3 iulie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NU LASATI PRESA SA MOARA – Adrian Sarbu ii propune premierului Ludovic Orban 5 masuri pentru salvarea jurnalistilor dupa criza coronavirusului: „Campanii de informare care sa asigure comenzi de advertising... Campanii de informare coordonate de profesionisti in comunicare, prin care sa se ofere sprijin psihologic in masa... Coplata pentru salarii din fondul de somaj... Garantii bancare specifice de 20 milioane euro... Suspendarea platilor catre creditori pentru companiile media in insolventa”

Scris de: V.B. | pdf | print

25 martie 2020 16:18
Vizualizari: 1670

Presa se numara printre domeniile care risca sa fie devastate de criza economica de dupa pandemia coronavirusului, iar statul roman trebuie sa actioneze rapid pentru salvarea domeniului. In acest sens, omul de afaceri si patronul Mediafax Adrian Sarbu (foto) i-a propus premierului Ludovic Orban marti, 24 martie 2020, cinci masuri pentru ca socul economic sa nu loveasca chiar atat de puternic mass media.Aceste masuri se refera in principal la asigurarea unor fonduri de publicitate pentru presa (similare celor din campaniile electorale), astfel incat institutiile media sa poata derula campanii de informare si de linistire a populatiei. De asemenea, si publicul larg poate contribui la astfel de campanii, prin subscriptii publice (ceea ce in engleza se numeste „soft funds” sau „crowdfunding”).

In ceea ce priveste salariile jurnalistilor si nu numai ale lor, ar trebui sa fie instituita o coplata din fondul de somaj, adauga Sarbu. De asemenea, patronul Mediafax propune instituirea de garantii bancare specifice pentru industrie, in valoare de 20 de milioane de euro.

Nu in ultimul rand, Adrian Sarbu ii solicita prim-ministrului Orban suspendarea cel putin pana la sfarsitul anului 2020 a platilor catre creditorii firmelor media aflate in insolventa.


Iata scrisoarea lui Adrian Sarbu catre Ludovic Orban (vezi facsimil):


Stimate Domnule Prim-Ministru,

Ca om politic de inalta responsabilitate sunt convins ca intelegeti rolul fundamental al presei si al mass media profesioniste in perioada unei crize fara precedent. Ele sunt canalul esential al comunicarii guvernamentale, promovarii si urmaririi respectarii legilor si indeplinirii responsabilitatilor sociale, sensibilizarea si implicarea cetatenilor, devoalarea si amendarea "fake news". Nu in ultimul rand, ele vegheaza la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului.

Asa cum v-am spus in repetate randuri, criza si declansarea starii de urgenta au avut drept efect si reducerea drastica a veniturilor pe care institutiile de presa si mass media le obtin, in primul rand, din publicitate.

In calitate de antreprenor media, creator al celor mai importante institutii de profil din Romania (Pro TV, Ziarul Financiar, Mediafax), fondator – alaturi de Ion Cristoiu si Marius Tuca – al Asociatiei lumalistice Media Pro, va propun cateva solutii rapide si care ar putea fl implementate in timp util – fiind la dispozitia Domniei voastre – care ar asigura salvgardarea unui domeniu esential pentru interesul public:

1. initierea si derularea de campanii guvernamentale de informare, similar cu cele derulate in campaniile electorale, care sa asigure comenzi de advertising si evenimente virtuale;

2. infiintarea unor scheme "soft funds" prin care sa se acopere costul unor campanii de informare coordonate de profesionisti in comunicare, prin intermediul carora sa se ofere sprijin psihologic "in masa" catre populatie;

3. asigurarea coplatii pentru salariile resursei umane din fondul de somaj (tinand cont de faptul ca numai costurile cu salariile ale institutiilor de presa si mass media sunt de aprox 5 milioane de Euro pe luna);

4. instituirea de garantii bancare specifice pentru industrie, pentru capital de lucru – 20 mil EUR;

5. pentru companiile care activeaza in domeniul presei si care se afla in reorganizare sau insolventa, suspendarea efectuarii platilor catre creditori in temeiul planurilor de reorganizare cel putin pana la sfarsitul anului, astfel incat sa se asigure o perioada post-criza care sa permita reintrarea in conditiile de functionalitate care sa permita realizarea de venituri.

Avand convingerea ca intelegeti pe deplin nevoia sustinerii acestei industrii esentiale pentru continuarea functionarii statului,

Va multumesc,

Adrian Sarbu”


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 153
    • VERDICTUL ZILEI - Trebuie prelungita starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 2.07.2020 – Doamna Margareta umbla cu vrajeli vestejite

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva