13 august 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JAF IN TOATA REGULA – Raport exploziv al Curtii de Conturi: Ministerul Sanatatii, acuzat ca a incalcat legea la achizitia de masti, combinezoane si viziere. Curtea de Conturi a descoperit preturi umflate chiar si de 12 ori. Ministerul Sanatatii a cumparat masti de la Unifarm cu un adaos comercial de 71%, cel practicat uzual de compania de stat fiind de 12,9%. Curtea a depistat dublarea contractului privind ajutorul umanitar pentru Republica Moldova (Document)

Scris de: V.B. | pdf | print

6 iulie 2020 15:17
Vizualizari: 3966

Directia Nationala Anticoruptie ar putea face un dosar stufos cu privire la achizitiile medicale facute de Ministerul Sanatatii sub pretextul combaterii pandemiei de coronavirus. Iar DNA nici macar nu ar trebui sa faca cine stie ce munca, intrucat are deja pe tava un material generos.Este vorba despre o ancheta a Curtii de Conturi realizata la Ministerul Sanatatii in perioada 2 iunie – 2 iulie 2020, vizand intervalul 15 martie – 15 mai 2020, in care ministri au fost intai Victor Costache (foto dreapta), apoi Nelu Tataru (foto stanga). Pe scurt, Curtea de Conturi – potrivit documentului publicat de Q Magazine luni, 6 iulie 2020 – a descoperit: preturi umflate de pana la 12 ori, adaos comercial in vanzarile Unifarm catre Ministerul Sanatatii de peste 5 ori mai mare decat cel practicat in mod uzual de catre compania nationala (de exemplu, 71% fata de 12,9%), precum si dublarea contractului privind ajutorul umanitar acordat de Romania Republicii Moldova. Este important de precizat ca unele nereguli dateaza inca dinainte de starea de urgenta.


Redam principalele pasaje din raportul Curtii de Conturi:


Nerespectarea in totalitate a prevederilor legale privind angajarea cheltuielilor aferente comenzilor de achizitii efectuate in perioada starii de urgenta in cazul unei achizitii de dezinfectanti pentru maini (cu o valoare de 4.641 lei) si a uneia de masti de protectie (cu o valoare de 20.706 lei). (...) Ministerul nu a intocmit angajamente bugetare globale/individuale vizate pentru control financiar preventiv propriu, documente prin care, potrivit prevederilor legale, se certifica existenta unor credite bugetare disponibile si se pun in rezerva (se blocheaza) creditele aferente unei cheltuieli, potrivit destinatiei prevazute in buget. (...) Nici inainte de perioada starii de urgenta entitatea nu a intocmit angajamente bugetare globale/individuale pentru achizitiile efectuate pe baza de comanda”.


Cu privire la Republica Moldova:


Analizand cele 3 contracte de furnizare (avand ca obiecte achizitia de medicamente, 10 izolete, 200.000 de masti chirurgicale, 500.000 de masti FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere de protectie, 5.000 de ochelari de protectie, aproximativ 40.000 de litri de alcool sanitar si 25.000 de kg de substante dezinfectante) incheiate cu C.N. UNIFARM S.A. (in valoare de aproximativ 16.247.000 lei) si S.C. STIMPEX S.A. (in valoare de aproximativ 250.000 lei), auditorii au constatat o serie de nereguli in ceea ce priveste desfasurarea cronologica a acestora, dupa cum urmeaza: documente emise / operatiuni efectuate inainte de semnarea si vizarea contractului pentru control financiar preventiv propriu, si, respectiv, inainte de vizarea pentru control financiar preventiv propriu a propunerilor de angajare a unui cheltuieli in limita creditelor de angajament si a angajamentului bugetar individual, contractele cu C.N. UNIFARM S.A. prezentate echipei de control a Curtii de Conturi prezentand modificari ale datei vizei de control financiar preventiv propriu. (...)

Desi contractele cu C.N. UNIFARM S.A. au fost incheiate si vizate CFP in data de 06.05.2020, produsele au fost predate de catre acesta in custodia IGSU cu o zi inainte (respectiv 05.05.2020), iar in cazul echipamentelor de protectie si substantelor dezinfectante, la data predarii acestora in custodie, procedura de achizitie nu a fost finalizata. (...)

Au fost semnalate neconcordante „in ceea ce priveste cantitatea / modul de prezentare a flacoanelor receptionate / livrate, in contract, factura, proces-verbal de receptie, document vama si proces-verbal de predare-primire aparand fie flacoane de 500 ml, fie flacoane de 1 litru. De asemenea, neconcordante exista si in ceea ce priveste datele, respectiv predarea in custodie catre IGSU in data de 05.05.2020 si receptia efectuata de Ministerul Sanatatii in data de 06.05.2020, deci dupa momentul predarii. (...)

Cu privire la cele 10 sisteme de izolare si transport al personalului contaminat (izolete), in urma controlului au rezultat atat neconcordante in ceea ce priveste data receptiei, unele documente precizand data de 05.05.2020, altele data de 06.05.2020, dar si diferente in ceea ce priveste componentele / PRETUL unitar al componentelor sistemului inscris in factura si, respectiv in oferta tehnica si financiara parte a contractului.

Spre exemplu, desi pretul unei structuri de sustinere / cadru metalic din oferta tehnica si financiara era de 800 lei, pretul achitat, conform facturii, a fost de 2.000 lei, rezultand o diferenta de 1.200 lei. De asemenea, desi pretul unui acumulator de rezerva din oferta tehnica si financiara era de 83,59 lei, pretul achitat, conform facturii, a fost de 1.000 lei, rezultand o DIFERENTA de 916,41 lei. (...)

Ministerul Sanatatii nu a urmarit exactitatea, realitatea si concordanta documentelor si operatiunilor aferente ajutorului umanitar destinat Republicii Moldova. (...)

Ar fi existat DOUA contracte in original, avand in vedere adnotarile persoanelor cu atributii care au semnat, dar si modificarea datei aferente controlului financiar preventiv propriu al companiei din 07.05.2020 in 06.05.2020. (...)

C.N. UNIFARM S.A. a procedat la vanzarea mastilor catre Ministerul Sanatatii cu un ADAOS COMERCIAL SUPERIOR, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de catre companie la comercializarea produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus in perioada 15.03 – 15.05.2020, suma de 2.875.160 lei reprezentand astfel diferenta intre valoarea de vanzare (8.475.000 lei, fara TVA) si valoarea care ar fi rezultat din aplicarea adasului comercial mediu practicat de C.N. UNIFARM S.A. in raport cu alti clienti (12,90% – 4.960.000 lei).


* Cititi aici intregul raport al Curtii de Conturi

Comentarii

# Cetateanul date 6 iulie 2020 15:51 -8

În alte spețe Curtea de Conturi trece cu vederea încălcări ale legii pentru care unii s-au dus la beci dar aici brusc, ce să vezi, întocmește ”rapoarte explozive”. Când treceți băi de nivelul de revizor cu creion chimic ... dupe ureche...sau dupe cum vă cântă unii și alții?

# Binel date 6 iulie 2020 23:26 +3

Sunt tari d-le, n-ai ce zice! Circu-i la nivel profesional, ca mai incolo, incoace. Pandemia ,,economica'' face ravagii si ,,baba se piaptana''. E adevarat ca visteria fiind goala n-ar avea cum sa ,,sprijine'' pierzatorii decat prin cateva zeci de miliarde imprumuturi externe. Vor veni si alea, ceva mai incolo, dar (ghinion!) pentru acoperirea salariilor bugetarilor. Asa ca o tin intr-un circ continuu de cateva luni. Sigur ca tot prostul isi da seama ca-i o fumigena ,,controlul curtii''. Ca de cand sunt la butoane au avut suficient timp sa-si planteze si-n curte ,,profesionisti'' loiali cauzei. Da' tre' sa bage spaima-n aia care nu-s din gasca astfel incat ori sa se inroleze ori sa nu bage botu-n borcanul cu miere.

# escu date 7 iulie 2020 09:33 +1

Costache și-o fi dat demisia când a văzut ce amploare ia afacerea, speriindu-se și dând bir cu fugiți? Atunci l-au cooptat la guvernare pe Tătaru, Busuioacă de Bohitin, băiat de salon, care nu s-a dat în lături de la șmenuri, inclusiv în familie.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Trebuie prelungita starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.08.2020 – Lui Portocala ii tremura nadragii de emotie. Minciuna si Hotescu ies la interval

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva