticala si ferma in aplicarea unor principii si a unor valori. Ar fi pacat ca functionarea unei astfel de institutii sa fie afectata de atacuri la persoana, pe care unii, probabil in disperare de cauza, le pun in scena", 20 oct. 2016

# INTRANSIGENTU MINCINOS date 12 noiembrie 2016 09:30 +1

HER CIOLANNIS e interesat de perenitatea ăstei mlădițe :P . 13 oct. a.c. - Vă amintiţi, probabil, că, atunci când au apărut primele aşa-zise acuzaţii de la acest aşa-zis om de bine, eu m-am exprimat şi am spus că este un circ mediatic creat pentru campania electorală. Sunt, în continuare, de aceeaşi părere". Aiurea, minte ca de obicei: 3 oct. a.c. - ”Trebuie să fim intransigenţi. Cine a plagiat, pleacă.”

# monty21 date 11 noiembrie 2016 17:00 0

Einverstanden...Mr. Johannis??? Luluta Codruta ce merite deosebite ai adus Suediei ca sa capeti aceasta distinctie?? Ai adus servicii deosebite si USA si Hungarn, de sar toti in hei rup sa te ajute?? Recunoaste ca ai Plagiat si basta!!! Cati nu copiaza in Romania ??

# Mariana date 11 noiembrie 2016 17:09 +1

Pentru plagiatul lui Kövesi se se angajaza o armata intreaga?E bine si asa daca adevarul iese la iveala! Primul pas este ca nu i se permite sa participe la comisii!Ce tupeu pe doamna de fier a procuraturii! Dar nici macar pe Livia Stanciu nu o lasa sa intervina ?

# Unu date 11 noiembrie 2016 18:07 +1

Doamne, ce țară!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.06.2022 – S-a decis soarta lui Scutea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva