5 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TRAGEDIA AVIATICA DIN APUSENI – Procurorul de caz, gen. Gigi Cosneanu de la PICCJ, a inceput urmarirea penala pe noi infractiuni: neglijenta in serviciu, nerespectarea masurilor de securitate si sanatate in munca si incalcarea indatoririlor de serviciu de catre personalul aeronautic civil. Vor fi audiati ministri si sefii unor institutii responsabile de operatiunea de cautare si salvare, noile infractiuni fiind pedepsite de Codul aerian chiar si cu detentie pe viata

Scris de: Adina A. STANCU | pdf | print

19 February 2014 15:51
Vizualizari: 7279

Anchetarea cauzelor tragediei aviatice din 20 ianuarie 2014, din Muntii Apuseni, in urma careia si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si tanara Aurelia Ion, se afla inca la debut, intrucat Sectia Parchetelor Militare, care a preluat cauza prin declinare de competenta de la Parchetul Curtii de Apel Alba, are multe acte procedurale de realizat. Ancheta a fost extinsa de procurorul de caz, gen. Gigi Cosneanu, fiind dispusa inceperea urmaririi penale in rem si pentru infractiunile de neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, precum si pentru incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu.


Parchetul General a transmis un comunicat privind incepere a urmaririi penale pe aceste noi infractiuni care se raporteaza la articole din Codul aerian, unde sunt prevazute pedepse destul de aspre, in care se poate ajunge, in cazul stabilirii unor vinovatii, si la 25 de ani de detentie si interzicerea unor drepturi.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, in 19.02.2014, ca in continuarea cercetarilor privind catastrofa aviatica din Apuseni, Sectia Parchetelor Militare a dispus in urma cu doua zile, prin ordonanta, inceperea urmaririi penale si pentru infractiunile de neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca (articolul 349 din Codul penal) si de nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca (articolul 350 din Codul penal), precum si pentru infractiunea prevazuta de articolul 98 raportat la articolul 110 din Codul aerian.

Potrivit articolului 98 din Codul aerian, incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu sau neindeplinirea lor, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului, se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani. Totusi, urmarirea penala fiind inceputa de procurorii militari prin raportare a art.98 la articolul 110 din acelasi act normativ, care stabileste ca, daca faptele au avut ca urmare decesul uneia sau al mai multor persoane, pedeapsa este detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
In ce priveste
infractiunile de neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, Codul penal prevede pedepse cuprinse intre sase luni si trei ani de inchisoare sau amenda.

Dua cum se stie, in 11 februarie, procurorii Sectiei Parchetelor Militare dispusesera, prin ordonanta, inceperea urmaririi penale pentru comiterea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu, in cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie. PICCJ preciza, la data preluari dosarului, ca procurorii vor audia persoanele cu atributii in pregatirea si coordonarea zborului aeronavei YR-BNP, tip BN2, precum si pe cele care au coordonat operatiunile de alarmare, localizare, cautare si salvare a victimelor catastrofei aviatice. CIAS se ocupa la aceasta ora de investigarea cauzelor care, din punct de vedere tehnic, au condus de tragedia aviatica din Apuseni.

Din datele pe care le detinem, in cadrul anchetei extinse se vor realiza si expertize noi privitoare la cauzele deceselor pilotului Adrian Iovan si a tinerei Aurelia Ion, la Comisia Superioara de Expertiza Medico-legala din cadrul INML.

* Cititi aici Codul aerian al Romaniei

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 19 February 2014 18:49 +3

cind o sa se inceapa urmarirea penala si impotriva procurorilor care au DISTRUS IN MOD INTENTIONAT SCENA ACCIDENTULUI CA SA NU SE POATA CONSTATA CONDITIILE TEHNICE ALE APARATULUI????!!!!! CIND SE INCEPE ANCHETA IMPOTRIVA CELUI DE LA ROMATSA PE BAZA PROPRIEI LUI MARTURISIRI CA A DISPUS UNUI NEAUTAORIZAT SA TAIE CABLURILE ELECTRICE SI CARE A DISTRUS SI ANTENA EMITATORULUI. cele de mai sus nu/s lucruri de gluma sint fapte care duc la ,,SABOTAJ PENTRU AFLAREA ADEVARULUI,,cel de la romatsa demult era arestat in orice tara unde investigarea unui accident aviatic se face serios si profesionist.de asta romania este pe lista neagra a companiilor de aviatie,aduceti/va aminte de aia cu masina neanuntata pe pista peste care a dat avionul,sau de cazul avionului care a dat peste un cal pe pista.companiile aviatice si/au trimis informari peste ele,la un moment dat dupa ce cazurile au fost pe lista de WARNING multe companii au fost pe punctul sa/si intrerupa cursele spre romania

# unul din lumea cea mare date 19 February 2014 18:53 +1

erata se citeste,,companiile aviatice si/au trimis informari INTRE ELE,,

# unul din lumea cea mare date 20 February 2014 14:55 -1

erata se citeste ,, masina neanuntata care a dat peste mine,,. se citeste ,, calul care galopa pe strada si a dat peste mine,,. se citeste ,, unul neautorizat mi/a taiat medicamentele si acum delirez,,.se citeste,, in curand o sa incep urmarirea penala impotriva mea pentru abuz de prostie,,.

# DOREL date 20 February 2014 09:59 0

Ca se intampla ? Pai, daca Gigi Cosneanu asa a inceput, deci se cheama ca a inceput bine ! Parerea mea ...   

# meda date 20 February 2014 11:57 0

oporul uita repede orice lucrur grav, s epanseaza cu cancanisme si cu alte cele...asta e cetateanul roman, turmentat in general, nu numai la alegeri. pacat de oamenii care mor...

# o pensionara date 22 February 2014 17:00 0

imi vina sa rad........ati vazut raportul CIAS-ului?gata ......au gasit vinovatul ......E .....vremea urata si ninsoarea.......se poate clasa.....sa mai treaca putin emotia asta colectiva si pe urma gata.....asa s-a intamplat si la balotesti......

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.12.2023 – Iata viitorii sefi ai CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva