8 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LUNEA DE FOC – In aceeasi zi, doua completuri de 5 de la ICCJ au solutionat definitiv patru dosare disciplinare. Inalta Curte a decis continuarea judecatii disciplinare fata de procuroarea Marioara Sandu de la PJ Timisoara, pe care Sectia pentru procurori a CSM o scapase pe procedura. ICCJ a mentinut alte trei sanctiuni pentru intarzieri la motivari: avertisment pentru judecatoarea CAB Veronica Galis si taieri de salariu pentru magistratele-asistente Felicia Chesculescu si Silvia Toma (Minutele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

27 September 2022 17:03
Vizualizari: 3428

Luni, 26 septembrie 2022, a fost o zi neobisnuit de incarcata la Inalta Curte de Casatie si Justitie in materie de dosare disciplinare. Doua Completuri de 5 judecatori au solutionat definitiv patru astfel de cauze: una pe procedura, iar celelalte trei pe fond.Este vorba pe de o parte despre completul format din magistratii supremi Eugenia Puscasiu (foto dreapta), Adrian Remus Ghiculescu, Maria Hrudei, Simona Lala Cristescu si Veronica Magdalena Danaila, iar de cealalta parte despre completul alcatuit din presedinta Inaltei Curti Corina Corbu (foto stanga) si judecatorii ICCJ Florentina Dinu, Denisa Livia Baldean, Cosmin Horia Mihaianu si Ileana-Izabela Dolache-Bogdan.

In primul rand, in ceea ce o priveste pe procuroarea Marioara Sandu de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, completul judecatoarei Puscasiu a admis recursul Inspectiei Judiciare si a anulat incercarea din 21 decembrie 2021 a Sectiei pentru procurori in materie disciplinara din CSM de a ingropa dosarul pe procedura, invocand din oficiu exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare (click aici pentru a citi). Respingand aceasta exceptie, Inalta Curte a dispus continuarea judecatii.


Speta are in vedere urmatoarele abateri disciplinare (prevazute de art. 99 din din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor):


- c): atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii;

- f): refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu;

- k) teza a II-a: absente nemotivate de la serviciu care afecteaza in mod direct activitatea parchetului;

- m): nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente.

 

Celelalte trei cauze disciplinare s-au soldat cu mentinerea sanctiunilor dispuse de catre sectiile CSM – intamplator, pentru aceeasi sanctiune disciplinara: neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege (art. 99 lit. r teza I din Legea 303/2004). Astfel, completul sefei ICCJ Corina Corbu a respins recursul judecatoarei Veronica Adriana Galis de la Curtea de Apel Bucuresti impotriva avertismentului primit la 6 octombrie 2021 din partea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara (click aici pentru a citi).

Ultimele doua dosare disciplinare se refera la mentinerea sanctiunilor disciplinare pentru doua magistrate-asistente de la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Felicia Chesculescu si Silvia Valentina Toma. Este vorba despre taierea cu 15% a salariului in cazul fiecaruia – timp de 2 luni la Chesculescu, respectiv pe o durata de o luna la Toma (click aici pentru a citi). Dosarul Feliciei Chesculescu a fost solutionat de catre completul Eugeniei Puscasiu, iar cel al Silviei Toma – de catre completul Corinei Corbu.


Redam toate cele patru minute:


I. decizia nr. 172/2022 din dosarul nr. 410/1/2022 (Marioara Sandu):


Admite recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva hotararii nr. 16P din 21 decembrie 2021 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori in materie disciplinara, in dosarul nr. 5/P/2021. Caseaza hotararea atacata. Respinge exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 1927/B/18.06.2019 data in lucrarea nr. 19-412 la 18 iunie 2019. Trimite cauza Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii pentru continuarea judecatii in dosarul nr. 5/P/2021.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 26 septembrie 2022”;


II. decizia nr. 184/2022 din dosarul nr. 775/1/2022 (Adriana Galis):


Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Galis Adriana Veronica impotriva Hotararii nr.15J din 6 octombrie 2021, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 5/J/2021.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 26 septembrie 2022”;


III. decizia nr. 166/2022 din dosarul nr. 777/1/2022 (Felicia Chesculescu):


Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Chesculescu Felicia impotriva Hotararii nr. 20J din 17 noiembrie 2021 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 12/J/2021.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 12 septembrie 2022”;


IV. decizia nr. 185/2022 din dosarul nr. 779/1/2022 (Silvia Toma):


Respinge ca nefondat recursul declarat de Toma Silvia Valentina impotriva Hotararii nr. 24J din 17 noiembrie 2021, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, in dosarul nr. 23/J/2021.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 26 septembrie 2022”.

Comentarii

# DODI date 27 September 2022 18:10 +44

Curios lucru cum ICCJ sancționează pe magistrații cu întârzieri la motivări iar ICCJ deține recordul la așa ceva. Când pui lupul paznic la stână la ce te poți aștepta? La dreptate făcută pentru căței sau la excepții pentru dulăi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva