16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOUA LEGE BIG BROTHER OMOARA PRESA – Clubul de Presa, semnal de alarma privind Legea securitatii cibernetice: „Atenteaza grav la libertatea de expresie. Obliga ziaristii sa raporteze orice incident electronic, sa puna la dispozitia SRI dispozitivele. Pune capat confidentialitatii surselor... Restrange sever posibilitatea jurnalistilor de a informa cetatenii... Un serviciu secret militarizat dobandeste o putere nemaiintalnita in UE sau NATO”. Se asteapta decizia CCR

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

16 February 2023 13:18
Vizualizari: 4711

Regimul Iohannis-Ciuca (foto 1) va omori pur si simplu presa in cazul in care cea mai recenta lege Big Brother va intra in vigoare, avertizeaza Clubul de Presa, condus de jurnalistul Sorin Rosca Stanescu (foto 2). Este vorba despre Legea securitatii cibernetice, initiata de guvernul Nicolae Ciuca si trecuta in mai putin de o saptamana prin ambele camere ale Parlamentului in luna decembrie, cand romanii erau ocupati cu sabatorile.Practic, proiectul actului normativ face serviciile secrete stapane peste calculatoarele si comunicatiile de pe Internet ale romanilor. Si nu vorbim doar despre SRI, ci si despre STS, SIE si SPP.

Nici mass media nu vor scapa de sub monitorizarea serviciilor secrete, jurnalistii urmand a fi obligati sa dea raportul in fata SRI. Acest fapt a determinat Clubul de Presa sa atraga atentia ca in felul acesta jurnalistii nu-si vor mai putea proteja sursele si, pe cale de consecinta, nici sa informeze cetatenii in mod corect si prompt.


Legea a trecut prin Parlament ca prin branza. Ultima speranta: CCR


Inainte de a va lasa sa cititi comunicatul Clubului de Presa, mentionam ca proiectul Legii securitatii cibernetice – initiat de Guvernul Ciuca – a trecut prin Legislativ in nu mai mult de sase zile: la 15 decembrie 2022 a fost depus la Camera Deputatilor, la 19 decembrie a primit avize si raport de la toate comisiile, iar in aceeasi zi a fost adoptat de plen cu 180 de voturi „pentru”, 39 „impotriva” si 47 de abtineri. Cele mai multe optiuni nefavorabile au fost exprimate de deputati USR, iar cele mai multe abtineri – de deputati ai AUR si ai partidului Forta Dreptei (fosti PNL-isti condusi de Ludovic Orban).

In aceeasi zi, initiativa de act normativ a fost depusa la Senat, primind toate avizele si raportul comisiilor in 20 decembrie si adoptata de plen in 21 decembrie. Au fost exprimate 80 de voturi „pro”, 29 „contra” si 3 abtineri. Spre deosebire de Camera Deputatilor, AUR s-a opus, la fel ca USR.

Intre timp, proiectul a fost atacat la Curtea Constitutionala a Romaniei atat de parlamentarii USR si FD, cat si de catre Avocatul Poporului. Miercuri, 15 februarie 2023, CCR a amanat pentru 28 februarie discutarea celor doua obiectii de neconstitutionalitate.

In acest context, Clubul de Presa face apel atat la CCR, sa declare legea neconstitutionala, cat si la organizatiile care lupta pentru libertatea presei (deopotriva din Romania si din lume), sa ia atitudine fata de acest abuz legislativ.


Iata comunicatul Clubului de Presa:


Clubul de Presa reclama un grav atentat

Initatorii Clubului de Presa semnaleaza opiniei publice interne si externe faptul ca, in Romania, un nou act normativ, intitulat legea securitatii cibernetice, atenteaza in mod grav la libertatea de expresie.

Obligand casele de presa din toate mediile, precum si ziaristii independenti sau membri ai unor redactii sa raporteze in termen de 48 de ore orice incident electronic, incidentele nefiind definite in mod clar in actul normativ, si sa puna la dispozitia Serviciului Roman de Informatii dispozitivele respective, laptopuri, telefoane etc., sub sanctiuni extrem de severe, legea pune practic capat confidentialitatii surselor de informare. Surse care nu mai pot fi astfel protejate asa cum este prevazut in orice cod deontologic. Atragem atentia ca acest act normativ este de natura sa restranga sever posibilitatea jurnalistilor de a-i informa corect si promt pe cetateni si, in consecinta, atentatul ii vizeaza in egala masura si pe acestia din urma. Pe de alta parte, un serviciu secret militarizat, SRI, dobandeste o putere nemaiintalnita in niciun stat UE sau NATO.

Cerem Curtii Constitutionale ca, de urgenta, sa declare neconform cu Legea Fundamentala acest act normativ. Solicitam tuturor organizatiilor din Romania si din lume care lupta pentru libertatea presei sa reactioneze”.

Comentarii

# chimjong doi date 16 February 2023 17:16 +5

Adica s-a dus lumea si a votat un parlament de scelerati de dreapta aliati cu gloabe obediente de stanga? Nu pot sa cred asa ceva. Sunt niste oameni normali, fara urma de creier, este adevarat, dar tot ce fac ei acolo, pe langa faptul ca-si imbogatesc familiile prin coruptie si trafic de influenta, este sa ne protejeze pe noi, cetatenii care-i platim. Haitele de securisti, pe care de asemenea ii platim, vor sa cenzureze presa doar in folosul nostru si pentru binele umanitatii in general, nicidecum ca o forma de cenzura gen corea de nord sau cumva controlul informatiei in favoarea mafiei internationale de care apartin. Deci, sa nu ne panicam.

# Sebastian Trica date 16 February 2023 23:04 +3

Care ,,presa'' Nenicule? intreaba un octogenar hatru. Ca pana si cel mai parlit analfabet functional (plin de diplome, se intelege) s-a dumirit, mai ales in ultimii ani, ca, pas cu pas, s-au transformat toate in Scanteia. Nu tre' plecat pe fenta cand mai e cate una razleata care mai ,,combate'', ca daca esti un pic mai atent la tot ce publica te prinzi repede ca-s ,,paie de intretinut valvataia''.

# stan date 17 February 2023 05:06 +2

Ce păzesc patriotii de la AUR? De ce nu a atacat Simion aceasta lege securista la CCR?

# Zozo date 18 February 2023 07:17 0

Noaptea mintii..... Supertotalitarism, anii '80 au fost o joaca.... Sclavagism...

# hAUR + Pro Romania = LOVE date 20 February 2023 11:31 0

George Simion, presedintele AUR, a sustinut in repetate randuri ca lupta cu vechea clasa politica, cu „sistemul” reprezentat de acesta. Cu toate acestea, Simion a avut vineri o intalnire intr-un restaurant din Capitala cu Victor Ponta, un reprezentant de seama al acestui „sistem”. Simion avea in mana o agenda in care isi notase ce i-a spus fostul presedinte PSD. Or fi discutat despre Big Brother?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva