2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LEGEA VACCINARII OBLIGATORII – Iata noul proiect al Legii privind vaccinarea persoanelor in Romania. Deputatii au eliminat prevederile dictatoriale, care interziceau refuzul vaccinarii si ii lasau pe romani fara aparare impotriva abuzurilor: “Atat timp cat vor exista efecte adverse si numeroase cazuri de copii afectati de vaccinare, pozitionarea parintilor impotriva vaccinarii ramane o optiune justificata“. Vaccinarea obligatorie este o dementa (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

6 mai 2020 16:05
Vizualizari: 16750

Plenul Camerei Deputatilor are ocazia istorica de a vota o lege a vaccinarii curatata de prevederile fundamentaliste, care practic ii legau la maini pe romani in fata vointei Guvernului. Caci vaccinarea obligatorie este o dementa.La data de 3 martie 2020, cu 17 voturi „pentru”, unul „impotriva” si o abtinere, Comisia pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor a emis un raport favorabil proiectului Legii privind vaccinarea persoanelor in Romania (Pl-x nr. 399/2017), comisia propunandu-i astfel plenului Camerei sa voteze initiativa de act normativ. Dupa cum puteti citi mai jos, principalele amendamente aduse proiectului au fost gandite sa ii protejeze pe copii si pe parintii acestora de vointa discretionara a statului si sa le dea posibilitatea de a primi despagubiri in cazul in care se vor confrunta cu reactii adverse cauzate de vaccinuri. In total, Comisia pentru sanatate a adoptat 87 de amendamente.

Anterior, la 23 octombrie 2017, proiectul a fost votat de catre Senat in cvasi-unanimitate: 99 de optiuni „pentru”, ale tuturor partidelor, niciun vot impotriva si o singura abtinere, a senatorului PSD Eugen Teodorovici.


Momentan, proiectul asteapta sa fie trimis la votul in plen, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor nestabilind inca vreun termen in acest sens.

Mentionam ca proiectul a fost inceput de catre guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu si finalizat pe vremea succesorului acestuia, Mihai Tudose.

Altfel, Lumea Justitiei solicita introducerea unor prevederi care sa oblige firmele producatoare de vaccinuri la plata unor despagubiri consistente romanilor afectati de efectele adverse ale vaccinurilor. Consideram ca o suma de ordinul milioanelor de euro ar fi rezonabila. In acest sens, amintim ca deja in tari precum SUA au fost acordate despagubiri de miliarde de dolari persoanelor imbolnavite de pe urma vaccinurilor.


Principalele amendamente trecute de comisii se refera la:


1. eliminarea notiunii de „neglijare medicala” (definita pana atunci ca „refuzul repetat al parintelui de a face demersuri in vederea administrarii vaccinurilor obligatorii stabilite prin Calendarul National de Vaccinare pentru copii”). Deputatul Matei Dobrovie, autorul amendamentului, argumenteaza in felul urmator aceasta eliminare:

Nu poate fi pus un semn de egalitate intre neglijarea copilului si dreptul parintelui de a alege pentru copilul sau un serviciu medical sau un altul. Atat timp cat vor exista efecte adverse si numeroase cazuri de copii afectati de vaccinare, pozitionarea parintilor impotriva vaccinarii ramane o optiune justificata. Vaccinarea are un rol preventiv. Refuzul unui tratament medical cu potential benefic, fara a prezenta garantii, si care, ca orice medicament are si riscuri, nu poate fi incadrat la neglijarea medicala a copilului”;

2. faptul ca numeroase masuri privind vaccinarea vor fi adoptate prin hotarare de Guvern, iar nu prin ordin al ministrului Sanatatii (ca in forma initiala a proiectului). Astfel, nenumarate decizii importante vor ajunge sa fie discutate si supuse la vot in sedinte ale Executivului, iar nu vor sta doar in pixul unui singur om;

3. modificarea mecanismului prin care este certificata contraindicatia definitiva de vaccinare a copilului.

Astfel, forma anterioara a art. 22 alin. 2 arata in felul urmator:

Certificarea contraindicatiei definitive de vaccinare a copilului se realizeaza de catre directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, la propunerea comisiei judetene de vaccinare din judetul de domiciliu al copilului, la solicitarea persoanelor mentionate la alin.(1) si in baza dovezilor medicale prezentate”.

In schimb, amendamentul lui Matei Dobrovie a impus forma de mai jos:

Constatarea contraindicatiei de vaccinare a copilului se realizeaza de catre medicul specialist in domeniul in care se manifesta riscul sau intoleranta, la solicitarea parintelui sau a reprezentantului legal. Certificarea contraindicatiei definitive de vaccinare a copilului se realizeaza de catre directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, la propunerea comisiei judetene de vaccinare din judetul de domiciliu al copilului, la solicitarea persoanelor mentionate la alin.(1) (n.r. parintii, reprezentantii legali sau ingrijitorii legali) si in baza dovezilor medicale prezentate”.

Copilul trebuie sa beneficieze de o protectie suplimentara, concretizata intr-o adeverinta de contraindicatie definitiva la anumite vaccinuri sau la toate vaccinurile”, isi justifica Dobrovie amendamentul;

4. interzicerea conditionarii accesului la educatie de administrarea unui vaccin.

Forma initiala a art. 23:

La data inscrierii copiilor intr- o colectivitate, asa cum este definita de prezenta lege, institutia are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emise de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii. In cazul in care antecedentele vaccinale sunt incomplete, institutia are obligatia de a solicita si documentele prevazute la art.24 alin.(1)”.

Textul modificat:

La data inscrierii copiilor intr-o colectivitate, asa cum este definita de prezenta lege, institutia are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emise de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii, acest document neputand impiedica accesul la educatie sau in institutiile de invatamant. In cazul in care antecedentele vaccinale sunt incomplete, institutia are obligatia de a solicita si documentele prevazute la art.24 alin.(1)”.

Comisia pentru sanatate si familie (autoarea amendamentului) explica faptul ca „prin modificarea articolului se asigura respectarea dreptului constitutional la educatie, si eliminarea oricarui risc de discriminare a vreunui copil pe motive legate de vaccinarea sa”.

Aceeasi idee a „respectarii prevederilor constitutionale si a principiilor pedagogice ale educatiei si egalitatii de sanse” a fost invocata de catre Comisia pentru invatamant, tineret si sport cand a introdus alineatul 6 in articolul 24 al initiativei de act normativ:

Masurile luate de inspectoratul scolar judetean, respectiv Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti urmaresc finalizarea calendarului de recuperare a antigenelor vaccinale obligatorii fara a afecta dreptul copiilor si al elevilor la invatatura si accesul acestora la educatie”;

5. obligativitatea ca statul sa-i despagubeasca pe romanii afectati de efectele adverse ale vaccinurilor.

In acest sens, Matei Dobrovie a introdus litera h) la art. 28, prin care „Ministerul Sanatatii, prin fonduri de la bugetul de stat si /sau veniturile proprii alocate PNV, asigura: (...) sumele necesare pentru tratamentele medicale, internarile si despagubirea persoanelor vatamate de vaccinare.

Parlamentarul afiliat PNL argumenteaza ca „aceste sume trebuie previzionate, pentru realizarea scopurilor declarate ale legii, pentru predictibilitate bugetara si intarirea increderii populatiei”.

In aceeasi logica a protejarii romanilor in contextul efectelor adverse ale unor vaccinuri, alt deputat (UDMR-istul Vass Levente) a introdus litera c) la articolul 59, obligandu-i astfel pe medici si farmacisti sa raporteze cazurile de efecte adverse:

Personalul medico-sanitar si farmaceutic cu drept de libera practica, indiferent de specialitate, are urmatoarele obligatii: (...) raporteaza in RENV (n.r. lectronic National de Vaccinare) cazurile de RAPI (n.r. Reactii Adverse Postvaccinale Indezirabile),conform metodologiei elaborate de INSP (n.r. Institutul National de Sanatate Publica)”.

Vass subliniaza ca „avand in vedere importanta sustinerii de catre personalul medical, a tuturor activitatilor legate de vaccinarile obligatorii, precum si faptul ca ei sunt singurii care pot argumenta cu date bazate pe evidente medicale, consideram oportuna introducerea unor avertismente sau chiar amenzi in cazul in care, un cadru medical nu ia in considerare aceste informatii. In aceeasi masura, impreuna cu furnizorii medicali, personalul medico-sanitar si farmaceutic cu drept de libera practica, indiferent de specialitate, trebuie sa aiba obligatia raportarii in RENV cazurile de RAPI, conform metodologiei elaborate de INSP.

Mai departe, la articolul 67, Comisia pentru sanatate si familie a eliminat limitarea dreptului parintilor de a fi asistati de catre stat doar in cazul reactiilor adverse severe.

Forma initiala a art. 67 lit. d):

Parintii si reprezentantii legali, precum si persoanele eligibile la vaccinare, cu varste mai mari de 18 ani, au urmatoarele drepturi: (...) sa fie asistati de catre institutiile statului in caz de RAPI severe, in conditiile art.8 alin.(1)”.

Forma actuala:

Parintii si reprezentantii legali, precum si persoanele eligibile la vaccinare, cu varste mai mari de 18 ani, au urmatoarele drepturi: (...) sa fie asistati de catre intitutiile statului in caz de RAPI”.

Potrivit comisiei, „termenul 'severe' va fi eliminat deoarece reactiile adverse sunt diverse si se pot agrava in mod subit daca nu sunt tratate si nesupraveghete de catre specialisti”;

6. introducerea unei nuante extrem de delicate cu privire la informatiile pe care medicii trebuie sa le furnizeze populatiei in legatura cu vaccinurile.

Astfel, textul anterior al art. 59 lit. a) arata in felul urmator:

Personalul medico-sanitar si farmaceutic cu drept de libera practica, indiferent de specialitate, are urmatoarele obligatii: sa nu furnizeze informatii eronate, nedovedite stiintific, partinitoare, legate de vaccinuri si activitatea de vaccinare”.

In schimb, Comisia pentru sanatate si familie i-a dat urmatoarea forma:

Personalul medico-sanitar si farmaceutic cu drept de libera practica, indiferent de specialitate, are urmatoarele obligatii: sa furnizeze informatii corecte, dovedite stiintific, legate de vaccinuri si activitatea de vaccinare.

Comisia isi argumenteaza demersul prin faptul ca „medicii trebuie sa fie absolut liberi sa isi spuna liber parerea despre vaccinuri, inclusiv sa studieze, solicite si primeasca informatii, in conformitate exclusiv cu normele deontologice profesionale si cu propria constiinta”.


* Cititi aici toate amendamentele admise si respinse de catre comisiile Camerei Deputatilor

 

Foto: reporterglobal.ro

Comentarii

# TIPA date 6 mai 2020 17:43 +11

Legea vaccinarii obligatorii este ilegala si neconstitutionala. Si toate faptele care vizeaza vaccinarea obligatorie sau sunt in legatura cu aceasta inclusiv declaratiile efectuate in acest sens sunt false si penale. Medicii nu vor implementa vaccinarea obligatorie pt ca e penal. O astfel de lege nu va trece si nu va fi votata....

# Corneanu Doina date 6 mai 2020 18:47 +8

Nu ar trebui suportate de Casa de Sanatate, cheltuielile cu efectele adverse ci producatorii de vaccinuri . Tot ei sa suporte daunele in caz ca sechelele sunt pe viata

# un roman date 6 mai 2020 19:17 +15

Am avut rabdarea sa citesc toate amendamentele. Nu s-a eliminat nimic, obligativitatea a ramas in toata ,,splendoarea ei". Este plin de OBLIGATORIU in acele articole. Nu s-a eliminat nimic din ceea ce este obligatoriu. Este un titlu mincinos sau intentie de inducere in eroare a cititorului. Asa cum ati spus , nu poate fi obligatoriu ceea ce reprezinta un risc. Nu incercati sa induceti in eroare. In cazul unor epidemii este obligatoriu, exista vaccinuri obligatorii, etc. Nu s-au eliminat problemele esentiale.

# ubbu date 6 mai 2020 20:17 -5

propria constiinta ? cei aia ? sursa si scuza arbitrariului si bunului plac ? unde-i lege constiința nu poate fi o scuza.

# NM date 6 mai 2020 20:21 -7

dupa cate am citit eu noi avem numai obligatii. drepturile noastre nu mai sunt au disparut. ei au numai drepturi iar obligatii nu au deniciunfel.firatiadreacu de nenorociti cu cine va adus la putere scarbele dreacu. Ponta si tu Taricene, sa dea dumnezeu 1% sa luati in alegeri sa dispareti sa nu mai aud de voi tradatorilor

# un mizantrop date 6 mai 2020 22:26 -12

Traim intr-o lume dementa - ai voie sa-ti negi natura divina, pe cea biologica esti incurajat s-o modifici dupa bunul plac (schimbarile de sex sunt considerate o dovada a tolerantei si civilizatiei), poti sa deturnezi total copilaria prin false studii bazate pe umori perverse, poti sa faci avort chiar in ultima luna (dupa ultimele legi date in state americane), deci, conform teoriilor trangender de ultima generatie, esti stapan pe corpul tau, chiar sa-l batjocoresti dupa bunul plac...dar, n-ai voie sa decizi daca faci, ori ba, o injectie, ca-i vaccin si e rodul noii religii, Ministerul Adevarului iti dicteaza ce si cat sa crezi, cum sa traiesti, pe cine sa urasti si mai ales, ce n-ai voie sa negi!

# Levana Zigmund date 7 mai 2020 00:15 +12

Din păcate, textul privitor la obligativitatea vaccinării rămâne și în această versiune. Vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de populație, în caz de epidemie, pe baza unei hotărâri a guvernului, la recomandarea OMS. Adică fix ce suntem amenințați că s-ar putea petrece în turul doi al acestei „pandemii”. Ce e aia "epidemie"? La ce nivel de pericol ar interveni discuția asta despre vaccinare obligatorie? Care ar fi criteriile de selecție pentru „categoriile de populație”? Poate spun de ex. dizidenții, ori hate-speakerii, ori ăia care propagă „teorii ale conspirației” ori „fake news”. Eu nu am încredere în niciun guvern suficient cât să accept să mi se bage ceva obligatoriu în vene. Cât despre OMS, nici nu merită mențiunea. Este o organizație complet aservită unor interese care nu au nicio legătură - decât negativă - cu sănătatea oamenilor. Despăgubirile mă intersează mai puțin, după ce îmi face copilul autism sau eu însămi scleroză în plăci ori Alzeheimer's.

# Valter Cojman date 7 mai 2020 04:47 +13

Bun. Fara obligativitate. Insa, eu, as mai adauga in lege ca, cei care se imbolnavesc de bolile pentru care exista vaccin si nu s-au vaccinat, sa plateasca spitalizarea.

# Elena Savin (Radu) date 7 mai 2020 16:19 +5

Sa se vaccineze ei daca nu Presedintele nu stiu cum a protectiei pacientilor sa faca petitie noi semnam si la CEDO CU EA ...DACA NU -S TRADATORI SI ASTIA ...PTR CEVA MILIOANE SA NU FACA NIMIC ...

# Felicia Pagu date 7 mai 2020 21:07 +16

NU VACCINARII OBLIGATORII

# ana date 8 mai 2020 10:28 +9

fiecare om are dreptul sa dispuna de ropriul corp, nu hotaraste guvernul ce sa fac eu cu mine!, daca vreau si sunt convins ca e bun, il fac daca nu, nu..........ce inseamna asta?, maine , poimaine astia , vremelnicii , slugile hotarasc cu cine dorm si de cate ori.....

# Stefan date 8 mai 2020 12:29 +3

Unde este stipulat CLAR ca Amenzile se dau DOAR pentru neparticiparea la sedintele de informare/propaganda ale DSP ?? Practic Amezile de 10.000 RON ramaneau ca instrument de forta si terorizare la discretia Comisiilor de Vaccinare sau a DSP-urilor DACA Parintele REFUZA Recuperarea Calendarului de Vaccinare pentru copil, DUPA ce merge la sedintele de informare !! MOARTE LEGII VACCINARII, opera principala a PSD!! Daca aceasta lege trece, NU voi mai vota niciodata PSD !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva