24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATORUL NU E MASINA DE APLICAT LEGI – Promovate la Inalta Curte, judecatoarele CAB Iulia Craiu si Marcela Marta Iacob au explicat cum trebuie sa arate un magistrat adevarat: “Omul nu trebuie sa vada o masina de aplicat legi, ci trebuie sa vada un judecator care il asculta, care ii intelege problema... Pentru a fi un judecator bun nu trebuie doar sa cunoastem legea si sa avem experienta, ci si sa avem capacitatea de empatie” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 April 2024 15:26
Vizualizari: 3416

Extrem de corecte ideile judecatoarelor Iulia Craiu (foto 1) si Marcela Marta Iacob (foto 2) de la Curtea de Apel Bucuresti, proaspat promovate la Inalta Curte, despre cum trebuie sa arate un magistrat. Extrem de corecte, dar oare cati dintre judecatori le respecta?


 

Lumea Justitiei publica in editia de astazi ultimele ultimele doua interviuri ale candidatilor care au reusit sa promoveze la Inalta Curte. Este vorba despre interviurile sustinute in fata Sectiei pentru judecatori a CSM de judecatoarele Iulia Craiu si Marcela Marta Iacob de la Curtea de Apel Bucuresti, promovate la Sectia a II-a civila a ICCJ.

Pe langa aspectele strict de procedura pe care le-au expus, cele doua judecatoare au facut si un tablou despre cum ar trebui sa arate un judecator. Astfel, atat Iulia Craiu, cat si Marcela Marta Iacob au insistat pe latura umana, explicand ca judecatorul nu este o masina de aplicat legi si nici nu poate fi un magistrat bun daca nu da dovada de empatie.


Iata opinia judecatoarei Iulia Craiu despre cum trebuie sa fie un judecator:


“Un judecator este independent, dar nu este suficient ca eu sa fiu independenta, dar trebuie sa se si vada aceasta independenta, sa fie perceputa de public. Perceptia publicului se construieste, daca discutam la nivel individual, in fata omului care vine in fata mea, in sala de judecata. Omul acela nu trebuie sa vada o masina de aplicat legi, ci trebuie sa vada un judecator care il asculta, care ii intelege problema, este dispus sa administreze probe, iar mai apoi sa pronunte o hotarare astfel cum interpreteaza probatoriul si in aplicarea dispozitiilor legale, hotarare care nu trebuie sa vina foarte tarziu”.


Iata opinia judecatoarei Marcela Marta Iacob despre cum trebuie sa fie un judecator:


Credinta mea e ca pentru a fi un judecator bun nu trebuie doar sa cunoastem legea si sa avem experienta, ci si sa avem capacitatea de empatie. Nu cred ca un judecator poate sa inteleaga situatia dintr-un dosar daca nu e capabil de empatia. Asta cumva ne faciliteaza inclusiv interpretarea si aplicarea legii, la acest lucru m-am referit. Nu ma refer la partea de subiectivism sau de mila, dar a intelege situatiile concrete, de fapt, cred ca este important pentru legalitatea si justetea solutiei pronuntate intr-un dosar”.


Prezentam interviul sustinut de judecatoarea Iulia Craiu:

 Prezentam interviul sustinut de judecatoarea Marcela Marta Iacob:

 


Comentarii

# Vechimea nu mai este de 18 ani la ICCJ? date 2 April 2024 23:42 0

Doamna judecator Craiu are vechimea necesara?

# maxtor date 3 April 2024 01:51 +1

da,da:gargara de buna calitate,"Omul acela nu trebuie sa vada o masina de adus farfurii cu mancare ci..."

# Gum date 3 April 2024 11:02 +5

Sa mestece guma in timpul sedintei. Empatia este ceva ......la magistrati...pfuii...Te doare capul.

# Cum au promovat daca nu au vechimea necesara? date 3 April 2024 14:27 +1

Art 108 din Legea 303/2022. Au nevoie de 18 ani vechime, iar perioada cât au fost auditori nu se ia în calcul. Au decret din 2009, iar stagiatura au inceput-o în 2007. Cum exact au 18 ani vechime?

# Opincă date 3 April 2024 21:40 +1

Înalta Curte se cheamă „înaltă” tocmai pentru că e un simbol al autorității, e distantă, e deasupra departamentului de relații cu clienții. Or domnișoarele acestea sunt empatice și plăcute la înfățișare, dar chiar nu e cazul să transforme o „Înaltă curte” într-o „Empatică curte”. Mamăă... zici că e concurs de compuneri la educație civică. E bună asta cu judecătorul empatic, care iti plinge de milă inainte să te trimită la zăbrele. Cum s-ar chema în SUA, Empathic Court of United States.

# Liviu date 4 April 2024 23:03 0

Dacă acesta e un interviu de excepție, ne facem de ras. Și un student poate vorbi mai bine. Empatia e buna la scara blocului, în sala de judecata se verifica probe... Adevărul este ca ambele persoane sunt montate acolo cu relații. Verificați originile lor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva