6 iunie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GURA DE OXIGEN PENTRU ECONOMIE – Proiect de lege PSD-ALDE-Pro Romania: „La cererea contribuabilului, se amana la plata asigurarile sociale aferente salariilor... Plata contributiei de asigurari sociale se va face esalonat... Pe perioada acordarii facilitatilor, salariatii beneficiaza de vechime in munca... Operatorii economici nu vor plati dobanzi sau penalitati de intarziere... La cererea beneficiarului, se amana 3 luni plata utilitatilor” (Documente)

Scris de: V.B. | pdf | print

23 martie 2020 17:34
Vizualizari: 2905

Opozitia ia o masura care ar fi trebuit deja implementata de catre guvernarea PNL: liderii PSD (Marcel Ciolacu), ALDE (Calin Popescu-Tariceanu) si Pro Romania (Victor Ponta) au elaborat luni, 23 martie 2020, un proiect de lege menit sa le acorde o serie de facilitati fiscale operatorilor economici, precum si persoanelor fizice lovite de restrangerea sau chiar de intreruperea activitatii pe durata starii de urgenta.Mutarea celor trei politicieni vine – asa cum a subliniat Ponta pe Facebook – in contextul in care guvernarea PNL nu a facut niciun gest in acest sens, desi a trecut o saptamana de la decretarea starii de urgenta de catre presedintele Klaus Iohannis.

Concret: legea, daca va fi votata, le va permite operatorilor economici sa ceara amanarea cu trei luni a platii asigurarilor sociale sau esalonarea lor. Cu o conditie: angajatorii sa pastreze contractele de munca existente la 1 martie timp de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Pe perioada in care angajatorii se vor bucura de facilitatile mentionate, salariatii vor beneficia de vechime in munca, se mai arata in initiativa de act normativ.

De asemenea, deopotriva persoanele juridice si cele fizice vor putea solicita amanarea cu trei luni a platii utilitatilor sau esalonarea acestora.

Mentionam ca la elaborarea proiectului au participat si senatorii Serban Nicolae (PSD) si Nicolae Banicioiu (Pro Romania), precum si fostul premier Sorin Grindeanu (actualul presedinte al ANCOM).

 


Iata mai intai mesajul lui Victor Ponta:


Avand in vedere faptul ca Guvernul NU a adoptat inca decizii legale concrete prin care oamenii aflati in izolare si firmele inchise sa primeasca un sprijin concret si clar - am decis sa actionam . #ACUM !

In numele colegilor din ProRomania am semnat alaturi de Marcel Ciolacu si Calin Popescu Tariceanu un proiect care a fost depus azi la Parlament!

Avem impreuna majoritatea necesara sa il adoptam rapid - dar daca Guvernul preia AZI acest proiect si il adopta ca Ordonanta de Urgenta ii voi felicita public !

Am anuntat deasemenea ca vom vota PENTRU proiectul deja depus in Parlament privind amanarea ratelor la banci ! Si aici trebuie actionat #ACUM

Fiecare zi pe care o pierdem in acest razboi va insemna distrugere economica, suferinte pentru oameni si pierderi ireparabile pentru dezvoltarea Romaniei !”

 Redam textul proiectului de lege (vezi facsimil 1):


Art. 1.

(1) La cererea contribuabilului, operator economic, se amana la plata contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020.

(2) La cererea contribuabilului operator economic, plata contributiei de asigurari sociale pentru aceste 3 luni se va face esalonat, in urmatoarele 12 luni ulterioare incetarii facilitatii instituite la lit. a), in proportie de 50% din volumul total scadent.

(3) Facilitatile prevazute la art. (1) si (2) se acorda sub conditia pastrarii valabilitatii contractelor de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 12 luni la intrarea in vigoare a prezentei legi.

(4) Pe perioada acordarii facilitatilor de la alin (1) si (2), salariatii beneficiaza de vechime in munca, iar contributiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat.

Art. 2.

La cererea contribuabilului, operator economic, se amana la plata contributia asiguratorie pentru munca aferenta veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 219 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020.

Art. 3.

Contribuabilii, operatori economici, nu vor plati dobanzi sau penalitati de intarziere pentru perioada cat timp plata contributiilor este amanata.

Art. 4.

(5) La cererea beneficiarului, persoane fizice si operatori economici, se amana la plata, pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilitati (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV) pentru toti beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul Romaniei.

(6) La expirarea perioadei de 3 luni mentionate la alin. (1), beneficiarii de servicii de utilitati vor plati sumele scadente, esalonat, pe o perioada de 12 luni de la expirarea perioadei, fara a li se percepe dobanzi si penalitati de intarziere.

(7) Furnizorii de servicii de utilitati vor esalona debitele restante fara a depasi raportul de 1/12 pe luna”.
Prezentam si expunerea de motive, asa cum apare pe pagina de Facebook a lui Marcel Ciolacu (vezi facsimil 2):


In prezent, presedintele Romaniei a instituit starea de urgenta pe intreg teritoriul tarii, prin Decretul nr. 195 din 16 martie 2020, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea nr. 212 din 16 martie 2020, pentru o perioada de 30 de zile. Decretarea starii de urgenta este rezultatul pandemiei determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivel global si, in special, la nivelul teritoriului statului roman.

In Romania, raspandirea virusului Covid-19 a evoluat rapid, actualmente fiind peste 300 de persoane infectate. Pentru stoparea raspandirii virusului, s-au luat o serie de masuri exceptionale, printre care amintim: suspendarea activitatii cu publicul a majoritatii institutillor publice; suspendarea activitatii de servire si consum a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, organizata de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, in spatiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locatiei; suspendarea tuturor activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de ingrijire personala, realizate in spatii inchise etc.

Proiectul de lege are in vedere situatia financiara dificila in care se afla multe gospodarii din Romania din cauza coronavirus. Astfel, Institutul National de Statistica arata ca lipsa resurselor financiare a determinat ca o mare parte a gospodariilor (39,8% din total, 43,7% din mediul urban si 36,3% din gospodariile din mediul rural) sa nu poata plati la timp pentru consumul utilitatilor.

Proiectul de lege are in vedere, in egala masura, deficitul de lichiditate cu care se confrunta companiile din Romania si ponderea ridicata a cheltuielilor cu utilitatile in total cheltuieli.

Constatam reducerea abrupta a activitatii economice si a incasarilor la nivelul companiilor din sectoarele economice afectate, golurile de lichiditate, ponderea mare a cheltuielilor cu contributiile sociale in total cheltuieli, mai ales la nivelul IMM. Astfel, se impune stimularea companiilor sa pastreze cat mai multe locuri de munca in aceasta perioada economica dificila, pentru a putea diminua impactul negativ asupra ocuparii, la nivel economic si social.

In acest context, propunerea legislativa urmareste acordarea unor facilitati angajatorilor si angajatilor pentru sustinerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activitatii ca urmare a implementarii masurilor amintite anterior.

Astfel, propunerea legislativa urmareste acordarea, la cerere, contribuabililor a unor facilitati care constau in amanarea, in anumite conditii, a platii contributiilor de asigurari sociale de stat si a contributiei asiguratorie pentru munca aferente veniturilor din salarii asimilate salariilor. De asemenea, pentru a veni in sprijinul contribuabililor, in aceasta perioada, se propune si amanarea platii serviciilor de utilitati, pentru o perioada de 3 luni”.

 


Comentarii

# Lulu date 23 martie 2020 17:47 0

Și cu ce bani se vor plăti datoriile sociale ... chiar eșalonate ... in situația in care s-au închis afacerile ? ... de unde vor scoate angajatorii banii ?

# Pintea date 23 martie 2020 19:53 +1

@la intrebarea Lulu Din conturile de afara? Din profitul anterior? E treaba statului sa se ingrijoreze pt mediul privat? Dar pt el insusi cand se ingrijoreaza? Ca mai are cateva companii, dar le-a pus cruce. Asta e, vine pandemia, fiecare se descurca cum poate, bogat si sarac. Avem atatia milionari cu masini de lux incat mi se pare jenanta aceasta cersetorie! Nu plangem de mila cetatenilor decedati, cat plangem profitul. Ar trebui sa se aplice regulile de la ajutorul social: daca ai rude salariate, animale sau pamant, nu se acordă. Asa si aici: daca patronul e superbogat, are masini scumpe, conturi doldora, sa dea banu angajatului care ii aduce profitul din care isi cumpara accesoriile. Altfel, e convenabil: declaram pandemia 2-3 ani si statele se indatoreaza ca sa sustina afaceristii. Sau altceva, mai bun: statul sa de fiecarui cetatean o suma de bani de 10.000 - 20.000 euro x mai mult, ca sa traiasca in criza, ar fi echitabil, nu? Cine plateste datoriile tarii? The citizen!

# Pintea date 23 martie 2020 19:58 +2

PSD se uni cu dusmanii: ALDE si Pro ăia au introdus motiune de cenzura impotriva guvernului Dancila, declansand dezastrul financiar de acum. Asa ca initiativele comune in prezent, ce credibilitate mai au? Iar PSD o fi in opozitie? Ca e mut!! Complet!

# ?????? date 24 martie 2020 21:24 0

@ Ăia de la ANRP au zis că la parlament au încălcat legea 24 din 2000 republicată , legea 500 din 2002 republicată, legea 69 din 2010 republicată,etc., prin modificarea legii 165/2013 despre restituiri și despăgubiri de la ANRP, ? Deci, opinați că acei contribuabili care nu au beneficiat și nu beneficiază de proprietățile confiscate ar trebui să depună declarații prin care să beneficieze de deduceri la impozitele plătite, ? g4media.ro ,,EXCLUSIV Cum a crescut presiunea pe buget după ce legea pe baza căreia se calculează despăgubirile acordate foștilor proprietari a fost modificată în Parlament. ANRP (...)" ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 146
    • VERDICTUL ZILEI - Este legala starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.06.2020 – Nu deschideti salile de fitness, ca o pierdem pe Chis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva